Ο Άκης Πετρετζίκης προτείνει: Βάλτε πολύχρωμα λαχανικά στην ζωή σας
O Άκης μας ενημερώνει για τα θρεπτικά συστατικά των λαχανικών.
Η θωράκιση του ανοσοποιητικού μας φαίνεται να είναι ακόμα πιο σημαντική αυτές τις μέρες.
Βάλτε στη διατροφή σας πολύχρωμα λαχανικά, μιας και είναι πλούσια σε βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία και αντιοξειδωτικά.
Συστατικά
1 κρεμμύδι
θυμάρι
1 σκ. σκόρδο
2-3 κ.σ. ελαιόλαδο
250 γρ. φινόκιο
300 γρ. πατάτες
ξύσμα, από 1 λεμόνι
600 γρ. παντζάρια
50 γρ. κρασί λευκό
1 1/2 λίτρο ζωμό λαχανικών
αλάτι
πιπέρι
Για το σερβίρισμα
100 γρ. κρέμα γάλακτος 35%, παγωμένη
κανέλα
γαρίφαλο
αμύγδαλο φιλέ
μάραθο
πιπέρι
ελαιόλαδο
Δείτε όλες τις συνταγές εδώ
Μέθοδος Εκτέλεσης
Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και βάζουμε το ελαιόλαδο.
Κόβουμε το κρεμμύδι σε χοντρά κομμάτια και το βάζουμε στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε το θυμάρι, το σκόρδο ψιλοκομμένο και σοτάρουμε.
Κόβουμε το φινόκιο στη μέση, αφαιρούμε το κεντρικό κοτσάνι και τα φύλλα του μάραθου, και το κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια. Το βάζουμε στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε. Τον μάραθο τον αφήνουμε στην άκρη για το σερβίρισμα.
Κόβουμε την πατάτα σε κυβάκια και τα βάζουμε στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε το ξύσμα από το λεμόνι, τα παντζάρια, το κρασί, τον ζωμό λαχανικών, αλάτι και πιπέρι.
Καλύπτουμε με το καπάκι και βράζουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για 30-40 λεπτά.
Χτυπάμε με το ραβδομπλέντερ μέχρι να έχουμε πάρει μια λεία και βελούδινη υφή. Αν γίνει πολύ πηχτή προσθέτουμε ελάχιστο νερό και χτυπάμε.
Βάζουμε την κρέμα γάλακτος σε ένα μπολ και χτυπάμε μέχρι να πάρει την υφή γιαουρτιού. Προσθέτουμε την κανέλα, το γαρίφαλο και ανακατεύουμε. Αφήνουμε στην άκρη.
Σερβίρουμε τη σούπα με την κρέμα, αμύγδαλο φιλέ, μάραθο, πιπέρι και ελαιόλαδο.
Who is who
Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.
Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.
Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».
Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef» κερδίζοντας τον διαγωνισμό.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr