8 πασίγνωστα μυθιστορήματα που μεταφέρθηκαν στο σινεμά και αγαπήθηκαν για πάντα από το κοινό! (βίντεο)

Mετατράπηκαν σε απίστευτες κινηματογραφικές παραγωγές.

Λογοτεχνικά αριστουργήματα αξιοποιούνται από σκηνοθετικά τέρατα της κινηματογραφικής ιστορίας και συνοδεύονται από υστεροφημία και πολυάριθμα βραβεία κύρους. Σε αυτή τη λίστα παρελαύνουν ιστορίες έρωτα, πολέμου, εγκλημάτων, σχιζοφρένειας, με κοινό τους στοιχείο τη θεαματική ποιότητα έκθεσής τους στο κοινό!

1. Ο Νονός

 

 

Το Βιβλίο έγραψε ο: Μάριο Πούζο

Την Ταινία σκηνοθέτησε ο: Φράνσις Φόρντ Κόππολα

Πρόκειται για μια ταινία σταθμό στην ιστορία του παγκόσμιου κινηματογράφου, Το μεγαλειώδες δημιούργημα του συγγραφέα Μάριο Πούζο, γραμμένο το 1969, μας μεταφέρει στα άδυτα της μαφίας, στους νόμους και τις αρχές των μελών της, στην ιδεολογία τους. Το μεγαλείο κορυφώθηκε το 1972 στα χέρια του Κόππολα, ο οποίος εισήγαγε στο ευρύ αμερικανικό κοινό την έννοια λέξεων όπως Omerta και Cosa Nostra.  Ονόματα – θρύλοι, όπως Μάρλον Μπράντο, Αλ Πατσίνο, Ρόμπερτ Ντε Νίρο, Άντι Γκαρσία, μαζί με μουσική – φαινόμενο και σκηνοθετική μαεστρία, διαμόρφωσαν ένα αδαμάντινο κινηματογραφικό αποτέλεσμα.

2. Πόλεμος και Ειρήνη

 

 

Το Βιβλίο έγραψε ο: Λέων Τολστόι

Την Ταινία σκηνοθέτησε ο: Κίνγκ Βάιντορ

Το διάσημο μυθιστόρημα του Τολστόι, δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά το 1869. Μέχρι σήμερα θεωρείται ένα από τα πιο πολύτιμα έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, καθώς καταγράφει λεπτομερώς ιστορικά γεγονότα από την εισβολή των Γάλλων στη Ρωσία. Μέσα από τις ιστορίες πέντε ρωσικών αριστοκρατικών οικογενειών, παρουσιάζεται και το αντίκτυπο της φιγούρας του Ναπολέοντα στην κοινωνία των τσάρων. Το 1956, με τον Ντίνο Ντε Λορέντις ως παραγωγό και με τη σκηνοθεσία του Κίνγκ Βάιντορ, αυτές οι γραπτές περιγραφές μεταφέρονται στο επίπεδο της εικονοποίησης, με εξαιρετική επιμέλεια. Οι Όντρεϊ Χέπμπορν, Μελ Φέρρερ, Χένρι Φόντα ενσάρκωσαν τους πρωταγωνιστικούς ρόλους και συντέλεσαν στο εντυπωσιακό τελικό αποτέλεσμα. Το 1956, η ταινία απέσπασε 3 υποψηφιότητες για Όσκαρ: σκηνοθεσίας, φωτογραφίας και κουστουμιών.

3. Ρωμαίος και Ιουλιέτα

 

 

Το Βιβλίο έγραψε ο: Ουίλλιαμ Σαίξπηρ

Την Ταινία σκηνοθέτησε ο: Φράνκο Τζεφιρέλλι

Το κλασικότερο έργο του  Ουίλλιαμ Σαίξπηρ, γράφτηκε στην αρχή της καριέρας του, το 1595. Πρόκειται για την τραγική ιστορία δύο νέων εραστών που τελικά τερματίζουν τη ζωή τους εξαιτίας του μίσους που επικρατούσε ανάμεσα στις φεουδαρχικές οικογένειές τους. Η ιστορία αποτελεί μια «παράδοση» που ακολουθεί με ρομαντισμό παρόμοιες καταστάσεις αγάπης και έρωτα με εμπόδια και τραγική εξέλιξη. Η επιτυχία του βιβλίου αυτού έδωσε τη σκυτάλη στη μεταφορά του στον κινηματογραφικό κόσμο το 1968, υπό το σκηνοθετικό πρίσμα του Φράνκο Τζεφιρέλλι. Πρωταγωνιστές οι έφηβοι τότε Λέοναρντ  Γουάιτινγκ (17 χρονών) και η Ολίβια Χάσεϊ (μόλις 15), οι οποίοι κέρδισαν διθυραμβικές κριτικές για την υποκριτική τους παρά το νεαρό της ηλικίας τους και το απαιτητικό επίπεδο των ρόλων. Το σενάριο του Σαίξπηρ εξυψώθηκε στην ταινία, χάρη στο μαγικό σάουντρακ και τα εκπληκτικά κουστούμια εποχής, καθιερώνοντας το έργο «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» ως ταυτόσημο της μεγάλης αγάπης.

4. Όσα παίρνει ο άνεμος

 

 

Το Βιβλίο έγραψε η: Μάργκαρετ Μίτσελ

 

 

Την Ταινία σκηνοθέτησε ο: Βίκτορ Φλέμινγκ

Η Μάργκαρετ Μίτσελ είναι η κύρια υπεύθυνη για τη δημιουργία ενός σεναριακού μύθου με τον τίτλο «Όσα παίρνει ο άνεμος». Πραγματεύεται τα γεγονότα και τις συνέπειες του Αμερικανικού Εμφυλίου όπως βιώθηκαν από τους λευκούς Νότιους. Το μυθιστόρημά της κυκλοφόρησε το 1936 και κέρδισε τα πλήθη, για να συνταράξει το κοινό 3 χρόνια αργότερα, μεταφερόμενο στον κινηματογράφο, υπό τη σκηνοθεσία του Βίκτορ Φλέμινγκ. Στην επική ταινία πρωταγωνιστούσαν οι Βίβιαν Λι,  Κλαρκ Γκέιμπλ, Λέσλι Χάουαρντ και Ολίβια Ντε Χάβιλαντ. Η ταινία βραβεύτηκε με 10 βραβεία Όσκαρ και για είκοσι ολόκληρα χρόνια καμιά κινηματογραφική παραγωγή δεν την ξεπέρασε για μια ολόκληρη εικοσαετία. Το 1998 κατατάχθηκε τέταρτη στη λίστα με τις 100 καλύτερες αμερικανικές ταινίες όλων των εποχών του Αμερικανικού Ινστιτούτου Κινηματογράφου.

5. Ψυχώ

 

 

Το Βιβλίο έγραψε ο: Ρόμπερτ Μπλοχ

Την Ταινία σκηνοθέτησε ο: Αλφρεντ Χίτσκοκ

Σε αυτή την περίπτωση, η νουβέλα Ψυχώ του Ρόμπερτ Μπλοχ που γράφτηκε το 1959, έγινε γνωστή από την κινηματογραφική μεταφορά του από το θρυλικό Χίτσκοκ, το 1960. Η ιστορία είναι εμπνευσμένη από την φρικιαστική ζωή και τις δολοφονίες του serial killer Εντ Γκέιν. Ο συγγραφέας, Ρόμπερτ Μπλοχ, είναι γνωστός ως συνεχιστής του Μύθου Κθούλου, του Λάβκραφτ. Στο βιβλίο του διατηρεί την ταραχή μέχρι την τελευταία σελίδα. Ο Χίτσκοκ βασίστηκε στη νουβέλα, τροποποίησε κάποια στοιχεία όμως, όπως την εμφάνιση του Νόρμαν – στο βιβλίο είναι ένας μεσήλικας, περίπου 45 ετών, κοντός και υπερβολικά παχύς, ενώ στην ταινία είναι περίπου 28 ετών, ψηλός και λεπτός. Ο σκηνοθέτης ήθελε να τον παρουσιάσει στο κοινό του ως “αγόρι της διπλανής πόρτας” για να πετύχει τη μεγάλη ανατροπή κατά την αποκάλυψη των πράξεών του. Χαρακτηριστικότερη σκηνή η επίθεση στο μπάνιο, με σήμα κατατεθέν το ανατριχιαστικό σάουντρακ.

6. Μεγάλες προσδοκίες

 

 

Το Βιβλίο έγραψε ο: Κάρολος Ντίκενς

Την Ταινία σκηνοθέτησε ο: Ντέιβιντ Λιν

Ο Κάρολος Ντίκενς, μέσα στο μυθιστόρημά του «Οι Μεγάλες προσδοκίες» (1860), απογυμνώνει τον ήρωά του από τις ονειροπολήσεις του και τον αναγκάζει, με τη βοήθεια της σκληρής ζωής, να αντιληφθεί καθαρά την ύπαρξη και την προσωπικότητά του. Το 1946, γυρίστηκε το κινηματογραφικό του παιδί, σε  σκηνοθεσία Ντέιβιντ Λιν. Το σενάριο της ταινίας βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Κάρολου Ντίκενς, Πρωταγωνιστές της ταινίας είναι ο Τζον Μιλς, Μπέρναρντ Μάιλς, Φίνλεϊ Κιούρι, Μαρτίτα Χαντ, Βάλερι Χόμπσον, Άλεκ Γκίνες και Τζιν Σίμονς. Η ταινία αποτέλεσε την πρώτη από τις δυο κινηματογραφικές μεταφορές έργων του Ντίκενς που σκηνοθέτησε ο Ντέιβιντ Λιν. Η δεύτερη ήταν η μεταφορά του Όλιβερ Τουίστ το 1948. Η ταινία έλαβε 5 υποψηφιότητες για βραβεία Όσκαρ, μεταξύ των οποίων και για Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας και κέρδισε δυο.

7. Όλιβερ Τουίστ

 

 

Το Βιβλίο έγραψε ο: Κάρολος Ντίκενς

Την Ταινία σκηνοθέτησε ο: Ντέιβιντ Λιν

Το γλυκό αυτό μυθιστόρημα αγαπήθηκε τόσο για την ευαισθησία του και συνάμα για την ωμότητά του. Το Όλιβερ Τουίστ είναι το δεύτερο μυθιστόρημα του Ντίκενς και εκδόθηκε το 1838. Ο συγγραφέας είχε πει για το έργο του: “Με τις περιπέτειες και τη δυστυχισμένη ζωή του μικρού Όλιβερ θέλησα ν’ αποδείξω ότι το πνεύμα του καλού καταφέρνει πάντα να υπερνικά κάθε αντίξοη περίσταση και τελικά να θριαμβεύει“. Πρόκειται για το πρώτο μυθιστόρημα που γράφτηκε στα αγγλικά με πρωταγωνιστή ένα παιδί. Το 1948 γυρίστηκε και η ταινία, με τον Άλεκ Γκίνες στο ρόλο του Φέιγκιν, το Ρόμπερτ Νιούτον στο ρόλο του Μπιλ Σάικς, την Κέι Γουολς στο ρόλο της Νάνσι,  τον Άντονι Νιούλι στο ρόλο του Ντοντζ και τον Τζον Χάουαρντ Ντέιβις στο ρόλο του Όλιβερ. Ο Ντέιβιντ Λιν, εκτός από τη σκηνοθεσία, ασχολήθηκε και με τη διαμόρφωση του σεναρίου. Σε λίστα με τις 100 καλύτερες όλων των εποχών, έχει καταταχτεί από το Βρετανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου στην 46η θέση σύμφωνα με την tsemperlidou.

8. Η Παναγία των Παρισίων

 

 

Το Βιβλίο έγραψε ο: Βίκτωρ Ουγκώ

Την Ταινία σκηνοθέτησε ο: Γουίλιαμ Ντίτερλε

Με παραστατικότητα και με έντονο το δραματικό στοιχείο, ο Βίκτωρ Ουγκώ σκιαγράφησε την κοινωνία του μεσαίωνα στην εποχή της Βασιλείας του Λουδοβίκου ΙΑ’ (1461 – 1483). Η ιστορία είναι γνωστή: η ηρωίδα, τσιγγάνα Εσμεράλδα, κερδίζει με την ομορφιά της τον αρχιδιάκονο Κλαύδιο Φρόλο, ο οποίος προσπαθεί να την απαγάγει για να την κάνει δική του. Τραγικό στοιχείο στην υπόθεση, ο κωδωνοκρούστης παραμορφωμένος Καζιμόντο (σε ελληνική μετάφραση Κουασιμόδος), που θέλει να την προστατεύσει. Σε ταινία γυρίστηκε το 1939 από το Γουίλιαμ Ντίτερλε και έπειτα, σε μορφή κινουμένων σχεδίων,  η Παναγιά των Παρισίων έγινε ευρύτερα γνωστή στο νεότερο κοινό, χάρη στην παραγωγή της Walt Disney Pictures.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr