Στην Αθήνα την Πέμπτη ο πρόεδρος της Βουλής της Λιβύης - Απελάθηκε ο πρέσβης επειδή δεν έδωσε συμφωνία με την Τουρκία
Τη Βουλή θα επισκεφθεί την Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης Αγκίλα Σάλεχ Ίσα Γκουαϊντέρ που εδρεύει στο Ντομπρούκ.
Ο Πρόεδρος της Βουλής της Λιβύης είναι προσκεκλημένος του Κώστα Τασούλα και η συνάντηση αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς θα διεξαχθεί στον απόηχο καταψήφισης από τη Λιβυκή Βουλή, του μνημονίου κατανόησης μεταξύ της κυβέρνησης της Τουρκίας και της κυβέρνησης «εθνικής συμφιλίωσης» που εδρεύει στην Τρίπολη.
Η απέλαση του πρεσβευτή της Λιβύης στην Αθήνας:
Προς απέλαση του πρέσβη της Λιβύης κινείται η Αθήνα καθώς η προθεσμία που του είχε δοθεί από το υπουργείο Εξωτερικών για να προσκομίσει το κείμενο της συμφωνίας, παρήλθε.
Συγκεκριμένα τα μεσάνυχτα της Πέμπτης έληγε το τελεσίγραφο που του είχε δοθεί από το ελληνικό ΥΠΕΞ να παραδώσει τη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης για τα θαλάσσια σύνορα.
Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση της Λιβύης - και όχι το Κοινοβούλιο- ενέκρινε τη συμφωνία με την Τουρκία.
Τις προηγούμενες μέρες, ο Νίκος Δένδιας αναφερόμενος στον πρέσβη της Λιβύης είπε «εάν δεν μας φέρει τη συμφωνία την Παρασκευή, θα κηρυχθεί persona non grata και θα φύγει».
Υπενθυμίζεται ότι χθες Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου η τουρκική Βουλή επικύρωσε το μνημόνιο Τουρκίας - Λιβύης που έχει προκαλέσει αντιδράσεις σε παγκόσμιο επίπεδο.
Πιο συγκεκριμένα, επικυρώθηκε το μνημόνιο συνεννόησης που συνυπέγραψαν στις 27 Νοεμβρίου η τουρκική κυβέρνηση με τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση εθνικής ενότητας της Λιβύης για τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες στην ανατολική Μεσόγειο, όπως μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.
Οργή Τσαβούσογλου για την απέλαση του Λίβυου πρέσβη
Η Άγκυρα δεν σταματάει να προκαλεί και δεν αφήνει τίποτα αναπάντητο στις σχέσεις με την Αθήνα. Λίγα 24ωρα μετά την συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν η Τουρκία δια του υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου όχι μόνο επιτίθεται στην Ελλάδα αλλά και χρησιμοποιεί προσβλητικούς χαρακτηρισμούς για την χώρα μας. Η Τουρκία, αντέδρασε οργισμένα για την απέλαση του πρέσβη της Λιβύης από την Ελλάδα μετά την άρνησή του να παραδώσει στην χώρα μας την συμφωνία που υπέγραψε με την Άγκυρα.
«Αυτό είναι το αληθινό πρόσωπο της Αθήνας», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και πρόσθεσε ότι η Τουρκία καταδικάζει αυτή την απόφαση της Αθήνας.
Είπε ακόμα ότι η Τουρκία μπορεί να υπογράψει και συμφωνίες με την Ελλάδα, την Αίγυπτο και τον Λίβανο. Μάλιστα υποστήριξε ότι στην συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο Ταγίπ Ερντογάν φέρεται να του είπε: «Γιατί δεν ζήτησες την συμφωνία από εμάς;»
«Η απέλαση ενός πρέσβη απλά και μόνο λόγω της συμφωνίας που υπογράψαμε δεν είναι ώριμη συμπεριφορά στη διπλωματία. Είναι εξωφρενικό», είπε ακόμα.
Στο «Φόρουμ Μεσογειακού Διαλόγου Rome Med» στο οποίο συμμετείχε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μελβούτ Τσαβούσογλου, απαντώντας σε ερωτήσεις δυο δημοσιογράφων και με αναφορά στο Κυπριακό, τόνισε: «Ξοδέψαμε μεγάλη ενέργεια για να βρεθεί λύση στο Κυπριακό, στηρίξαμε τις σχετικές πρωτοβουλίες διαλόγου. Η Ελλάδα, δυστυχώς, δεν στήριξε την όλη προσπάθεια.
Το 2017, μόνον η Τουρκία επέδειξε εποικοδομητική προσέγγιση. Αλλά θα συνεχίσουμε τον διάλογο, διότι η κατάσταση στην Κύπρο έχει σοβαρές συνέπειες και στην γύρω περιοχή».Αναφερόμενος στη Συρία, ο αρχηγός της τουρκικής διπλωματίας υπογράμμισε ότι «η μόνη λύση, για τη χώρα αυτή, είναι πολιτικού χαρακτήρα» και πως «πρέπει να πεισθεί, σχετικά, και το καθεστώς της Δαμασκού».
«Πρέπει να διαφυλαχθεί η εδαφική ακεραιότητα», δήλωσε επίσης ο Μ.Τσαβούσογλου, εκτιμώντας ότι «μετά την τουρκική επιχείρηση τα αποσχιστικά σχέδια ναυάγησαν».
«Πρέπει να καθαρίσει, η χώρα, από κάθε τρομοκρατική οργάνωση», προσέθεσε, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση της Δαμασκού ότι «δεν είναι σε θέση να προσφέρει κατάλληλες απαντήσεις στους πρόσφυγες».
Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις της Τουρκίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο επικεφαλής του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε: «Δεν είμαστε ακόμη αυτόνομοι σε ό,τι αφορά την αεράμυνά μας και δεν μπορέσαμε να πραγματοποιήσουμε τις αναγκαίες αγορές από τους συμμάχους μας».
Απευθυνόμενος στο ακροατήριο του Rome Med, τόνισε, δε, ότι «η Τουρκία αναγκάσθηκε να προχωρήσει σε αγορές από άλλες χώρες», με ευθεία αναφορά στην αγορά των συστημάτων αεράμυνας S- 400 από την Ρωσία.
«Η Ουάσιγκτον δεν το κατανόησε αλλά θα συνεχίσουμε τον διάλογο μαζί της. Όσο για την Ρωσία, υπάρχουν σαφώς σημεία διαφωνίας, αλλά πρόκειται για γείτονά μας και η συνεργασία μας έφερε ουσιαστικά αποτελέσματα», τόνισε ο Μ.Τσαβούσογλου. Κατηγόρησε, επίσης, τις Ηνωμένες Πολιτείες, ότι «στήριξαν τρομοκρατική οργάνωση η οποία επιτέθηκε στην Τουρκία» και ότι «δεν έκαναν απολύτως τίποτα κατά του αρχηγού της οργάνωσης αυτής, ο οποίος ζει στην Αμερική». Η προφανής αναφορά είναι στον πρώην ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν.
Όσο για το μεταναστευτικό και τις σχέσεις με την Ευρώπη, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι «η χώρα του φιλοξενεί πάνω από τέσσερα εκατομμύρια πρόσφυγες, αλλά δεν είχε την αναγκαία στήριξη από την Ευρώπη».
«Ο πρόεδρος Ερντογάν έχει δίκιο. Ζήτησε την ασφαλή επιστροφή των προσφύγων. Αν δεν μας βοηθήσετε, τους πρόσφυγες αυτούς θα τους στείλουμε σε εσάς. Και, σίγουρα, δεν πρόκειται για απειλή» είπε, τέλος, ο Μελβούτ Τσαβούσογλου.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr