Η Ντίνα Νικολάου μας δείχνει πως να φτιάξουμε ροζ Βασιλόπιτα με μαντόλες
Η μεγάλη πρωταγωνίστρια της νέας χρόνιας... η Βασιλόπιτα δεν μπορεί να μην κλέψει τις εντυπώσεις σε γεύση αλλά και σε εμφάνιση.
ΥΛΙΚΑ
250 γρ. αλεύρι για τσουρέκι Μύλοι Δάκου, κοσκινισμένο
15 γρ. μαγιά ξερή
125 ml χλιαρό νερό
150 γρ. βούτυρο Lurpak, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, + λίγο λιωμένο για το άλειμμα
3 αυγά
50 γρ. ζάχαρη ακατέργαστη
1 κουτ. σούπας εκχύλισμα βανίλιας
100 γρ. ροζ σταγόνες σοκολάτας
100 γρ. μάντολες + λίγες επιπλέον για το στόλισμα
1 πρέζα αλάτι
Για το γλάσο
250 γρ. ζάχαρη άχνη, Ωμέγα
1 ασπράδι αυγού
1-2 κουτ. γλυκού γρεναδίνη
Ευχαριστούμε θερμά την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
ΒΗΜΑ 1 Διαλύω τη μαγιά στο χλιαρό νερό και την αφήνω στην άκρη. Βάζω στον κάδο του μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη και τη βανίλια και τα χτυπάω λίγο με το σύρμα. Αλλάζω το σύρμα και βάζω τον γάτζο και ρίχνω στον κάδο το αλεύρι και το αλάτι. Δουλεύω για λίγο τα υλικά και προσθέτω την διαλυμένη μαγιά. Αφήνω τα υλικά να δουλευτούν για 6-8 λεπτά μέχρι να δημιουργηθεί ένα απλά, υδαρό ζυμαράκι που κολλάει στα τοιχώματα του κάδου.
ΒΗΜΑ 2 Ενώ συνεχίζει το ζύμωμα, προσθέτω σταδιακά το βούτυρο σε μικρές δόσεις περιμένοντας πριν ρίξω μια δόση, μέχρι να ενσωματωθεί η προηγούμενη. Αυτή η διαδικασία θα κρατήσει περίπου 10-15 λεπτά. Αφού απορροφηθεί όλο το βούτυρο, προσθέτω τις μάντολες και τις σταγόνες σοκολάτας και μόλις σκορπίσουν στη ζύμη σταματάω το μίξερ. Σκεπάζω τον κάδο με μια πετσέτα και αφήνω τη ζύμη να φουσκώσει για 1½ ώρα.
ΒΗΜΑ 3 Μεταφέρω τη ζύμη σε βουτυρωμένη φόρμα 20-22 εκ. Προθερμαίνω το φούρνο στους 200°C με αέρα και ψήνω την βασιλόπιτα για 35-40 λεπτά. Βγάζω τη βασιλόπιτα από το φούρνο και την αφήνω σε σχάρα να κρυώσει εντελώς.
ΒΗΜΑ 4 Για το γλάσο και το στόλισμα: Σε ένα μπολ χτυπάω το ασπράδι με το σιρόπι μέχρι να γίνει σαν αφρός. Προσθέτω σταδιακά την άχνη μέχρι δημιουργήσω ένα παχύρρευστο γλάσο. Βάζω την βασιλόπιτα σε μια ωραία πιατέλα, ρίχνω όλο το γλάσο στο κέντρο της πίτας και με ένα μαχαίρι το απλώνω για να τρέξει στα πλαϊνά της πίτας. Σκορπίζω λίγες μάντολες και αφήνω την βασιλόπιτα μέχρι να σφίξει το γλάσο.
Who is Whο
Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.
Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία. Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕκαι υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.
Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς. Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr