Από που πήραν το όνομα τους οι συνοικίες της Αθήνας; Οι Αμπελόκηποι, το Πολύγωνο, το Γαλάτσι, το Μαρούσι, το Χαλάνδρι, του Ψυρρή; Πολύ ενδιαφέρον ρεπορτάζ!
Πριν μερικούς μήνες, σας προκαλέσαμε να βρείτε τις σωστές απαντήσεις σε δέκα ερωτήσεις που τεστάρουν τις γνώσεις σας για τις ονομασίες των περιοχών της Αθήνας. Προφανώς, το απολαύσατε όσο κι εμείς και σπεύσατε στα σχόλια να μας ζητήσετε κι άλλο κουίζ. Ιδού λοιπόν: Άλλες δέκα ερωτήσεις που, με δόσεις γνώσης αλλά και χιούμορ, μας μαθαίνουν κάτι παραπάνω για τις αθηναϊκές γειτονιές και τα «βαφτίσια» τους.
Πριν μερικούς μήνες, σας προκαλέσαμε να βρείτε τις σωστές απαντήσεις σε δέκα ερωτήσεις που τεστάρουν τις γνώσεις σας για τις ονομασίες των περιοχών της Αθήνας. Προφανώς, το απολαύσατε όσο κι εμείς και σπεύσατε στα σχόλια να μας ζητήσετε κι άλλο κουίζ. Ιδού λοιπόν: Άλλες δέκα ερωτήσεις που, με δόσεις γνώσης αλλά και χιούμορ, μας μαθαίνουν κάτι παραπάνω για τις αθηναϊκές γειτονιές και τα «βαφτίσια» τους.
*Σημείωση: Σε αρκετές περιπτώσεις, υπάρχουν περισσότερες από μία εκδοχές για την προέλευση μιας ονομασίας – εμείς αναφερόμαστε κάθε φορά στην επικρατέστερη. in2life.gr - του Γιώργου Κόκουβα
1.Οι Αμπελόκηποι ονομάστηκαν έτσι: α. Επειδή στην περιοχή υπήρχαν αμπέλια β. Από την λέξη «Αλωπεκή», που ήταν και το όνομα του αρχαίου δήμου της περιοχής γ. Από παραφθορά της ονομασίας Αγγελόκηποι
2. Πώς προήλθε η ονομασία της περιοχής «Πολύγωνο»; α. Εκεί γεννήθηκε και μεγάλωσε ο Ευκλείδης, ο πατέρας της Γεωμετρίας, προς τιμήν του οποίου η περιοχή πήρε το όνομα ενός από τα σχήματα που «εξήγησε». β. Στην περιοχή, κατά την διάρκεια παρελάσεων, στηνόταν μια πολυγωνική εξέδρα έξω από την Σχολή Ευελπίδων. γ. Κατά την διάρκεια της Χούντας, οι συνταγματάρχες επιχείρησαν να ονομάσουν την περιοχή της Σχολής Ευελπίδων «Πολύγωνο» για να «κοντράρουν» το αντίστοιχο «Πεντάγωνο» των ΗΠΑ.
3. Το Μαρούσι οφείλει το όνομά του α. Στον ιταλό φιλέλληνα Φραντσέσκο Αμαρούσι που χρηματοδότησε την ανοικοδόμηση της περιοχής β. Στην έλλειψη μαρουσίου (εξ ου και το στερητικό «α» στο Αμαρούσιον), όπως αποκαλούταν στις αρχές του περασμένου αιώνα η παραγωγή καπνού. γ. Στην λατρεία της θεάς Αρτέμιδος, ή αλλιώς Αμαρυσίας
4. Γιατί λέμε το Γαλάτσι… Γαλάτσι; α. «Γαλά άτσι» στα τουρκικά σημαίνει «χρυσαφένια αμμουδιά», την οποία απέδωσαν στην περιοχή οι Τούρκοι όταν ακόμη βρεχόταν από μεγάλη κοιτή ποταμού. β. Ονομάστηκε έτσι εξαιτίας των γαλατάδων που διαλαλούσαν την πραμάτεια τους στην περιοχή των Τουρκοβουνιών («φρέσκο γαλατάτσι») με χαρακτηριστική προφορά. γ. Εξαιτίας της Μαρίνας-Αθηνάς Γαλάτση, μιας εύπορης ελληνίδας της διασποράς που όταν επέστρεψε στην Αθήνα αποφάσισε να χτίσει την έπαυλή της στα Τουρκοβούνια, δίνοντας ανάσα στην ανεργία των χτιστών της περιοχής.
5. Από πού πήρε το όνομά της η περιοχή Ρουφ; α. Από τον βαυαρό βαρόνο Ρουφ που έχτισε πύργο στην περιοχή τον 19ο αιώνα β. Από το στρατόπεδο της περιοχής όπου έβρισκαν στρατιωτικό καταφύγιο οι καταδότες κατά την γερμανική κατοχή, γι’ αυτό και ο λαός του έδωσε την ονομασία Ρουφ εκ της γνωστής… ρουφιανιάς. γ. Από την συνήθεια των συμμαχικών δυνάμεων, κυρίως των βρετανών, κατά τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, να επιτηρούν την αθηναϊκή επικράτεια από τις οροφές των κτιρίων της περιοχής – γι’ αυτό και έλεγαν συνθηματικά την τοποθεσία «Roof control».
6. Πώς πήρε το όνομά της η Νίκαια; α. Χάρη στην αδελφοποίηση με την ομώνυμη πόλη της Γαλλίας που πραγματοποιήθηκε το 1950 β. Πήρε το όνομα μετά από ανοιχτό κάλεσμα του δημάρχου προς όλους τους Έλληνες να προτείνουν όνομα για να αντικατασταθεί το «Κοκκινιά». Πενήντα έξι πολίτες πρότειναν το «Νίκαια». γ. Προς τιμήν του αθηναίου στρατηγού Νικία που οδήγησε τον στρατό της πόλης στον Πελοποννησιακό Πόλεμο τον 5° αιώνα π.Χ.
7. Γιατί το Ελληνικό ονομάστηκε έτσι; α. Γιατί αποτέλεσε την περιοχή με το πρώτο «Ελληνικόν Αεροδρόμιον» β. Για να διαχωρίζεται από την γειτονική περιοχή της Αργυρούπολης, που στις αρχές του περασμένου αιώνα ονομαζόταν «Βαρβαρικόν» γ. Εξαιτίας του καθαρτηρίου για τον λοιμό που υπήρχε εκεί τον 19ο αιώνα – το «Λοιμικό» έγινε «Ελληνικό»
Διαβάστε περισσότερα στο: http://www.in2life.gr/features/notes/article/304682/apo-poy-phran-ta-onomata-toys-oi-athhnaikes-synoikies.html?apg=2
Πηγή: www.in2life.gr7. Γιατί το Ελληνικό ονομάστηκε έτσι; α. Γιατί αποτέλεσε την περιοχή με το πρώτο «Ελληνικόν Αεροδρόμιον» β. Για να διαχωρίζεται από την γειτονική περιοχή της Αργυρούπολης, που στις αρχές του περασμένου αιώνα ονομαζόταν «Βαρβαρικόν» γ. Εξαιτίας του καθαρτηρίου για τον λοιμό που υπήρχε εκεί τον 19ο αιώνα – το «Λοιμικό» έγινε «Ελληνικό»
8. Πού οφείλει το όνομά του το Κουκάκι; α. Στον Κουκάκη, που άνοιξε στο ύψος του Φιξ την περίφημη βιοτεχνία κρεβατιών Κουκάκη β. Στα χωράφια με τα κουκιά που αφθονούσαν στην περιοχή προτού ανοικοδομηθεί γ. Στα γνωστά ρολόγια-κούκους που πωλούνταν στο τοπικό παζάρι, εισαγόμενα σωρηδόν από την Ελβετία τον 19ο αιώνα. Οι Αθηναίοι της εποχής συνήθιζαν να πηγαίνουν για κυριακάτικες βόλτες «για κουκάκια».
9. Οι ονομασίες ποιων περιοχών της Αθήνας μοιράζονται κάτι κοινό; α. Γκύζη-Ζωγράφου-Γουδή: Όλα προέρχονται από ονόματα ζωγράφων β. Καλογρέζα-Φιλοθέη-Ψυχικό: Όλα ονομάστηκαν προς τιμή μιας μοναχής γ. Κορυδαλλός-Ταύρος-Ψυρρή: Όλα πήραν το όνομά τους από κάποιο ζώο
10. Πώς πήρε το όνομά της η περιοχή του Ταύρου; α. Χάρη σε έναν ταύρο που ξέφυγε από τα σφαγεία της περιοχής και κάθισε στην κεντρική πλατεία, εκεί που οικοδομήθηκε η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη β. Χάρη στον πρώτο δήμαρχο της περιοχής, που έτρεφε ιδιαίτερη αδυναμία στα ζώδια και ονόμασε τον δήμο προς τιμήν της συζύγου του, η οποία είχε γεννηθεί Μάιο γ. Στην ουσία πρόκειται για την λέξη που προέκυψε από την φωνητική συνένωση των αρχικών Τ.Ρ. (ταυ+ρο) που σήμαιναν Τυφλό Ρέμα και αναφέρονταν στη ρεματιά της περιοχής, που μπαζώθηκε τον περασμένο αιώνα
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr