5 εφευρέσεις που καθόρισαν τη ζωή μας & την έκαναν πιο εύκολη
Ποιες είναι αυτές;
Η τεχνολογία που σήμερα θαυμάζουμε, έχει τη δική της περιπέτεια, τη δική της ιστορία! Χάρη σε επίμονους και ευφυείς ανθρώπους που αφιέρωσαν τη ζωή τους στην έρευνα και στην καινοτομία, η ανθρώπινη ζωή βελτιώθηκε απίστευτα. Ας δούμε πέντε εφευρέσεις που άλλαξαν τη ζωή μας προς το καλύτερο και έγιναν αιτίες για επανάσταση στη γνώση.
1. Εμβολιασμός.
Δε γίνεται να μην ξεκινήσουμε από μια εφεύρεση που αύξησε το προσδόκιμο ζωής και την ποιότητά της. Η υγεία μας είναι το πρώτο αγαθό. Ο Άγγλος Edward Janner το 1796, δεν ήταν ένας συνηθισμένος γιατρός. Αφιερώθηκε στην έρευνα για το πώς θα μπορέσουμε να κάνουμε τον οργανισμό μας να μην αρρωσταίνει ξανά από την ίδια ασθένεια ή να αποκτά ανοσία, χωρίς να νοσήσει. Το εμβόλιο λοιπόν κατά της δαμαλίτιδας (ιού της ευλογιάς) ήταν το πρώτο εμβόλιο του οποίου η επιτυχία, άλλαξε τη ζωή μας.
2. Τεχνητά Λιπάσματα.
Οι γνώμες σήμερα διίστανται αναφορικά με το πόσο υγιές είναι να έχουμε τεχνητά λιπάσματα. Το σίγουρο είναι ότι ο Γερμανός χημικός Fritz Haber κατά το 1918, βρήκε μια φόρμουλα όπου μπορούσε να προκαλέσει τεχνητή ένωση του υδρογόνου με το άζωτο με στόχο την παραγωγή αμμωνίας. Τα τεχνητά λιπάσματα είναι πλέον γεγονός. Η παραγωγή τροφίμων έγινε μαζικότερη και πιο εύκολη. Ήταν η αρχή της Πράσινης Επανάστασης η οποία έσωσε από την πείνα περίπου 1 δισεκατομμύριο ανθρώπους.
3. Μηχανή εσωτερικής καύσης.
Όλα τα οχήματα τα οποία σήμερα κάνουν άνετη και ταχύτερη τη μετακίνησή μας, βασίζονται σε μια εφεύρεση η οποία έγινε σταδιακά από 3 μηχανικούς! Το 1858 ο Βέλγος Lenoir ήταν ο πρώτος που δοκίμασε να κατασκευάσει μια μηχανή εσωτερικής καύσης. Το 1876 ο Γερμανός Οtto ολοκλήρωσε την κατασκευή του κινητήρα εσωτερικής καύσης με τον Karl Benz από τη Γερμανία, να είναι εκείνος που κατοχύρωσε υπέρ του την εφεύρεση φτιάχνοντας το πρώτο τρίτροχο όχημα. Βεβαίως είναι και ο ιδρυτής της πασίγνωστης Mercedes – Benz αναφέρει το tsemperlidou.
4. Διαδίκτυο.
Ο Ηλεκτρονικός Υπολογιστής άλλαξε μια και για πάντα τη ζωή μας. Οι τηλεπικοινωνίες μας αλλά και οι εργασίες μας έγιναν καλύτερες και ταχύτερες. Το ίντερνετ είναι όμως αυτό που έκανε το κόσμο ένα «χωριό». Το 1962 και ενώ ο Ψυχρός Πόλεμος βρίσκεται στο απόγειό του, οι Αμερικανοί προσπαθούσαν να βρουν ένα ασφαλές δίκτυο επικοινωνίας ώστε να μην μπορεί να υποκλαπεί από την ΕΣΣΔ. Ο καθηγητής του ΜΙΤ J. Licklider έφτιαξε ένα δίκτυο υπολογιστών το οποίο ήταν κλειστό. Το 1965 τελειοποιήθηκε η δυνατότητα ενδοεπικοινωνίας μεταξύ υπολογιστών και φτιάχτηκε το πρώτο ίντερνετ, το ARPAnet. Η πρώτη λέξη που στάλθηκε εντός δικτύου, ήταν «log in».
5. Κινητό τηλέφωνο.
Είμαστε στην εποχή των smart phones και το κινητό τηλέφωνο άρχισε να επηρεάζει τις ζωές μας από τα μέσα της τελευταίας δεκαετίας του 20ου αιώνα. Η ιστορία όμως του κινητού έρχεται πολύ πιο πίσω. Αν δούμε σήμερα τα πρώτα κινητά τηλέφωνα που κυκλοφόρησαν, σίγουρα θα βάλουμε τα γέλια καθώς εκτελούσαν μόνο τις βασικές λειτουργίες ενός τηλεφώνου το οποίο απλώς μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε κάθε μέρος. Το πρώτο κινητό τηλέφωνο ολοκληρώθηκε το 1973 από τους Mitchell και Cooper στις ΗΠΑ από την εταιρεία Motorola η οποία θεωρείται ως η μητέρα των κινητών. Στην αγορά του δυτικού κόσμου, τα κινητά τηλέφωνα κυκλοφόρησαν μετά από δέκα χρόνια!
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr