Οι δέκα μεγάλες στιγμές των δισεκατομμυριούχων του πλανήτη: Άνοδος & πτώση - θάνατος & θρίαμβος (φώτο)
Οι "τοπ 10" στιγμές των δισεκατομμυριούχων την δεκαετία που πέρασε
Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας που διανύσαμε η λίστα των δισεκατομμυριούχων του Forbes αυξήθηκε από 1.011 άτομα σε 2.100, με τη συνολική τους περιουσία να ανέρχεται σε περίπου 8,7 τρισ. δολάρια. Αυτή η ελίτ ομάδα βρίσκεται σε διαρκή αλλαγή καθώς μόνο εφέτος 247 δισεκατομμυριούχοι βρέθηκαν εκτός λίστας και αντικαταστάθηκαν από 195 νέους- όμως κάποιοι από αυτούς άφησαν το στίγμα τους.
Από τον Τζακ Μα της Alibaba, ως τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, αυτοί οι δισεκατομμυριούχοι για καλούς ή κακούς λόγους δημιούργησαν τα πρωτοσέλιδα της δεκαετίας του 2010.
Ακολουθούν ορισμένα από τα μεγαλύτερα ορόσημα της δεκαετίας:
Ο θάνατος του Στιβ Τζομπς
Τον Οκτώβριο του 2011 ο Τζομπς έφυγε από την ζωή σε ηλικία 56 ετών μετά από μάχη με τον καρκίνο του πάγκρεας. Είχε αποχωρήσει από CEO της Apple μόλις δύο μήνες νωρίτερα μεταβιβάζοντας την ηγεσία στον Τιμ Κουκ.
Ο Τζομπς είχε δημιουργήσει την εταιρεία το 1976, μαζί με τον φίλο του από το γυμνάσιο Στήβεν Βόζνιακ σε ένα γκαράζ στη Silicon Valley. Εκδιώχθηκε από την Apple το 1985, αλλά επέστρεψε σε αυτήν το 1997 και πέρασε τα επόμενα χρόνια προσπαθώντας να αναγεννήσει την εταιρεία, αρχικά με την παρουσίαση του iPod το 2001 και το 2007 με το iPhone, κερδίζοντας την φήμη του οραματιστή της τεχνολογίας. Όταν πέθανε ο Τζομπς η κεφαλαιοποίηση της Apple είχε ξεπεράσει τα 350 δισ. δολάρια.
Ο Τζομπς άφησε πίσω του τρεις κόρες, έναν γιο και μια σύζυγο, την Λορίν Πάουελ-Τζομπς. Η χήρα του πλέον είναι το 42ο πλουσιότερο άτομο του πλανήτη, με περιουσία 23,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων, καθώς κληρονόμησε τις μετοχές του Τζομπς σε Apple και Disney.
Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι παραιτείται από πρωθυπουργός
Ο τρεις φορές πρωθυπουργός της Ιταλίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, παραιτήθηκε τον Νοέμβριο του 2011 καθώς έχασε τον έλεγχο της Βουλής. Είχε υποσχεθεί ότι θα άφηνε την εξουσία, ύστερα από την ψήφιση των μέτρων λιτότητας τα οποία ήταν απαραίτητα στη μάχη κατά της κρίσης χρέους της χώρας.
Ο Μπερλουσκόνι είχε εκλεγεί πρωθυπουργός πρώτη φορά το 1994, έξι χρόνια μετά την είσοδο του στη λίστα των δισεκατομμυριούχων του Forbes, και σε μεγάλο βαθμό αυτό το όφειλε στον όμιλο του, Fininvest, που περιείχε την Mediaset, το μεγαλύτερο δίκτυο τηλεοπτικών καναλιών της Ιταλίας. Το 2011 η περιουσία του είχε συρρικνωθεί στα 6 δισ. δολάρια, δηλαδή λιγότερα από τα μισά (12,8 δισ. δολάρια) όταν βρισκόταν στην κορύφωση της το 2000. Την ίδια ώρα ο Μπερλουσκόνι βρισκόταν αντιμέτωπος με δικαστικές περιπέτειες που αφορούσαν φοροδιαφυγή, διαφθορά, καθώς και σεξ επί πληρωμή με ανήλικη. Και για τις τρεις κατηγορίες κρίθηκε ένοχος, αν και αργότερα ύστερα από έφεση, αθωώθηκε για την υπόθεση πορνείας.
Ο Ελόν Μασκ γίνεται δισεκατομμυριούχος
Ο Μασκ έκανε το ντεμπούτο του στη λίστα των δισεκατομμυριούχων του Forbes το 2012, με περιουσία 2 δισ. δολάρια, ύστερα από την ραγδαία αύξηση της τιμής της μετοχής της εταιρείας του κατασκευής ηλεκτρικών αυτοκινήτων, Tesla Motors, η οποία βρισκόταν στο χρηματιστήριο από το 2010. Η Tesla παρουσίασε το πρώτο της SUV, το Model X, τον Φεβρουάριο του 2012. Το μερίδιο του 29% της εταιρείας που βρισκόταν στα χέρια του Μασκ άξιζε 1 δισ. δολάρια. Η υπόλοιπη περιουσία του προερχόταν από άλλα "αμφίβολα” επιτεύγματα του Μασκ: Από την εταιρεία κατασκευής ηλιακών πάνελ SolarCity και από την SpaceX, που κατασκευάζει διαστημικούς πυραύλους που μπορούν να επαναχρησημοποιηθούν.
"Αν γυρίζαμε πίσω στο παρελθόν μερικές εκατοντάδες χρόνια, αυτά που σήμερα θεωρούμε δεδομένα τότε θα έμοιαζαν με μαγεία. Μπορούμε να μιλάμε σε ανθρώπους σε μακρινές αποστάσεις, να μεταδίδουμε εικόνες, να πετάμε και να έχουμε πρόσβαση σε τεράστιες ποσότητες δεδομένων σαν κάποιος προφήτης. Όλα αυτά τα πράγματα πριν μερικές εκατοντάδες χρόνια θα τα θεωρούσαν μαγεία”, ανέφερε ο Μασκ στο Forbes το 2012. "Η μηχανική, για όλες τις προθέσεις και τους σκοπούς που θα χρησιμοποιηθεί, είναι μαγική και ποιος δεν θα ήθελε να είναι μάγος;”
Ο Τσιπ Γουίλσον παραιτείται από πρόεδρος της Lululemon
Τον Μάρτιο του 2013 η Lululemon ανακοίνωσε την ανάκληση χιλιάδων παντελονιών για γιόγκα, ύστερα από τα παράπονα των καταναλωτών ότι αυτά ήταν πολύ λεπτά. Τον Νοέμβριο που ακολούθησε η εταιρεία-γίγαντας στον τομέα της αθλητικής ένδυσης βρέθηκε αντιμέτωπη με νέα παράπονα ότι τα παντελόνια ξέφτιζαν. Ο ιδρυτής της Lululemon, Τσιπ Γουίλσον, αντί να δεχτεί το λάθος του κατηγόρησε τους πελάτες.
"Ειλικρινά, πιστεύω ότι τα σώματα ορισμένων γυναικών δεν είναι κατάλληλα για αυτά τα ρούχα”, είχε δηλώσει στην τηλεόραση του Bloomberg. "Εξαρτάται από το πόσο τρίβονται οι μηροί, πόσο πολύ πιέζεται το σημείο και πόσο συχνά χρησιμοποιούν τα παντελόνια”.
Πολλοί πελάτες βρήκαν προσβλητικά τα σχόλια του Γουίλσον και τις εξηγήσεις του καθόλου επαρκείς. Δημιουργήθηκε μια online διαμαρτυρία, που ζητούσε από τη Lululemon να φτιάξει ρούχα για μεγαλύτερους σωματότυπους, η οποία συγκέντρωσε σχεδόν 20.000 υπογραφές. Τον Δεκέμβριο του 2013, σε λιγότερο από έναν μήνα ύστερα από την καταστροφική του συνέντευξη στο Bloomberg, ο Γουίλσον παραιτήθηκε από πρόεδρος της εταιρείας
Οι μετέπειτα προσπάθειες του να εκδιώξει δύο διευθυντές από το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας έπεσαν στο κενό. Ο Γουίλσον παραμένει δισεκατομμυριούχος, με περιουσία 4,6 δισ. δολάρια καθώς παραμένει ο κύριος μέτοχος της Lululemon.
Ο Τζακ Μα γίνεται ο πλουσιότερος Κινέζος ύστερα από την IPO ρεκόρ της Alibaba
Τον Σεπτέμβριο του 2014 ο Τζακ Μα γίνεται ο πλουσιότερος Κινέζος ύστερα από την είσοδο του γίγαντα του ηλεκτρονικού εμπορίου Alibaba στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, με μια IPO που έφτασε τα 25 δισ. δολάρια και έγινε η μεγαλύτερη στην ιστορία. Η περιουσία του έφτασε στα 22,7 δισ. δολάρια, με αποτέλεσμα να ξεπεράσει τον Ρόμπιν Λι της Baidu και τον ιδρυτή της Tencent, Μα Χουάτενγκ.
Στην πενταετία που ακολούθησε η τιμή της μετοχή της Alibaba υπερδιπλασιάστηκε. Στις 11 Νοεμβρίου, την ημέρα που στην Κίνα είναι γνωστή ως η "Ημέρα των Ανύπαντρων”, οι πωλήσεις της Alibaba έφτασαν τα 38 δισ. δολάρια. Ο Μα που πλέον έχει περιουσία 42,9 δισ. δολάρια, πρόσφατα ανακοίνωσε την παραίτηση του από εκτελεστικός πρόεδρος της εταιρείας.
Η Ελίζαμπεθ Χολμς, ιδρυτής της Theranos, πήγε από τα δισ. στο μηδέν
Δύο χρόνια ύστερα από την αξιολόγηση της Theranos της Ελίζαμπεθ Χολμς για συνολική αξία 9 δισ. δολαρίων (το 2016), το Forbes υπολόγισε την περιουσία της από 4,5 δισ. δολάρια σε μηδέν, αναφέρει η Hayley C. Cuccinello. σε άρθρο της στο Capital.
Και αυτό γιατί οι υποσχέσεις της για επανάσταση στις αιματολογικές εξετάσεις αποδείχθηκαν φρούδες. Η Χολμς, η οποία παράτησε τις σπουδές της στο Στάνφορν, εκτοξεύθηκε με τα χρήματα επενδυτών όπως ο Ρούπερτ Μέρντοχ, ο Κάρλος Σλιμ και ο Ρόμπερτ Κραφτ, ύψους 700 εκατ. δολάρια. Όμως βρέθηκε κατηγορούμενη ότι η Theranos χρησιμοποιούσε στις έρευνες της μηχανήματα άλλων εταιρειών και τα αιματολογικά της αποτελέσματα ήταν ανακριβή.
Ο χάρτινος πύργος που έχτισε κατέρρευσε ύστερα από τις έρευνες που διεξήγαγαν ο αμερικανικός οργανισμός φαρμάκων (FDA) και η επιτροπή κεφαλαιαγοράς (SEC), καθώς και άλλες ομοσπονδιακές υπηρεσίες των ΗΠΑ. Τον Σεπτέμβριο του 2018 η Theranos ανέστειλε τις λειτουργίες της καθώς δεν μπορούσε να αποπληρώσει τον δανεισμό της, ενώ οι μέτοχοι της έμειναν με τα "χαρτιά” στο χέρι. Η Χολμς θα δικαστεί για απάτη το ερχόμενο καλοκαίρι.
Ο Ντόναλντ Τραμπ γίνεται ο πρώτος δισεκατομμυριούχος πρόεδρος των ΗΠΑ
Ύστερα από την εκλογή του που σόκαρε τον πλανήτη, ο Ντόναλντ Τραμπ έγινε ο πρώτος δισεκατομμυριούχος στην ιστορία των ΗΠΑ που κέρδισε την προεδρία των ΗΠΑ. Η ορκωμοσία του έγινε τον Ιανουάριο του 2017. Η περιουσία του Τραμπ, που σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στις κτηματομεσιτικές δραστηριότητες του στο Μανχάταν, εκείνη την εποχή υπολογιζόταν στα 3,7 δισ. δολάρια, ενώ πλέον έχει πέσει στα 3,1 δισ. δολάρια.
Παρότι οι δουλείες που σχετίζονται με το όνομα Τραμπ, αλλά και με το real estate, βρίσκονται σε πτώση, το μερίδιο που κατέχει σε δύο ουρανοξύστες γραφείων- σε Νέα Υόρκη και Σαν Φρανσίσκο- έχει εκτοξευτεί σε αξία. Οι δύο γιοί του, ο Έρικ και ο Ντον τζούνιορ, έχουν πουλήσει ακίνητα αξίας που ξεπερνά τα 100 εκατ. δολάρια και βρισκόντουσαν στο χαρτοφυλάκιο του Τραμπ, ύστερα από την ανάληψη της προεδρίας από τον πατέρα τους.
Στα μέσα του Δεκεμβρίου, ο Τραμπ έγινε ο τρίτος πρόεδρος στην ιστορία της χώρας που παραπέμπεται με τις κατηγορίες της κατάχρησης εξουσίας και παραπλάνηση του Κογκρέσου.
Ο Καναδός δισεκατομμυριούχος Μπάρι Σέρμαν και η σύζυγος του βρίσκονται νεκροί
Ο ιδρυτής και πρόεδρος της φαρμακευτικής εταιρείας Apotex και η σύζυγος του ανακαλύφθηκαν νεκροί στο υπόγειο της έπαυλης τους στο Τορόντο, τον Δεκέμβριο του 2017 . Ο Μπάρι 75 ετών και η Χάνι 70 ετών, βρέθηκαν κρεμασμένοι με δερμάτινες ζώνες γύρω από το λαιμό τους. Το Forbes την εποχή του θανάτου του, εκτιμούσε την περιουσία του στα 3 δισ. δολάρια.
Δύο χρόνια μετά, η αστυνομία συνεχίζει να ερευνά τη διπλή ανθρωποκτονία έχοντας εξετάσει περισσότερα από 240 άτομα. Η έρευνα που διεξήγαγε προσωπικά η οικογένεια των εκλιπόντων δεν κατάφερε να εντοπίσει τον δράστη, όμως δίνει 10 εκατ. δολάρια για πληροφορίες που θα οδηγήσουν στη σύλληψη του δράστη ή των δραστών.
Ο Τζεφ Μπέζος γίνεται ο πλουσιότερος άνθρωπος του πλανήτη
Ο ιδρυτής και CEO της Amazon είχε ένα υπέροχο 2018. Η περιουσία του μέσα σε ένα έτος εκτοξεύτηκε κατά 78,5 δισ. δολάρια στα 160 δισ. δολάρια, καθώς η τιμή της μετοχής της Amazon διπλασιάστηκε- με αποτέλεσμα να ξεπεράσει τον Μπιλ Γκέιτς ως το πλουσιότερο άτομο του πλανήτη. Την προηγούμενη χρονιά είχε βρεθεί στην κορυφή της λίστας για λιγότερο από τέσσερις ώρες.
Τον Ιανουάριο του 2019 ο Μπέζος και η σύζυγος του Μακένζι ανακοίνωσαν το διαζύγιο τους, το οποίο οριστικοποιήθηκε τον Ιούλιο. Η Μακένζι πήρε το 25% των μετοχών της Amazon, με αποτέλεσμα να γίνει το 27ο πλουσιότερο άτομο του πλανήτη, με περιουσία 35,2 δισ. δολάρια. Ο Τζεφ παραμένει ο πλουσιότερος άνθρωπος του πλανήτη με περιουσία 111,1 δισ. δολάρια.
Η Κάιλι Τζένερ γίνεται δισεκατομμυριούχος
Το Forbes ανακοίνωσε ότι η 21 ετών Κάιλι Τζένερ έγινε η νεαρότερη αυτοδημιούργητη δισεκατομμυριούχος του πλανήτη- ένας τίτλος που τον κρατούσε ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ και πριν από αυτόν ο Μπιλ Γκέιτς- τον Μάρτιο του 2019. Τον Νοέμβριο η Τζένερ πούλησε το 51% των εταιρειών της προϊόντων ομορφιάς, Kylie Cosmetics και Kylie Skin, στην εταιρεία καλλυντικών Coty έναντι 600 εκατ. δολαρίων. Η κίνηση εκτόξευσε την περιουσία της Τζένερ στα 1,2 δισ. δολάρια χαρίζοντας της το "στάτους” της δισεκατομμυριούχου.
"Δεν περίμενα τίποτα. Δεν προβλέπω το μέλλον”, είπε η Τζένερ στο Forbes όταν ρωτήθηκε αν περίμενε να γίνει δισεκατομμυριούχος, "Όμως νοιώθω πολύ καλά. Είναι σαν ένα φιλικό χτύπημα στην πλάτη”.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr