Πείτε τη γνώμη σας για τα δικαιώματα και το μέλλον σας στην ΕΕ έως τις 9 Σεπτεμβρίου

Η παρούσα διαβούλευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απευθύνεται σε όλους τους πολίτες και φορείς της ΕΕ. Θέλουμε να μάθουμε ποια είναι τα εμπόδια που ενδεχομένως συναντάτε στην καθημερινή σας ζωή ως Ευρωπαίος πολίτης που ζει, σπουδάζει, εργάζεται, κάνει αγορές ή απλά ταξιδεύει εντός της ΕΕ. Θα θέλαμε επίσης να μας πείτε τις ιδέες σας για το πώς αυτά τα εμπόδια μπορούν να καταργηθούν για την  περαιτέρω διαμόρφωση της ευρωπαϊκής ιθαγένειας.

ΠΕΣΤΕ ΜΑΣ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ!

Η παρούσα διαβούλευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απευθύνεται σε όλους τους πολίτες και φορείς της ΕΕ.

Θέλουμε να μάθουμε ποια είναι τα εμπόδια που ενδεχομένως συναντάτε στην καθημερινή σας ζωή ως Ευρωπαίος πολίτης που ζει, σπουδάζει, εργάζεται, κάνει αγορές ή απλά ταξιδεύει εντός της ΕΕ. Θα θέλαμε επίσης να μας πείτε τις ιδέες σας για το πώς αυτά τα εμπόδια μπορούν να καταργηθούν για την 

περαιτέρω διαμόρφωση της ευρωπαϊκής ιθαγένειας.

 

ΩΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΤΗΣ ΕΕ ΕΧΕΤΕ ΕΙΔΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Γνωρίζετε ότι ως υπήκοος μιας χώρας της ΕΕ είστε ταυτόχρονα και πολίτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Αυτό σας δίνει ορισμένα δικαιώματα που περιλαμβάνονται στις Συνθήκες της ΕΕ από το 1993 και έχουν εγκριθεί και από τις 27 χώρες της ΕΕ:

  • να ταξιδεύετε και να ζείτε σε οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ
  • να μην υφίστασθε διακρίσεις λόγω της υπηκοότητάς σας
  • να έχετε το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι στις δημοτικές εκλογές και στις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οπουδήποτε και αν ζείτε στην ΕΕ
  • αν η χώρα σας δεν εκπροσωπείται σε μια χώρα εκτός ΕΕ, να σας συνδράμει η πρεσβεία ή το προξενείο άλλης χώρας της ΕΕ, ακριβώς σαν να ήσασταν πολίτης της τελευταίας
  • να έχετε δικαίωμα αναφοράς προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και προσφυγής στον Ευρωπαίο Διαμεσολαβητή
  • να ξεκινήσετε, μαζί με άλλους πολίτες της ΕΕ, μια πρωτοβουλία πολιτών για να ζητήσετε τη θέσπιση νέας ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

Τα δικαιώματα αυτά ισχύουν όχι μόνον αν αποφασίσετε να ζήσετε σε άλλη χώρα της ΕΕ, αλλά και όταν ταξιδεύετε ή μένετε για μικρό χρονικό διάστημα οπουδήποτε στην ΕΕ (ως τουρίστας, φοιτητής, ασκούμενος, διασυνοριακός εργαζόμενος, επιχειρηματίας, ασθενής κ.λπ.), ή ακόμα και όταν κάνετε αγορές μέσω Διαδικτύου. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ.

Το 2010 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε Έκθεση σχετικά με την ιθαγένεια της ΕΕ για να ενημερώσει τους Ευρωπαίους για τα δικαιώματα που έχουν ως πολίτες της Ένωσης. Στην έκθεση αυτή αναφέρονταν τα κύρια εμπόδια εξαιτίας των οποίων οι πολίτες δεν μπορούν να ασκούν στο ακέραιο τα δικαιώματά τους, καθώς και 25 δράσεις για την αντιμετώπισή τους. Την έκθεση υποστήριξε σθεναρά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Από τότε σημειώθηκε σημαντική πρόοδος σε ό,τι αφορά τη διευκόλυνση της καθημερινής ζωής των πολιτών. Για παράδειγμα, κατόπιν πρωτοβουλίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η ΕΕ θέσπισε νέους νόμους για να μπορούν οι πολίτες να ασκούν αποτελεσματικότερα στην πράξη τα δικαιώματά τους. Ορισμένες από τις προτάσεις της Επιτροπής είναι ακόμη υπό συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ. Δείτε τις δράσεις μας σε κάθε τομέα.



Το 2013 θα γιορτάσουμε την 20ή επέτειο από την καθιέρωση της ευρωπαϊκής ιθαγένειας με την έναρξη ισχύος της Συνθήκης του Μάαστριχτ. Με την ευκαιρία αυτή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα επιδιώξει να αναπτύξει και να ενισχύσει περαιτέρω το "Πρόγραμμα δράσης με βάση τα αιτήματα των πολιτών", ώστε να μπορείτε να ασκείτε τα δικαιώματά σας ως πολίτες της ΕΕ στην καθημερινή σας ζωή. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει νέα έκθεση για την ευρωπαϊκή ιθαγένεια το 2013, η οποία θα περιλαμβάνει νέα μέτρα για την αντιμετώπιση των θεμάτων που έθεσαν διάφοροι πολίτες της ΕΕ. Η Επιτροπή πρότεινε επίσης να ανακηρυχθεί το 2013 σε Ευρωπαϊκό Έτος των Πολιτών, ενώ προτίθεται να λάβει μια σειρά πρωτοβουλιών που θέτουν τον πολίτη στον πυρήνα των δράσεών της.

 

Θέλουμε να μάθουμε τις απόψεις σας!

Η συνεισφορά σας στην Έκθεση 2013 για την ευρωπαϊκή ιθαγένεια είναι καθοριστικής σημασίας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ήθελε να μάθει τις απόψεις σας για τα θέματα που σας απασχολούν.

Μπορείτε να μας τις στείλετε από τις 9 Mαΐου έως τις 9 Σεπτεμβρίου 2012. Η Επιτροπή θα ετοιμάσει και θα δημοσιεύσει στο Διαδίκτυο ενοποιημένη και ανώνυμη ανάλυση όλων των απαντήσεων στο ερωτηματολόγιο.

 

Πώς θα λάβετε μέρος

Για να απαντήσετε στο ερωτηματολόγιο αυτό (σε οποιαδήποτε επίσημη γλώσσα της ΕΕ) θα χρειαστείτε μόνο λίγα λεπτά.

Μπορείτε επίσης να στείλετε τις απόψεις σας για οποιοδήποτε θέμα κρίνετε σημαντικό για την περαιτέρω ανάπτυξη της ευρωπαϊκής ιθαγένειας με ηλεκτρονικό μήνυμα στη διεύθυνση: JUST-EUCITIZENSHIP-CONSULTATION@ec.europa.eu.           

Στο ηλεκτρονικό σας μήνυμα θα πρέπει να αναφέρετε το όνομα και την υπηκοότητά σας, την επωνυμία του φορέα που εκπροσωπείτε (εφόσον εκπροσωπείτε κάποιον) και τη θέση που κατέχετε σ' αυτόν.


Έχετε απορίες σχετικά με τη διαβούλευση αυτή;

Στείλτε μας τις απορίες σας στην ηλ. διεύθυνση: JUST-EUCITIZENSHIP-CONSULTATION@ec.europa.eu

 

Δήλωση αποποίησης ευθύνης

Σημειώστε ότι το παρόν έγγραφο διαβούλευσης δεσμεύει μόνο τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που συμμετέχουν στην εκπόνησή του, προορίζεται για σχολιασμό και δεν προδικάζει την τελική μορφή της απόφασης που θα λάβει η Επιτροπή.

Παρακαλείστε να διαβάσετε τη δήλωση περί απορρήτου για να ενημερωθείτε σχετικά με την προστασία των προσωπικών σας δεδομένων και των απαντήσεών σας.

 

Σας ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας σ' αυτή τη δημόσια διαβούλευση και… σας παρακαλούμε να ενημερώσετε και άλλους για τη διεξαγωγή της!


Απαντήστε στο ερωτηματολόγιο!

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ