Τιμάται ο Σπύρος Σκούρας, ο γιoς τσοπάνη από την Πελοπόννησο που έφτασε να διευθύνει το Χόλυγουντ
Το Ίδρυμα Ελληνική Αμερική, Greek America Foundation, ξεκινά τον Σεπτέμβριο σειρά προγραμμάτων τα οποία αποσκοπούν στο να προβάλουν μια ιστορία που είναι ελάχιστα γνωστή στην νέα γενιά της ομογένειας: την ζωή και το έργο του κινηματογραφιστή και μεγάλου ευεργέτη Σπύρου Σκούρα.
Το Ίδρυμα Ελληνική Αμερική, Greek America Foundation, ξεκινά τον Σεπτέμβριο σειρά προγραμμάτων τα οποία αποσκοπούν στο να προβάλουν μια ιστορία που είναι ελάχιστα γνωστή στην νέα γενιά της ομογένειας: την ζωή και το έργο του κινηματογραφιστή και μεγάλου ευεργέτη Σπύρου Σκούρα.
Ο Σκούρας ήρθε στις Ηνωμένες Πολιτείες ως μετανάστης το 1910 από κάποιο μικρό χωριό της Πελοποννήσου. Γιoς φτωχού τσοπάνου, έφτασε στις αμερικανικές ακτές μαζί με τους αδελφούς του Γιώργο και Κάρολο.
Όπως λέει ο Gregory Pappas, ιδρυτής του Greek America Foundation, αν και τα τρία αδέλφια σημείωσαν πολλές επιτυχίες, ο Σπύρος ξεχώριζε πάντα ανάμεσά τους και τα όσα κατάφερε είναι επιτεύγματα του είδους εκείνου που διακρίνει μεγάλες μορφές. Κατά τον κ. Πάπα, ο Σπύρος Σκούρας «εξελίχτηκε σε μια από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες της θετής του πατρίδας, έγινε η προσωποποίηση του Αμερικανικού ονείρου και η ιστορία του ταυτίζεται πλήρως με την ιστορία της Αμερικής».
Το Ίδρυμα Ελληνική Αμερική μας θυμίζει πως το 1935 ο Σπύρος διαδραμάτισε ουσιαστικό ρόλο στην συγχώνευση δύο μεγάλων κινηματογραφικών εταιριών, της Fox Films και της Twentieth Century Pictures. Λίγο αργότερα ανέλαβε ως Διευθύνων Σύμβουλος της κολοσσιαίας κινηματογραφικής επιχείρησης που δημιουργήθηκε από την συγχώνευση αυτή και στην οποία δόθηκε το καινούργιο όνομα 20th Century Fox. Παρέμεινε στο πηδάλιό της επί μια εικοσαετία, από το 1942 μέχρι το 1962 και η θητεία του αυτή ήταν ιστορική από πολλές απόψεις.
Ο Σκούρας επέβλεψε την παραγωγή μεγάλων κλασσικών επιτυχιών της Έβδομης Τέχνης, περιλαμβανομένων των ταινιών Δεν Χρειάζεται Να Χτυπάς, Επτά Χρόνια Φαγούρα, Ο Βασιλιάς κι Εγώ, Οι Άνδρες Προτιμούν τις Ξανθιές και Ο Μανδύας. Μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του ήταν η ανακάλυψη ενός άγνωστου τότε νεαρού φωτομοντέλου, της Νόρμα Τζην Μπέηκερ, την οποία έφερε στην κινηματογραφική εταιρία του για να την αναδείξει σε κινηματογραφικό αστέρα. Μετά από αλλαγή του ονόματός της η Νόρμαν Τζην Μπέηκερ έγινε Μαίριλυν Μονρόε και εξελίχτηκε στην πιο φημισμένη σεξοβόμβα της 20th Century Fox και της εποχής της στο Χόλυγουντ. Ο Σκούρας επέβλεψε επίσης επικές παραγωγές όπως το γύρισμα της ταινίας Κλεοπάτρα με πρωταγωνιστές την Ελίζαμπεθ Τέηλορ και τον Ρίρτσαρντ Μπάρτον. Σε όλη του την ζωή ο Σπύρος Σκούρας μιλούσε αγγλικά με ελληνική προφορά που ήταν τόσο έντονη ώστε ο αξέχαστος κωμικός Μπομπ Χοπ να τον πειράζει λέγοντας: «Ο Σπύρος βρίσκεται στην Αμερική εδώ και είκοσι χρόνια αλλά όταν τον ακούς να μιλά αγγλικά νομίζεις ότι πρόκειται να φθάσει στην χώρα μας την ερχόμενη εβδομάδα».
Το Ίδρυμα Greek America Foundation επισημαίνει επίσης πως ένα από τα πιο μεγάλα επιτεύγματα του Σκούρα ήταν η διάσωση του κινηματογράφου από την απειλή που μόλις είχε αρχίσει να προβάλει εναντίον του ο ερχομός της τηλεόρασης στα Αμερικανικά σπιτικά. Στην προσπάθειά του να αντιμετωπίσει την απειλή αυτή ο επινοητικός ελληνοαμερικανός κινηματογραφιστής εισήγαγε την νέα τεχνική του Σινεμασκόπ με την οποία οι ταινίες γυρίζονταν με ειδικές μηχανές λήψεως που καθιστούσαν δυνατή την προβολή τους σε υπερμεγέθεις για την εποχή εκείνη οθόνες. Η μέθοδος του Σινεμασκόπ, την οποία ο Σκούρας λανσάρισε με την ταινία Ο Μανδύας, καθιερώθηκε αμέσως μετά για τα γυρίσματα όλων των παραγωγών του Χόλλυγουντ.
Αλλά για τον ελληνισμό, η πιο μεγάλη προσφορά του Σπύρου Σκούρα ήτανε η τεράστια προσπάθεια που κατέβαλε για να γλυτώσει χιλιάδες δεινοπαθούντες από την πείνα που θέριζε την Ελλάδα στα τέλη του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου. Ήταν συνιδρυτής και ένας από τους βασικούς διαχειριστές του Greek War Relief Organization, δηλαδή της Οργάνωσης Αρωγής για την μεταπολεμική Ελλάδα, που εξασφάλισε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια σε υλική βοήθεια και μετρητά για τον Ελληνικό λαό, ο οποίος αντιμετώπιζε απειλή εξόντωσης από τον λιμό που είχε σπείρει η Ναζιστική κατοχή.
Το Ίδρυμα Ελληνική Αμερική μας θυμίζει ακόμα πως ο Σκούρας συνεργάστηκε με χιλιάδες ελληνικές οργανώσεις και με την εκκλησία στην προσπάθειά του αυτή κι έφερε από τα στούντιό του να τον βοηθήσουν διασημότητες όπως ο Φρανκ Σινάτρα, η Τζούντι Γκάρλαντ και ο Μπομπ Χόπ οι οποίοι συνέβαλαν στο να δημιουργηθεί μια από τις μεγαλύτερες καμπάνιες υποστήριξης προγράμματος ανθρωπιστικής βοήθειας στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών. Όπως παρατήρησε ο Γκρέγκορι Πάππας, «ο Σκούρας ουδέποτε υπολόγισε τις αντιξοότητες, ήτανε πάντα αισιόδοξος κι αυτό είναι ένα μήνυμα πού χρειαζόμαστε σήμερα περισσότερο από ποτέ άλλοτε στο παρελθόν».
Η σειρά προγραμμάτων που αρχίζει το Greek America Foundation αποφασίστηκε να γίνει συμβολικά μέσα στο 2012 γιατί φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από την συνταξιοδότηση του Σπύρου Σκούρα. Τα προγράμματα αυτά στηρίζονται σε εκτενείς μελέτες των εγγράφων του Σπύρου Σκούρα που φυλάσσονται στο περίφημο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ καθώς επίσης και πλούσιου φωτογραφικού και κινηματογραφικού υλικού από τα αρχεία της 20th Century Fox. Τις μελέτες επιμελήθηκε ένας από τους πιο διακεκριμένους ερευνητές, ο καθηγητής του Στάνφορντ, Ηλίας Χρυσοχοΐδης.
Επίσης το Ελληνοαμερικανικό Ίδρυμα θα παράγει ένα ντοκιμαντέρ διαρκείας μιας ώρας με θέμα την ζωή του Σπύρου Σκούρα, το οποίο θα σκηνοθετήσει ο πολυβραβευμένος κινηματογραφιστής Στέφανος Σιταράς, και παράλληλα θα αναρτήσει στο Ίντερνετ ένα διαδικτυακό μουσείο και κέντρο μελετών μέσω των οποίων όλοι οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να συγκεντρώνουν πληροφορίες για τον μεγάλο ελληνοαμερικανό και το εκπληκτικό έργο του.
Το όλο εγχείρημα θα προβληθεί τέλος από το περιοδικό Greek America Magazine, που εκδίδει το ομώνυμο ίδρυμα και από άλλα μέσα ενημέρωσης, εντός του 2013, οπότε θα συμπληρωθούν 120 χρόνια από την γέννηση του Σπύρου Σκούρα, το 1893.
Πηγή: voanews
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr