Καλημέρα - Σήμερα ταξιδεύουμε στην Ισλανδία, την χώρα των γνήσιων Βίκινγκς - Ενεργά ηφαίστεια, καυτά ποτάμια λάβας και εντυπωσιακοί θερμοπίδακες συγκλονίζει και τον πιο απαιτητικό ταξιδιώτη! (φωτό)

Σμιλεμένη από πάγο και λάβα, η Ισλανδία, το βορειότερο κράτος της Γηραιάς ηπείρου, καμαρώνει για τα συναρπαστικά καπρίτσια της τοπικής φύσης και υποστηρίζει σθεναρά ότι οι διαχρονικοί θεματοφύλακες του πολιτισμού της είναι γνήσιοι απόγονοι των Βίκινγκς

Σμιλεμένη από πάγο και λάβα, η Ισλανδία, το βορειότερο κράτος της Γηραιάς ηπείρου, καμαρώνει για τα συναρπαστικά καπρίτσια της τοπικής φύσης και υποστηρίζει σθεναρά ότι οι διαχρονικοί θεματοφύλακες του πολιτισμού της είναι γνήσιοι απόγονοι των Βίκινγκς.



Αναδύθηκε ως ηφαίστειο πριν από περίπου 25 εκατομμύρια χρόνια μέσα από τα ανταριασμένα κύματα του Ατλαντικού, γεγονός που την κάνει τη νεότερη γεωλογικά χώρα του κόσμου. Το απομονωμένο νησί της Ισλανδίας παραμένει μέχρι και σήμερα ένα γεωλογικό φαινόμενο σε εξέλιξη που χαρακτηρίζεται από την παρουσία δύο αντιθετικών στοιχείων, του νερού και της φωτιάς.

Κείμενο: Του Κωνσταντίνου Μητσάκη, Έθνος

Ενεργά ηφαίστεια, καυτά ποτάμια λάβας και εντυπωσιακοί θερμοπίδακες συνυπάρχουν με αρχαίους παγετώνες, δυνατούς καταρράκτες, γαλάζιες λίμνες και ορμητικούς ποταμούς, συνθέτοντας το μοναδικό τοπίο της άγριας, απροσπέλαστης και ανόθευτης ισλανδικής φύσης, η οποία συγκλονίζει και τον πιο απαιτητικό ταξιδιώτη.



Εκτός όμως από τις εκπληκτικές «φυσικές» εικόνες και τις ακραίες αντιθέσεις της, η γεμάτη μύθους και μυστήριο Ισλανδία είναι σήμερα το σπίτι για περίπου 280.000 κατοίκους - πρόκειται για την πιο αραιοκατοικημένη χώρα της Ευρώπης.

Τις ατέλειωτες νύχτες του χειμώνα, βυθισμένοι στο χιόνι και στους αρκτικούς ανέμους, οι Ισλανδοί ζουν σε μια παγωμένη γη που από μέσα της βγαίνουν φλόγες και καπνοί, ενώ χάρη στο λαμπερό φως ενός ήλιου που ξεχνά το καλοκαίρι να κοιμηθεί, «αγναντεύουν» από απόσταση την κοντινή ήπειρο της Βόρειας Αμερικής.


   
Και παρά τις ακραίες κλιματικές συνθήκες του χειμώνα, οι σημερινοί απόγονοι των Νορβηγών Βίκινγκς (που πρωτοαποβιβάστηκαν στις ακτές της Ισλανδίας τον 9ο μ.Χ. αιώνα) διαθέτουν ένα υψηλό επίπεδο διαβίωσης και μια ποιότητα ζωής που σίγουρα ζηλεύουν αρκετοί λαοί της ηπειρωτικής Ευρώπης.

Λευκές νύχτες

Χτισμένο στην αγκαλιά του γαλάζιου κόλπου Faxaflοi, το Ρέικιαβικ είναι η πιο βόρεια πρωτεύουσα της Ευρώπης. Σύμφωνα με τους ιστορικούς, η ονομασία της πόλης είναι ισλανδική και σημαίνει «Κόλπος Καπνού», προφανώς από τους ατμούς των ζεστών πηγών. Σήμερα, ολόκληρο το Ρέικιαβικ χρησιμοποιεί αποκλειστικά τη γεωθερμική ενέργεια για τη θέρμανσή του.


   
Ο εποικισμός της πόλης ξεκίνησε το 874 μ.Χ. με την απόβαση και εγκατάσταση στην περιοχή του Ingolgur Arnarson, του πρώτου Νορβηγού που πάτησε το πόδι του στην Ισλανδία. Στις αρχές του 19ου αιώνα αριθμούσε μόλις 350 κατοίκους, ενώ έναν αιώνα αργότερα ο αριθμός των κατοίκων του Ρέικιαβικ αυξήθηκε σε 5.000, για να γίνει έτσι το μεγαλύτερο αστικό κέντρο του νησιού.

Στη μητρόπολη της Ισλανδίας, που εκφράζει απόλυτα το πνεύμα και το δυναμικό της χώρας, ζουν περίπου τα 2/3 του συνολικού πληθυσμού του νησιού. Με πληθυσμό που δεν ξεπερνά τους 160.000 κατοίκους, η ισλανδική πρωτεύουσα παρουσιάζει την εικόνα μιας μικρής σκανδιναβικής επαρχιακής πόλης, με κάποιες μοντέρνες αστικές πινελιές στα περιορισμένα όριά της.



Αν σας αρέσει να θέτετε πάντα μια αφετηρία στις αστικές περιπλανήσεις σας, τότε η αναπαλαιωμένη πλατεία Asturvollur με τα μικρά χαριτωμένα cafes και τα διάφορα καταστήματα είναι το ιδανικότερο σημείο. Να ξέρετε πάντως ότι το κέντρο της πόλης είναι σχετικά μικρό και μπορείτε να το περπατήσετε μέσα σε λίγα λεπτά της ώρας.

Η λίστα με τα σημαντικότερα αξιοθέατα της ισλανδικής πρωτεύουσας περιλαμβάνει το δημαρχιακό μέγαρο, τη φουτουριστική εκκλησία Hallgramskirkja, τη μεγαλύτερη εκκλησία της χώρας και ταυτόχρονα το πιο ψηλό κτίριο του Ρέικιαβικ (75 μ. ύψος), το υπερμοντέρνο κτίριο Perlan, όπου φιλοξενούνται πολιτιστικές εκδηλώσεις, η μικρή λίμνη Tjornin και τα ξύλινα σπίτια της παλιάς πόλης, που είναι όλα βαμμένα με έντονα χρώματα.

Ο μεγάλος αριθμός μουσείων, θεάτρων και γκαλερί στο Ρέικιαβικ φανερώνει μια πολιτιστικά ανήσυχη πόλη που έχει να προσφέρει πολλά στους επισκέπτες που αγαπούν την τέχνη και τον πολιτισμό.

Ο γύρος του νησιού

Αν διαθέτετε χρόνο και δεν θέλετε να περιοριστείτε μόνο στο Ρέικιαβικ και στα κοντινά αξιοθέατα, δεν έχετε παρά να νοικιάσετε ένα όχημα και να κάνετε τον γύρο της Ισλανδίας. Ο περιμετρικός δρόμος του νησιού -που ξεκινά και τελειώνει στο Ρέικιαβικ- έχει μήκος περίπου τα 1.400 χλμ. και είναι ασφαλτοστρωμένος. Το υπόλοιπο οδικό δίκτυο του νησιού είναι όμως χωμάτινο, πράγμα που σημαίνει ότι για να προσεγγίσετε ένα μνημείο της φύσης, ένα μοναχικό ψαροχώρι, ένα φιόρδ ή έναν βιότοπο, πρέπει να έχετε οπωσδήποτε τετρακίνητο αυτοκίνητο ή μοτοσικλέτα on-off.

Στη νότια πλευρά του νησιού, ανάμεσα στις μικρές κωμοπόλεις Vik και Egilstadir, δεσπόζει ο παγετώνας Vatnajokull, ο μεγαλύτερος της Ισλανδίας και της Ευρώπης. Διασχίζοντας τα όρια του Εθνικού Πάρκου Skaftafell, ο δρόμος περνά πολύ κοντά στον παγετώνα και έτσι μπορείτε να κάνετε μια στάση και να περπατήσετε δίπλα στο λευκό κόσμημα του νησιού. Επιβάλλεται επίσης μια επίσκεψη στη γαλάζια λίμνη Jokusarlon, για να θαυμάσετε τα παγόβουνα που αποκολλώνται από τον παγετώνα Vatnajokull και επιπλέουν στα νερά της λίμνης.

Η ανατολική πλευρά είναι το καλύτερο μέρος για να παρατηρήσετε τα χαριτωμένα θαλασσοπούλια puffins, που λόγω της περίεργης εμφάνισής τους αποκαλούνται «Παπαγάλοι της Θάλασσας». Η παραλιακή πόλη Seydis-fiordur, με τα ξύλινα χρωματιστά σπίτια, είναι το μεγαλύτερο κέντρο της περιοχής. Στο μικρό λιμάνι της πόλης δένουν κάβους τα επιβατικά καράβια που έρχονται τους καλοκαιρινούς μήνες από την ηπειρωτική Ευρώπη.



Στον ισλανδικό Βορρά δεσπόζει η Akureri, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του νησιού, ενώ από το κοντινό λιμάνι Husavik ξεκινούν τα φαλαινοθηρικά για το κυνήγι της φάλαινας στα παγωμένα ωκεάνια νερά. Λίγο πιο νότια, ανάμεσα στις κωμοπόλεις Husavik και Seydis-fiordur, ο δρόμος περνά κοντά στον καταρράκτη Godafoss και στη συνέχεια δίπλα από την απόκοσμη λίμνη Myvatn.

Τα αξιοθέατα του Χρυσού Κύκλου

Με τη μορφή ημερήσιας εκδρομής, ο Χρυσός Κύκλος (Golden Circle) είναι μια κυκλική διαδρομή από το Ρέικιαβικ προς το κέντρο του νησιού (και επιστροφή), που καλύπτει μια απόσταση περίπου 300 χλμ. και περνά από τα δημοφιλέστερα αξιοθέατα του νησιού.

Αρκετά είναι τα μνημεία της φύσης που μπορείτε να θαυμάσετε καθ' οδόν. Ο καταρράκτης Gullfoss είναι ο πιο διάσημος της Ισλανδίας. Εχει δύο επίπεδα και γκρεμίζει τα νερά του σ' ένα στενό φαράγγι βάθους 32 μ. Σε απόσταση περίπου 6 χλμ. από τον «Χρυσό Καταρράκτη», στην ενεργή γεωθερμικά κοιλάδα Haukadalur, σας περιμένει ο γνωστός θερμοπίδακας Geysir (είναι ο αρχικός θερμοπίδακας από τον οποίο πήραν το όνομά τους όλοι οι υπόλοιποι).



Στα όρια της κοιλάδας Haukadalur υπάρχουν περίπου 40 ενεργοί θερμοπίδακες - οι μεγαλύτεροι είναι ο Strokkur και o Geysir. Ο πρώτος εκτινάσσει τα νερά του σε ύψος 15 μ. κάθε 6-8 λεπτά της ώρας, ενώ ο Geysir εκτινάσσει τα νερά του μόνο 2-3 φορές την ημέρα, αφού από τη δεκαετία του 1950 τουρίστες τον έφραξαν σταδιακά με πέτρες που πετούσαν μέσα στην πηγή.

Επόμενη στάση στο Εθνικό Πάρκο Thingvellir, που είναι για τους Ισλανδούς το ιερότερο μέρος του νησιού. Η περιοχή που φιλοξενεί το ιστορικό κτίριο του Κοινοβουλίου είναι επίσης το σημείο όπου συναντιούνται οι τεκτονικές πλάκες της Βόρειας Αμερικής και της Ευρασίας. Η «χρυσή» διαδρομή περιλαμβάνει επίσης μια μικρή στάση στον οικισμό Hveragerdi, στο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Nesjavellir και στον κρατήρα ηφαιστείου Kerid.



Κατάδυση ανάμεσα σε δύο ηπείρους
Το Εθνικό Πάρκο Thingvellir έχει ανακηρυχθεί από το 2004 Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, τόσο για την πολιτιστική-ιστορική σημασία του όσο και για τη γεωλογική μοναδικότητά του.

Στα κρύα νερά της ομώνυμης λίμνης, που βρίσκεται μέσα στο Εθνικό Πάρκο, έχετε τη δυνατότητα κατάδυσης προκειμένου να δείτε το περίφημο ρήγμα Silfra (Rift Silfra), που αποτελεί το όριο μεταξύ των τεκτονικών πλακών Βόρειας Αμερικής και Ευρασίας.

Οι δύτες έχουν τη μοναδική εμπειρία να κολυμπήσουν ανάμεσα στην Ευρώπη και την Αμερική, ενώ με απλωμένα τα χέρια τους μπορούν να ακουμπήσουν ταυτόχρονα και τις δύο ηπείρους. Οι επίδοξοι δύτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα www.dive.is



Διαμονή

Για την παραμονή σας στην ισλανδική πρωτεύουσα επιλέξτε ανάμεσα στα ξενοδοχεία «Reykjavik Residence» (00354 561 1200, www.rrhotel.is), «Icelandair Hotel Reykjavik Natura» (00354 444 4500, www.icelandairhotels.com), «Radisson Blu 1919 Hotel» (00354 599 1000, www.radissonblu.com/1919hotel-reykjavik), «CenterHotel Thingholt» (00354 595 8530, www.centerhotels.com) και «Hotel Holt» (00354 552 5700, www.holt.is).

Φαγητό

Η ισλανδική κουζίνα έχει ως βάση τα ψάρια και γενικά τα θαλασσινά. Για να δοκιμάσετε πιάτα της τοπικής γαστρονομίας προτείνονται τα εστιατόρια «Sjavargrillid», «Fiskfelagid», «Humarhusid», «Saegreifinn» και «Grillmarka-durinn».

Πώς και πότε να πάτε
Για αυτούς που «ψηφίζουν» αεροπλάνο, η πρωτεύουσα Ρέικιαβικ είναι η μόνη πόρτα εισόδου στη χώρα των πάγων. Αντίθετα, όσοι προτιμήσουν να φτάσουν ατμοπλοϊκώς, ο ομφάλιος λώρος με την ηπειρωτική Ευρώπη (Δανία) είναι το λιμάνι Seydisfiordur, στις ανατολικές ακτές του νησιού. Εξυπακούεται ότι η πιο κατάλληλη εποχή για Ισλανδία είναι η περίοδος από Ιούνιο έως τα τέλη Αυγούστου.



Η Γαλάζια Λίμνη
Το μπάνιο στη Γαλάζια Λίμνη (Blue Lagoon) είναι μια εμπειρία που δεν πρέπει να χάσετε - βρίσκεται 50 χλμ. νοτιοδυτικά του Ρέικιαβικ. Περιτριγυρισμένη από ένα τείχος μαύρης λάβας, η τιρκουάζ Blue Lagoon έχει χαρακτηριστεί ως ένα υπαίθριο γεωθερμικό spa, μοναδικό στον κόσμο.



Αγορές
Για shopping με ισλανδική υπογραφή δεν έχετε παρά να περπατήσετε στην κεντρική οδό Laugavegur. Μπορείτε να αγοράσετε ζεστά πλεκτά εξαιρετικής ποιότητας, έργα ζωγραφικής από Ισλανδούς καλλιτέχνες, κοσμήματα τοπικής τεχνοτροπίας, μικρά γλυπτά αριστουργήματα, συσκευασμένο καπνιστό σολομό και ισλανδικές σοκολάτες.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr