Θρίλερ με τον θάνατο Κινέζου ερευνητή στην Αμερική: Βρέθηκε νεκρός ενώ ήταν στα πρόθυρα ανακάλυψης για τον κορωνοϊό (φωτό)
Δεν έλειψαν οι θεωρίες συνομωσίας με αφορμή τον θάνατο του 37χρονου Κινέζου καθηγητή.
Σε θρίλερ έχει εξελιχθεί η δολοφονία ενός καθηγητή του Πανεπιστημίου Pittsburgh στις ΗΠΑ.
Ο, μόλις 37 ετών, επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής, Bing Liu, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο, βρισκόταν στα πρόθυρα "πολύ σημαντικών ανακαλύψεων" πάνω στην έρευνα για τον κορωνοϊό.
Ο Κινέζος καθηγητής βρέθηκε νεκρός το περασμένος Σάββατο στη γενέτειρά του, με τραύματα στο κεφάλι, τον λαιμό, τον κορμό και τα άκρα, σύμφωνα με την τοπική αστυνομία.
Όπως αναφέρει το CNN, οι αρχές θεωρούν πως ένας άνδρας που βρέθηκε νεκρός στο αυτοκίνητό του, ήταν εκείνος που πυροβόλησε και σκότωσε τον Liu και στη συνέχεια αυτοκτόνησε.
Η Αστυνομία θεωρεί πως οι δύο άνδρες γνωρίζονταν μεταξύ τους, ενώ αποκλείουν την πιθανότητα η δολοφονία να σχετίζεται με ρατσιστική συμπεριφορά.
Σύμφωνα, δε, με το ρεπορτάζ του BBC, ο άνδρας που δολοφόνησε τον Liu και στη συνέχεια αυτοκτόνησε, ήταν ο 46χρονος μηχανικός λογισμικού Hao Gu.
Η έρευνα οδήγησε στο συμπέρασμα ότι ήταν μια δολοφονία-αυτοκτονία που προέκυψε από «μια μακρά διαμάχη με έναν σύντροφό του».
Τόνισαν, δε, πως δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι η υπόθεση μπορεί συνδέεται με το ερευνητικό έργο του Liu και την τρέχουσα κρίση στον τομέα της δημόσιας υγείας.
Ωστόσο, δεν έλειψαν οι θεωρίες συνομωσίας με αφορμή τον θάνατο του 37χρονου Κινέζου καθηγητή.
Η Global Times, ένας ιστότοπος που συνδέεται με τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, δημοσίευσε ένα άρθρο με διάφορες εικασίες σχετικά με το θάνατο του Liu.
Στο Twitter, εν τω μεταξύ, ορισμένοι υποστηρίζουν αβάσιμους ισχυρισμούς ότι η κινεζική κυβέρνηση μπορεί να έχει διαδραματίσει κάποιο ρόλο στην υπόθεση.
Εν μέσω της πανδημίας, οι θεωρίες συνωμοσίας για τον ιό και την προέλευσή του συνεχίζουν να διαδίδονται σε διαδικτυακές πλατφόρμες. Ορισμένοι μη επαληθευμένοι ισχυρισμοί έχουν προωθηθεί από πολιτικούς και μέσα ενημέρωσης τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Κίνα.
Χρήστες στην κινεζική πλατφόρμα κοινωνικών μέσων Weib αφήνουν να εννοηθεί πως ο Liu έχασε τη ζωή του για να μην αποκαλύψει την προέλευση του κορωνοϊού, ενώ αλλοί αναφέρουν πως η υπόθεση «φαίνεται πολύ συμπτωματική».
«Φαίνεται σαν να βγαίνεις κατευθείαν από το Mission Impossible. Ίσως ανακάλυψε ότι ο ιός προήλθε από ένα αμερικανικό εργαστήριο» γράφει ένας χρήστης, ενώ άλλο σχόλιο αναφέρει «Μια πολύ ασυνήθιστη υπόθεση. Υπάρχουν πιθανά μυστικά κρυμμένα στο σκοτάδι».
Κινέζοι αξιωματούχοι και κρατικά μέσα ενημέρωσης είχαν προηγουμένως προωθήσει έναν αβάσιμο ισχυρισμό ότι ο ιός προήλθε από τις ΗΠΑ και μεταφέρθηκε στην πόλη Wuhan από Αμερικανούς στρατιώτες.
Σε ανακοίνωσή του το Πανεπιστήμιο του Pittsburgh εξέφρασε την βαθιά του θλίψη για την απώλεια του 37χρονου καθηγητή, ο οποίος «ήταν στα πρόθυρα πολύ σημαντικών ανακαλύψεων όσον αφορά την κατανόηση των μηχανισμών που σχετίζονται με την μόλυνση από τον SARS-CoV-2 και την κυτταρική βάση των επιπλοκών που συχνά παρουσιάζει».
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr