Σήμερα η Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη - Οι επιδιώξεις & οι προσδοκίες - Αναμένεται σκληρή διπλωματική αναμέτρηση
Συμμετέχουσες χώρες και οργανισμοί έχουν μάλλον συμφωνήσει σε προσχέδιο συμφωνίας ενόψει της συνάντησης για τη Λιβύη στο Βερολίνο. Προτεραιότητα στην εκεχειρία και στη δρομολόγηση πολιτικής λύσης.
Με την καθιερωμένη «οικογενειακή φωτογραφία» των συμμετεχόντων θα αρχίσει στις 15:10 (σ.σ.: όλες οι ώρες Ελλάδος) τις εργασίες της στην Καγκελαρία η Διάσκεψη του Βερολίνου για την Λιβύη.
Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Καγκελαρίας, στις 10:45 η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ θα υποδεχθεί τον Πρόεδρο του Κονγκό Ντένις Σάσου Νγκουέσο, ο οποίος θα τεθεί επικεφαλής της Υψηλής Επιτροπής της Αφρικανικής Ένωσης για την Λιβύη.
Στις 13:15 η κυρία Μέρκελ θα έχει διμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ενώ στις 14:15 θα καλωσορίσει όλους τους συμμετέχοντες στην Διάσκεψη, η οποία θα ολοκληρωθεί με κοινή συνέντευξη Τύπου.
Παρά το γεγονός ότι οι διοργανωτές δεν έχουν ανακοινώσει επισήμως τους συμμετέχοντες, είναι γνωστό ότι στην Διάσκεψη σήμερα θα λάβουν μέρος ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο και ανώτεροι αξιωματούχοι από την Μεγάλη Βρετανία, την Κίνα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Ιταλία, την Αλγερία και τα Ηνωμένα Έθνη, την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Αφρικανική Ένωση και τον Αραβικό Σύνδεσμο.
Στο Βερολίνο θα βρίσκονται ακόμη ο πρωθυπουργός της Λιβύης Φάγεζ Αλ Σάρατζ αλλά και ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ, οι οποίοι - σύμφωνα με τον σχεδιασμό της γερμανικής κυβέρνησης, όπως περιγράφεται σε δημοσίευμα του περιοδικού Der Spiegel - θα εμπλακούν στις εργασίες της Διάσκεψης μόνο εφόσον οι υπόλοιποι συμμετέχοντες έχουν προηγουμένως συμφωνήσει στο τελικό κοινό ανακοινωθέν.
Όπως αναφέρει το περιοδικό, κατά την διάρκεια των συνομιλιών οι δύο άνδρες θα παραμείνουν πιθανότατα στα ξενοδοχεία τους στο Βερολίνο. Αρχικά, επισημαίνει το δημοσίευμα, οι Σάρατζ και Χάφταρ δεν επρόκειτο να λάβουν μέρος στην Διάσκεψη, το σχέδιο ωστόσο άλλαξε διότι επέμειναν η Ρωσία και άλλοι συμμετέχοντες, αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Στην συνέντευξη Τύπου, εκτός από την καγκελάριο Μέρκελ και τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, αναμένεται να λάβουν μέρος και οι εκπρόσωποι πολλών από τις χώρες οι οποίες συμμετέχουν.
Οι στόχοι της διάσκεψης για τη Λιβύη
Μια σειρά από γερμανικά μίντια αναφέρονται σήμερα στο σχέδιο ψηφίσματος της Διάσκεψης για τη Λιβύη, στο οποίο φαίνεται να έχουν συμφωνήσει οι 11 χώρες που θα συμμετέχουν, οι διεθνείς οργανώσεις αλλά και οι αντιμαχόμενες πλευρές στη Λιβύη.
Πρόκειται για έγγραφο του ΟΗΕ στο οποίο αποτυπώνονται οι στόχοι της συνάντησης την Κυριακή. Οι βασικότεροι είναι η άμεση κατάπαυση του πυρός, η τήρηση του εμπάργκο των Ηνωμένων Εθνών που αφορά την αποστολή όπλων και στρατιωτών και η έναρξη μιας διαδικασίας για την επίτευξη πολιτικής λύσης. Στο κείμενο γίνεται επίσης αναφορά σε μεταρρυθμίσεις στους τομείς της οικονομίας και της ασφάλειας.
Το κείμενο είναι αποτέλεσμα πέντε προπαρασκευαστικών συναντήσεων τους περασμένους μήνες στο Βερολίνο με εκπροσώπους κρατών και οργανώσεων που έχουν προσκληθεί.
Από τις υπάρχουσες πληροφορίες προκύπτει ότι η Γερμανία έχει καλέσει τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, την Κίνα, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Τουρκία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αίγυπτο, την Αλγερία και το Κογκό.
Πέραν αυτού έχουν προσκληθεί τα ΟΗΕ, η ΕΕ, η Αφρικανική Ένωση και ο Αραβικός Σύνδεσμος όπως και ο πρωθυπουργός της κυβέρνησης στην Τρίπολη Αλ-Σάρατζ, αλλά και ο στρατάρχης Χάφταρ, αναφέρει ο Παναγιώτης Κουπαράνης, στο ρεπορτάζ του για την DW
Κριτική Πρασίνων
Το γεγονός ότι η Ελλάδα και η Τυνησία δεν έχουν προσκληθεί στη διάσκεψη επικρίνει η συμπρόεδρος των Πρασίνων Ανναλένα Μπέρμποκ. Σε συνέντευξη της στο γερμανικό ραδιόφωνο (SWR) χαρακτηρίζει «πραγματικό λάθος» την απουσία των δύο χωρών.
Όπως δηλώνει, «τιμωρούνται χώρες, που δεν κλιμακώνουν (την κρίση), αλλά καταβάλουν προσπάθειες για την ειρήνη». Το ζητούμενο είναι τώρα, σύμφωνα με την πολιτικό των Πρασίνων, η ΕΕ να μιλήσει με μια φωνή. Ενώ κατηγορεί τη γερμανική κυβέρνηση για «αποσπασματική πολιτική» τα τελευταία χρόνια στην υπόθεση της Λιβύης, την καλεί να επιδείξει σταθερότητα αναφορικά με τη διαδικασία που προτίθεται να ακολουθήσει, προκειμένου να επιτευχθεί λύση στη Λιβύη.
Οι τηλεφωνικές συνομιλίες του Κυριάκου Μητσοτάκη εν όψει της διάσκεψης και η δυσαρέσκεια για τη μη συμμετοχή της Ελλάδας στην Άνγκελα Μέρκελ
Με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επικοινώνησε τηλεφωνικά εχθές ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εν όψει της διάσκεψης στο Βερολίνο.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε την προηγούμενη μέρα με την καγκελάριο της Γερμανίας 'Ανγκελα Μέρκελ, εξέφρασε σύμφωνα με πληροφορίες, τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν έχει προσκληθεί στη Διάσκεψη του Βερολίνου και την ανησυχία του για την κατάσταση στη Λιβύη, ιδίως όπως αυτή διαμορφώνεται μετά την υπογραφή των «άκυρων μνημονίων» μεταξύ Σάρατζ-Τουρκίας
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr