Η Ντίνα Νικολάου μας φτιάχνει υπέροχη μηλόπιτα με πετιμέζι και μοσχάτο Λήμνου

Η γλύκα του παχύρρευστου πετιμεζιού και το άρωμα του μοσχάτου  μεταμορφώνουν  αυτή την απλή μηλόπιτα με ιδιαίτερο γλύκισμα, δίνοντάς του πλούσια γεύση και καραμελωμένη εμφάνιση

Υλικά

  • 5 μεγάλα κόκκινα μήλα, γερά και σφικτά, ξεφλουδισμένα και κομμένα σε μέτριους κύβους των 2 εκ.
  • 2 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
  • ½ φλιτζ. τσαγιού μοσχάτο Λήμνου
  • 250 γρ. ζάχαρη
  • 250 γρ. μαργαρίνη, λιωμένη
  • 3 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά
  • 100 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 150 γρ. σκόνη αμυγδάλου (θα τη βρούμε και έτοιμη, σε σακουλάκια, στα ράφια των σούπερ μάρκετ –αν θέλουμε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ίση ποσότητα από τριμμένα φουντούκια, αλεσμένα στο μπλέντερ)
  • 100 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, κοσκινισμένο
  • 1 κουτ. σούπας μπέικιν πάουντερ
  • 1 λοβός βανίλιας (τον χαράζουμε κατά μήκος στη μέση με ένα μαχαιράκι και ξύνουμε τα σποράκια του –εναλλακτικά βάζουμε 1 κουτάκι σκόνη βανίλιας)
  • 50 γρ. μαργαρίνη, παγωμένη και κομμένη σε κυβάκια
  • 100 ml πετιμέζι (ή μέλι, κατά προτίμηση με ελαφρώς καπνιστή γεύση, όπως μέλι από ρείκια ή καστανιά)
  • 2-3 κουτ. σούπας μαρμελάδα μύρτιλα ή όποια άλλη μαρμελάδα κόκκινων φρούτων προτιμάτε
  • λίγη ζάχαρη άχνη, κοσκινισμένη, για το πασπάλισμα (προαιρετικά)

 

Ευχαριστούμε θερμά την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση της συνταγής

 

Εκτέλεση

  • Βάζω τους κύβους των μήλων σε ένα μπολ, τους περιχύνω με το χυμό λεμονιού για να μην μαυρίσουν, προσθέτω το μοσχάτο ανακατεύω και αφήνω κατά μέρος.
  • Σε ένα μπολ χτυπάω το μίξερ τη ζάχαρη με τα 250 γρ. μαργαρίνη για 2 – 3 λεπτά, μέχρι το μείγμα να αφρατέψει και να ασπρίσει. Προσθέτω τα αυγά ένα-ένα, χωρίς να σταματήσω το χτύπημα, μέχρι να ενωθούν καλά στο μείγμα. Στη συνέχεια ρίχνω το σιμιγδάλι και τη σκόνη αμυγδάλου και χτυπάω για περίπου 2 λεπτά, σε χαμηλή ταχύτητα. Τέλος ρίχνω το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και τα σποράκια (ή τη σκόνη) βανίλιας και ανακατεύω τα υλικά με μια ξύλινη κουτάλα ή με μια μαρίζ (ελαστική σπάτουλα, ιδανική για αναμείξεις μειγμάτων).
  • Προθερμαίνω το φούρνο στους 200°C.
  • Σκορπίζω τα κομματάκια του παγωμένου Βιτάμ σε ένα στρογγυλό ταψάκι με διάμετρο 28 – 30 εκ. και ραντίζω με το πετιμέζι (ή το μέλι) και τη μαρμελάδα μύρτιλων. Απλώνω ομοιόμορφα στο ταψί τα κομμάτια των μήλων. Από πάνω αδειάζω το μείγμα που χτύπησα στο μίξερ και ισιώνω καλά την επιφάνεια με μια σπάτουλα.
  • Βάζω το ταψάκι στο φούρνο και ψήνω τη μηλόπιτα για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια. Βγάζω το ταψάκι από το φούρνο και αφήνω τη μηλόπιτα για 10 λεπτά, μέχρι να κρυώσει ελαφρώς. Στη συνέχεια την αναποδογυρίζω προσεκτικά σε μια πιατέλα, ώστε τα μήλα να βρίσκονται από πάνω. Τη σερβίρω χλιαρή ή την αφήνω να κρυώσει τελείως, πριν την κόψω σε κομμάτια.
  • Αν θέλουμε, πασπαλίζουμε κάθε κομμάτι με κοσκινισμένη ζάχαρη άχνη.

 

Who is who

Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρ' όλο που ξεκίνησα τη σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.

Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις γαστρονομικές Σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία. Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕ και υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 («Πρωινός καφές») τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.

Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς. Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης Cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque», η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την ελληνική κουζίνα και τα ελληνικά προϊόντα.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr