Κορωνοϊός - Topwoman η Κατερίνα Βαγγελάτου family nurse στη Νέα Υόρκη - Σώζει ζωές με τηλεϊατρική - Εμπειρία 40 ετών
Δείτε όσα λέει ομογενής εργαζόμενη…
Η Κατερίνα Σπανούδη Βαγγελάτου εργάζεται στο νοσοκομείο New York Presbyterian ως "Family nurse practitioner".
Καθημερινά, το νοσοκομείο δέχεται τουλάχιστον 500 τηλεφωνήματα από κόσμο που θέλει να μάθει πληροφορίες για τον κορωνοϊό.
Για την ιδιότητά της, για τα όσα ζει το τελευταίο διάστημα με την πανδημία αλλά και για τη νέα τεχνολογία του Telemedicine (Τηλεϊατρική), της επίσκεψης στον γιατρό από απόσταση μέσω βιντεοκλήσης ή τηλεφώνου, μιλησε στον "Εθνικό Κήρυκα".
«Μας τηλεφωνούν για να μάθουν αν έχουν τον ιό. Έχουμε οργανώσει κριτήρια από τις ερωτήσεις που κάνουμε στον καθένα ξεχωριστά. Βλέπουμε και το ιστορικό του καθενός, αν έχει ζάχαρο, καρδιά και του δίνουμε τις ανάλογες συμβουλές.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα το αντιμετωπίζουν οι μεσήλικες οι οποίοι έχουν και προβλήματα υγείας, όπως καρδιά, ζάχαρο ή είναι καπνιστές. Μεγάλο ρόλο παίζει και το ανοσοποιητικό σύστημα το οποίο μπορεί να πέσει από το στρες και το άγχος.
Επίσης, μπορούμε να καταλάβουμε αν παρουσιάζουν συμπτώματα και από άλλους παράγοντες όπως δύσπνοια, πρησμένα πόδια, από το βάρος τους, οπότε ξέρουμε τι θα τους πούμε, τι φάρμακο να πάρουν.
Έτσι, δεν χρειάζεται να έρθουν αμέσως στο νοσοκομείο και να ρισκάρουν να κολλήσουν τον ιό" τονίζει η κ. Βαγγελάτου.
Όπως επισημαίνει η ίδια, υπάρχει φόβος από τον κόσμο. "Ακούνε για τα τεστ και θέλουν να κάνουν. Έχουμε τις αλλεργίες αυτή την εποχή, έχουμε την κανονική γρίπη και ήρθε και αυτό.
Ο κόσμος πανικοβάλλεται και τρέχει στα νοσοκομεία. Και δεν θέλουμε να μπουν μέσα. Γιατί μπορεί να μην είναι άρρωστοι, να έρθουν στο νοσοκομείο και να κολλήσουν εδώ".
Η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι πρωτόγνωρη και όπως λέει η κ. Βαγγελάτου, ναι, έχει ξαναζήσει παρόμοιες καταστάσεις. "Την εποχή του AIDS. Νέοι άνθρωποι πέθαιναν τότε και δεν ξέραμε το λόγο. Σα να ήταν στην κόλαση ήταν, υπέφεραν και δεν ξέραμε γιατί".
Η κ. Βαγγελάτου έχει δίπλωμα στο "Family medicine" και έχει διδάξει σε πολλά πανεπιστήμια. "Είναι πολύ ενδιαφέρουσα η δουλειά μου, την κάνω 42 χρόνια. Μου αρέσει πολύ να βοηθάω τους άλλους. Κάνεις κάτι καλό για τη ζωή κάποιου".
Το τελευταίο διάστημα έχει ξεκινήσει ένα πρόγραμμα που εφαρμόζεται ήδη σε νοσοκομεία και κλινικές, το Telemedicine (Τηλεϊατρική) (Τele-health, virtual medicine)."Είναι κάτι καινούργιο. Ο κάθε ασθενής μπορεί να μιλήσει και να δει τον γιατρό του και εκείνος μπορεί να βγάλει μια σχετική διάγνωση. Είναι πιο ασφαλές γιατί ο ασθενής δεν έρχεται σε επαφή με άλλους ασθενείς, ούτε χρειάζεται να βγει από το σπίτι του.
Το Telemedicine βοηθάει πολύ, ειδικά αν ο γιατρός ξέρει τον ασθενή του, οπότε γνωρίζει το ιστορικό του, τις παθήσεις του, τα βλέπει όλα από το σύστημα, σου λέει π.χ. έλα για αίμα. Έτσι, περιορίζονται οι επισκέψεις.
Ειδικά για τους ηλικιωμένους είναι κάτι πολύ πρακτικό και εύκολο. Πολλοί είναι και αυτοί που πάνε στην Ελλάδα για 3-4 μήνες. Μπορούν να μιλήσουν με τον γιατρό τους και τους στείλουν ηλεκτρονικά μια εξέταση που θα κάνουν στην Ελλάδα.
Όμως για να γίνει αυτό είναι σημαντικό να μάθουν την τεχνολογία ώστε να μπορούν να εξυπηρετούνται. Το telemedicine είναι πρακτικό και για τις μητέρες που πάνε στο γιατρό με τα παιδιά τους. Όταν ο γιατρός είναι έμπειρος ξέρει περίπου τι θα χρειαστεί.
Αν δεις το παιδί με βιντεοκλήση ξέρεις αν έχει αφυδάτωση, πώς αναπνέει. Όταν είναι καινούργιος ο ασθενής πρέπει να έρθει. Φωτογραφία βάζουμε στον φάκελο του κάθε ασθενούς. Προσπαθούμε να κάνουμε κάτι πιο σύγχρονο".
Όπως αναφέρει το ekirikas, η ίδια επισημαίνει ακόμη πως το Tele-medicine είναι πιο οικονομικό για το σύστημα. "Τους συμφέρει όλους. Και οι ασφάλειες πληρώνουν, δεν πληρώνουν co-pay. Και όταν είναι μακριά ο γιατρός.
Έχεις ένα πρόβλημα και δεν θες να πας στο γιατρό, μπορείς να το κάνεις από μακριά. Τα φάρμακα δίνονται ηλεκτρονικά. Και άρχισαν να το εφαρμόζουν και στην Ελλάδα".
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr