Αίγυπτος: Ο Φαραώ Τουταγχαμών κι άλλες δύο μούμιες εκτός σαρκοφάγου - Δείτε το βίντεο

Η σαρκοφάγος έχει υποστεί σημαντικές ζημιές από τη φθορά του χρόνου, όπως ρωγμές στις χρυσές επιστρώσεις, και αποτελούν ιδιαίτερη πρόκληση για το τεχνικό προσωπικό. 

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες συντήρησης στην επίχρυση σαρκοφάγο του φαραώ Τουταγχαμών, οι οποίες κρίθηκαν απολύτως απαραίτητες καθώς η συντήρηση πραγματοποιείται για πρώτη φορά από το 1922 οπότε ανακαλύφθηκε ο τάφος του εμβληματικού νεαρού φαραώ.

Η σαρκοφάγος έχει υποστεί σημαντικές ζημιές από τη φθορά του χρόνου, όπως ρωγμές στις χρυσές επιστρώσεις, και αποτελούν ιδιαίτερη πρόκληση για το τεχνικό προσωπικό.

Οι εργασίες στο νέο Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο (GEM) αναμένεται να διαρκέσουν περίπου επτά μήνες ακόμη.

Παρόμοιες εργασίες συντήρησης βρίσκονται σε εξέλιξη για τις σαρκοφάγους του αρχιτεχνίτη Σενετζέμ και της συζύγου του.

Οι μούμιες τοποθετούνται σε κάψουλες  αποστείρωσης που γεμίζονται με αέριο άζωτο που σκοτώνει τους μικροοργανισμούς που μπορούν να «φάνε» τη μούμια. 

Ο Βρετανός αρχαιολόγος Χάουαρντ Κάρτερ ανακάλυψε τον τάφο του φαραώ της 18ης Δυναστείας στην Κοιλάδα των Βασιλέων, στο Λούξορ, το 1922.

Αν και ο Τουταγχαμών δε θεωρείται σε καμία περίπτωση ο ισχυρότερος βασιλιάς της Αιγύπτου, εντούτοις  τάφος του είχε μείνει ανέπαφος και περιείχε περίπου 5.000 τεχνουργήματα ανεπανάληπτης πολιτιστικής, ιστορικής και καλλιτεχνικής αξίας, αναφέρει το ρεπορτάζ του Σκάι

Τα τρία φέρετρα, και ο θησαυρός που βρέθηκε στον ασύλητο τάφο του νεαρού βασιλιά, θα αποτελέσουν τα κορυφαία εκθέματα του GEM που θα εγκαινιαστεί επίσημα στα τέλη του 2020 κοντά στις Πυραμίδες της Γκίζας.

 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr