Thomas Cook: Oι επιπτώσεις από την χρεοκοπία σε Κέρκυρα & Κρήτη – Η τελευταία συγκινητική πτήση του γίγαντα του παγκόσμιου τουρισμού

Aκυρώσεις και απόγνωση...
 

Ο όμιλος Thomas Cook κατέρρευσε σήμερα εγκλωβίζοντας εκατοντάδες χιλιάδες ταξιδιώτες  σε ολόκληρο τον κόσμο και δημιουργώντας την ανάγκη για την οργάνωση της μεγαλύτερης επιχείρησης επαναπατρισμού εν καιρώ ειρήνης στην βρετανική ιστορία.

Τι θα συμβεί τώρα;

*Ποιοι πλήττονται;

Ο όμιλος διαχειρίζεται ξενοδοχεία, θέρετρα και αεροπορικές εταιρείες  με 19 εκατομμύρια πελάτες ετησίως σε 16 χώρες, με κύκλο εργασιών 9,6 δισεκατομμύρια στερλίνες. Αυτήν την στιγμή, 600.000 τουρίστες βρίσκονται στο εξωτερικό, περιλαμβανομένων 150.000 βρετανών πολιτών ή πελατών με σημείο εκκίνησης των διακοπών τους το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Thomas Cook  απασχολεί 21.000 εργαζομένους και είναι η παλαιότερη εταιρεία ταξιδίων στον κόσμο, με έτος ίδρυσης το 1841. Ο όμιλος βαρύνεται με χρέη 1,7 δισεκατομμυρίου λιρών.

Τι θα συμβεί στους τουρίστες;

Η βρετανική κυβέρνηση ζήτησε από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας  (CAA) να πραγματοποιήσει πρόγραμμα επαναπατρισμού τις επόμενες δύο εβδομάδες, από σήμερα μέχρι τις 6 Οκτωβρίου, για να φέρει πίσω στο Ηνωμένο Βασίλειο τους πελάτες του Thomas Cook.

«Εξαιτίας των μεγάλων διαστάσεων του προβλήματος, ορισμένες δυσλειτουργίες είναι αναπόφευκτες, αλλά η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας  θα καταβάλει κάθε προσπάθεια να επαναπατρίσει τους ανθρώπους κατά το δυνατόν πιο κοντά στις προγραμματισμένες ημερομηνίες», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Στόλος αεροσκαφών θα χρησιμοποιηθεί για τον επαναπατρισμό των βρετανών πολιτών ή όσων έχουν ως σημείο εκκίνησης το Ηνωμένο Βασίλειο. 

Περί τους 50.000 τουρίστες είναι εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα, κυρίως στα νησιά, σύμφωνα με αξιωματούχο του ελληνικού υπουργείου Τουρισμού. Η CAA έχει θέσει σε λειτουργία ειδική ιστοσελίδα, την thomascook.caa.co.uk, όπου οι τουρίστες θα μπορούν να βρουν λεπτομέρειες και πληροφορίες για τις πτήσεις επιστροφής τους σύμφωνα με το ΑΠΕ.

«Σεισμός» η πτώχευση της Thomas Cook και για την Κρήτη - Στα 100 εκ. η ζημιά στο νησί

Μεγάλο πλήγμα για τον τουρισμό στην Κρήτη χαρακτηρίζουν οι εμπλεκόμενοι φορείς του νησιού την κατάρρευση της Thomas Cook

Πρώτη ενημέρωση 8.10 / Τελευταία ενημέρωση 12.50

Ως μια εξέλιξη που δεν θα πλήξει μόνο άμεσα τον τουρισμό της Κρήτης αλλά και μακροπρόθεσμα, χαρακτηρίζουν οι φορείς του τουρισμού στο νησί την πτώχευση ενός εκ των μεγαλύτερων ταξιδιωτικών γραφείων, με τις προβλέψεις να μοιάζουν προς το παρόν δυσοίωνες.

Πρόεδρος Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων Κρήτης, Μιχάλης Βλατάκης: Έχουμε αυτή τη στιγμή γύρω στους 20.000 τουρίστες στην Κρήτη

Ως «σεισμό» 7 Ρίχτερ στον τουρισμό από τον οποίο «περιμένουμε τσουνάμι το επόμενο διάστημα» χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων Κρήτης, Μιχάλης Βλατάκης, την χρεοκοπία της Thomas Cook.

Όπως εξήγησε στον ραδιοφωνικό σταθμό "Θέμα 104,6" «το 70% των τουριστικών επιχειρήσεων στην Κρήτη έχει συμβόλαια με την Thomas Cook» διευκρινίζοντας ότι τώρα μόνο φέτος η Thomas Cook έφερε στην Κρήτη 400.000 επισκέπτες ενώ, όπως είπε, «αυτή τη στιγμή έχουμε γύρω στους 20.000 τουριστες (σ.σ. από την Thomas Cook)».

Η χρεοκοπία του αρχαιότερου ταξιδιωτικού γραφείου «θα αφήσει ανεξίτηλα σημάδια στον ελληνικό τουρισμό» είπε ο κ. Βλατάκης.

Σύμφωνα με τον ίδιο αυτό που πρέπει να γίνει τώρα είναι «να διαχειριστούμε τους πελάτες με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για να μην φύγουν και ρίξουν μαύρη πέτρα στον τόπο μας».

Εντεταλμένος σύμβουλος τουρισμού Περιφέρειας Κρήτης, Κυριάκος Κώτσογλου: Θα είναι δύσκολο το επόμενο δίμηνο για τον τουρισμό στο νησί

Η Thomas Cook είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος toor operator στην Κρήτη και κατά συνέπεια ένα πολύ μεγάλο ποσοστό τουριστικών μονάδων της Κρήτης επηρρεάζεται άμεσα από αυτό που συμβαίνει, αναφέρει στο Flashnews.gr ο εντεταλμένος σύμβουλος τουρισμού της Περιφέρειας Κρήτης, Κυριάκος Κώτσογλου, ο οποίος πέρα εκφράζει την ανησυχία και τον προβληματισμό του για τους επόμενους δυο μήνες αλλά και για τον μελλοντικό χάρτη του τουρισμού όπως θα διαμορφωθεί μετά την κατάρρευση της Thomas Cook.

"Ασφαλή στοιχεία για το πόσοι είναι εγκλωβισμένοι αυτή τη στιγμή στην Κρήτη δεν έχουμε, όμως είναι ξεκάθαρο ότι μικροσκοπικά θα πρέπει να δούμε τον μεγαλύτερο επαναπατρισμό Βρετανών μετά τη Δουνκέρκη και μάλιστα στη Δουνκέρκη βρίσκονταν απέναντι ενώ τώρα μιλάμε για 600.000 που λείπουν και βρίσκονται σε όλο τον κόσμο.

Στη συνέχεια θα πρέπει να δούμε ποια θα είναι η επίδραση των πληροτήτων τον Σεπτέμβριο - Οκτώβριο. Στην Κρήτη κυρίως περιμέναμε αυτούς τους δυο μήνες για να δούμε αν θα μπορούσαμε να ανασχέσουμε το 3-4% που φαινόταν ως απώλεια στις αφίξεις. Τώρα φαίνεται ότι θα περάσουμε δύσκολα το τελευταίο 45ημερο. Βέβαια, πρέπει να δούμε και μακροπρόθεσμα τι θα γίνει για τη σεζόν του 2020 που έχουν γίνει σημαντικές πωλήσεις πακέτων μέχρι τώρα.

Είναι ένα ερώτημα, πώς θα καλυφθεί η αγορά που αφήνει ένας δεύτερος σημαντικός πόλος που πάντα αποτελεί μια ανάσχεση στο μονοπώλειο, πάντα δημιουργεί συνθήκες ανταγωνισμού. Σήμερα αυτά που είναι κρίσιμα είναι τα του σήμερα, πώς θα καλυφθούν οι άνθρωποι, ωστόσο πιο σημαντικό στην πραγματικότητα είναι πώς θα επηρεαστεί συνολικά η χρονιά αλλά και γενικότερα το τοπίο μελλοντικά. Είναι μια εξέλιξη που ενδεχομένως θα διαμορφώσει νέα εικόνα και νέο χάρτη στο τουριστικό σημείωμα"

Πρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Ρεθύμνου, Μανώλης Τσακαλάκης: Περίπου στα 100 εκατομ. η ζημιά για το νησί

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρεθύμνου Μανώλης Τσακαλάκης, μιλώντας στο ΑΠΕ υπολόγισε ότι τα χρήματα τα οποία θα χαθούν για όλο το νησί είναι μεταξύ 80 και 100 εκατομμυρίων. Σε ό,τι αφορά το Ρέθυμνο, οι αρμόδιοι βρίσκονται στο στάδιο της συλλογής των υπολοίπων στις καρτέλες χρέωσης και των καταμετρήσεων του κόστους των γκρουπ και μία πρώτη εκτίμηση -όπως ανέφερε- είναι ότι για το Ρέθυμνο το πόσο αφορά γύρω στα 15 εκατομμύρια, τα οποία όμως θα πληρώσει ασφαλιστική εταιρεία ταξιδίων.

Γενικός Γραμματέας ΕΟΤ, Δημήτρης Φραγκάκης: Συνεχείς προσπάθειες για ασφαλή επαναπατρισμό των ταξιδιωτών

"Η οικονομική κατάρρευση, του Βρετανικού ταξιδιωτικού γραφείου Thomas Cook, αποτελεί δυσάρεστη εξέλιξη για την τουριστική βιομηχανία πανευρωπαϊκά που αγγίζει και την ελληνική αγορά.

Βρισκόμαστε σε ανοικτή επικοινωνία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την επίλυση των προβλημάτων που ανακύπτουν από αυτή την εξέλιξη. Ήδη έχει συσταθεί κέντρο επιχειρήσεων στο υπουργείο Τουρισμού προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα, όπως ο επαναπατρισμός των περίπου 50.000 τουριστών που έχουν πακέτα διακοπών από την Thomas Cook και βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη χώρα.

Η διαδικασία επαναπατρισμού των ξένων τουριστών που βρίσκονται στην Ελλάδα μέσω της Thomas Cook έχει ξεκινήσει και τα πρώτα 15 αεροσκάφη φθάνουν σε Ζάκυνθο, Κέρκυρα και Κω. Υπολογίζουμε ότι μέσα στο επόμενο τριήμερο θα επαναπατριστούν περίπου 22.000 τουρίστες τονίζει το Flashnews

Επίσης, διασφαλίστηκε η κάλυψη των εξόδων, της διαμονής και του επαναπατρισμού των τουριστών που πέταξαν μέσω της Thomas Cook από σήμερα μέχρι και τη λήξη των διακοπών τους. Το υπουργείο Τουρισμού βρίσκεται σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών και συναρμόδια υπουργεία προκειμένου να εξευρεθούν τρόποι, για τη στήριξη των ελληνικών τουριστικών επιχειρήσεων που επηρεάζονται από το γεγονός, για τους οποίους θα υπάρξει ενημέρωση με νεότερη ανακοίνωση."

Το μήνυμα της Τhomas Cook Airlines στην ιστοσελίδα της

Το μήνυμα που εμφανίζεται στην ιστοσελίδα της αεροπορικής εταιρείας της Τhomas Cook Airlines:

"H Thomas Cook UK Plc και η ευρύτερη επιχείρηση έχει εισέλθει σε καθεστώς αφερεγγυότητας. Η βρετανική επιχείρηση έχει παύσει τις μεταφορές με άμεση ισχύ και όλες οι μελλοντικές πτήσεις και τα ταξίδια έχουν ακυρωθεί. Παρέχεται αποκλειστική υποστήριξη από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας για βοήθεια των πελατών που επί του παρόντος βρίσκονται εκτός βρετανίας και για όσους έχουν κάνει μελλοντικές κρατήσεις".

Ουρές και απόγνωση στην Κέρκυρα μετά την «πτώση» της Thomas Cook

Βάσει των τελευταίων στοιχείων, υπολογίζεται ότι πάνω από 3.000 τουρίστες -κυρίως από τη Βρετανία- βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην Κέρκυρα. Να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα, η Thomas Cook απασχολεί πάνω από 1.000 εργαζόμενους οι οποίοι πλέον βρίσκονται στον «αέρα».

Τις τελευταίες ώρες παρατηρούνται δεκάδες μηνύματα οργής στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Twitter, από πελάτες της Thomas Cook.

Πλήθος τουριστών στο αεροδρόμιο της Κέρκυρας

EUROKINISSΙ

Δεν είναι λίγοι και εκείνοι που ανεβάζουν φωτογραφίες από το αεροδρόμιο της Κέρκυρας, αποκαλύπτοντας τις τεράστιες ουρές που έχουν σχηματιστεί από τουρίστες που περιμένουν, μάταια, να «πετάξουν» με κάποιο αεροσκάφος της Thomas Cook.

Την προσγείωση της τελευταίας πτήσης της Thomas Cook στο αεροδρόμιο του Μάντσεστερ μετά την πτώχευση του ταξιδιωτικού κολοσσού κατέγραψε το SkyNews.

Το αεροπλάνο προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο του Μάντσεστερ από το Ορλάντο.

To Airbus A330 από το Ορλάντο προσγειώθηκε μετά από οκτάωρη πτήση στις 9 το πρωί τοπική ώρα στο αεροδρόμιο του Μάντσεστερ σηματοδοτώντας το τέλος των πτήσεων της Thomas Cook, που κατέρρευσε μετά από 178 χρόνια ιστορίας, εγκλωβίζοντας εκατοντάδες χιλιάδες ταξιδιώτες σε ολόκληρο τον κόσμο.

 To κλίμα ήταν συγκινησιακά φορτισμένο, όπως ανέφεραν ορισμένοι από τους επιβάτες της τελευταίας πτήσης στα μέσα.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr