Εκχύλισμα Μέντας: 5 απλά βήματα για να το φτιάξετε από τα φύλλα του φυτού!
Ποιες είναι οι ιδιότητες του....
Το αιθέριο έλαιο μέντας έχει πολλές χρήσεις – προσθέτει γεύση φρεσκάδας στα ποτά και σε τρόφιμα, όπως σοκολάτες, σαλάτες, σάλτσες, επίσης διώχνει μυρμήγκια και άλλα έντομα. Ας δούμε πώς μπορούμε να φτιάξουμε εκχύλισμα μέντας μόνοι μας – μια λύση οικονομική και εύκολη.
Πρώτο μέρος: Έκθλιψη του ελαίου μέντας
- Επιλογή υγρού που θα χρησιμοποιηθεί για την έκθλιψη
Η βότκα, ή κάποιο άλλο αλκοολούχο ποτό σιτηρών, είναι ιδανικό για τη χρήση αυτή, καθώς έχει την κατάλληλη ποσότητα νερού και αλκοόλ για τη διάλυση του ελαίου. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ξύδι από μηλίτη, ή γλυκερίνη, ωστόσο το τελικό βάμμα δεν θα είναι τόσο δυνατό και θα έχει μικρότερη διάρκεια ζωής. Τα σπιτικά βάμματα, όπως το εκχύλισμα βανίλιας που βρίσκετε στα καταστήματα, χρησιμοποιούνται συνήθως σε μικρή δοσολογία, οπότε η περιεκτικότητα σε αλκοόλ είναι μικρή, οπότε δεν είναι αποτελεσματική.
– Για εκχύλισμα αποξηραμένων φύλλων μέντας, χρησιμοποιήστε βότκα που περιέχει αλκοόλη 45-60%.
– Για εκχύλισμα φρέσκων φύλλων μέντας, δεδομένου ότι περιέχουν ήδη νερό, χρησιμοποιήστε βότκα ή Everclear με 90-95% αλκοόλη.
- Ψιλοκόβετε ή λιώνετε τα φύλλα μέντας
Κόψτε ένα ματσάκι φρέσκων φύλλων δυόσμου σε δύο ή τρία τεμάχια, ή λιώστε τα φύλλα με το κάτω μέρος μιας κούπας. Σε περίπτωση που έχετε αποξηραμένα φύλλα μέντας, μπορείτε να τα θρυμματίσετε με το χέρι ή να τα αφήσετε ως επί το πλείστον ολόκληρα.
– Πλύνετε τα φρέσκα φύλλα μέντας πριν τα κόψετε.
– Δεν χρειάζεται να αφαιρέσετε τους μίσχους, αλλά απομακρύνετε φύλλα που έχουν μαυρίσει, γιατί μπορεί να είναι σε διαδικασία σήψης.
- Συσκευάστε σε σφραγισμένο δοχείο
Γεμίστε το βάζο με τη μέντα, αφήνοντας μόλις 1,25 εκατοστά κενό, εάν θέλετε το βάμμα να είναι πολύ δυνατό. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μικρότερη ποσότητα φύλλων μέντας αν θέλετε, αλλά μπορεί το αποτέλεσμα να μην είναι πολύ αρωματικό ή γευστικό. Μόλις προσθέσετε τη μέντα, προσθέστε και το αλκοόλ ή άλλο υγρό στο βάζο, καλύπτοντας εντελώς τα φύλλα. Σφραγίστε καλά το καπάκι του βάζου.
– Τα φύλλα μπορεί αρχικά να επιπλέουν. Μπορείτε να τα βοηθήσετε να κατέβουν με ένα κουτάλι, αλλά θα βυθιστούν από μόνα τους μετά από λίγες μέρες.
- Αφήστε το δοχείο να μείνει για αρκετές εβδομάδες, ανακινώντας μερικές φορές ανά διαστήματα.
Το πόσο θα αφήσετε το υγρό μέσα στο δοχείο εξαρτάται από το πόσο δυνατό θέλετε να είναι το βάμμα, συνήθως το διάστημα κυμαίνεται μεταξύ τεσσάρων και οκτώ εβδομάδων. Καλύτερα να αποθηκεύσετε το βάζο σε σκοτεινό μέρος, καθώς το ηλιακό φως ενδεχομένως να μειώσει τη διάρκεια ζωής του βάμματος. Μία ή δύο φορές την εβδομάδα, ανακινήστε το βάζο για μερικά λεπτά για να λειτουργήσει καλύτερα η διάλυση.
– Δοκιμάσετε, εάν θέλετε, μια σταγόνα του μείγματος για να ελέγξετε πόσο δυνατό είναι.
- Στραγγίστε το υγρό σε ένα δοχείο από καφέ γυαλί
Advertisement
Φιλτράρετε το υγρό μέσα από ένα φίλτρο καφέ για να απομακρυνθούν τα φύλλα και τα ιζήματα. Αποθηκεύστε το βάμμα σε δοχείο από καφέ γυαλί για να το προστατέψετε από το ηλιακό φως και να αυξήσετε τη διάρκεια ζωής του. Η διάρκεια ζωής μπορεί να είναι έξι μήνες αλλά και περισσότερο, ωστόσο ενδεχομένως να χάσει τη δύναμή του σταδιακά.
– Αν το βάμμα έχει έντονη οσμή βότκα ή δεν είναι τόσο ισχυρό όσο θα θέλατε σε αλκοόλη, αφήστε το βάζο σκεπασμένο με ένα φίλτρο καφέ ή πανάκι. Μέρος του αλκοόλ θα εξατμιστεί.
Μέρος 2: Χρήση του βάμματος μέντας
- Προσθήκη σε ζεστό ρόφημα
Προσθέστε μία έως τρεις σταγόνες σε ζεστή σοκολάτα, ζεστό νερό ή τσάι βοτάνων. Εάν το βάμμα δεν είναι πολύ δυνατό, μπορείτε να προσθέσετε περισσότερες σταγόνες. Αυτό προσθέτει μια ασήμαντη ποσότητα αλκοόλ, οπότε φροντίστε να μην το παρακάνετε.
– Η κατανάλωση μέντας ανακουφίζει ορισμένες μορφές δυσπεψίας, αλλά αποφύγετε εάν υποφέρετε από συχνές καταστάσεις γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, ή κήλη.
- Εμπλουτίστε τις συνταγές σας
Περίπου 1/2 κουταλάκι του γλυκού (2,5 ml) εκχυλίσματος μέντας είναι αρκετό για να δώσει ιδιαίτερη γεύση στα brownies, ή τις μαρέγκες μας, ακόμη και τα κρεατικά, ή τις καυτές χειμωνιάτικες σούπες μας. Ίσως χρειαστεί να πειραματιστείτε με τη δοσολογία που είναι απαραίτητη κάθε φορά, καθώς τα σπιτικά βάμματα ποικίλουν σε δύναμη. Σε μερικές συνταγές, όπως το γλάσο, μπορείτε να προσθέτετε και να δοκιμάζετε μέχρι να πετύχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα.
- Απομακρύνει τα έντομα
Το εκχύλισμα μέντας απομακρύνει μυρμήγκια, μύγες και σκώρους, αλλά δεν είναι πολύ αποτελεσματικό σε τρωκτικά. Τοποθετήστε βαμβάκι εμποτισμένο με βάμμα στις περιοχές που παρατηρήσατε έντομα για να τα απομακρύνετε. Εναλλάσσετε το βαμβάκι μία ή δύο φορές την εβδομάδα.
– Φροντίστε να μην έρχεται το βαμβάκι με τη μέντα σε επαφή με κατοικίδια ζώα.
- Βελτίωση μνήμης και δυνατότητας συγκέντρωσης
Σύμφωνα με μελέτες το έλαιο μέντας μπορεί να αυξήσει τη δυνατότητα συγκέντρωσης. Εμποτίστε ένα πανάκι με βάμμα και μυρίστε το πριν τη μελέτη, κατόπιν επαναλάβετε όταν νιώσετε στρες ή κούραση.
- Αραιώστε με έλαιο που χρησιμοποιείται για την επιδερμίδα σας
Αναμίξτε λίγες σταγόνες σε γλυκό αμυγδαλέλαιο, ελαιόλαδο, βούτυρο καριτέ ή οποιοδήποτε άλλο ασφαλές για το δέρμα έλαιο. Κάντε μασάζ με το μίγμα επάνω στο στήθος σας για αποσυμφόρηση του αναπνευστικού, ή απ΄ευθείας πάνω σε έναν μυ που πονά, ή σε αρθρώσεις, ή σε ερεθισμό από δηλητηριώδη κισσό και ανακουφιστείτε από τον πόνο. Κάντε μασάζ στο μέτωπο ή τους κροτάφους για να καταπολεμήσετε πονοκέφαλο λόγω στρες και έντασης.
Συμβουλές
– Τα φυτά έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε έλαια γύρω στις 10 π.μ., μετά την πρωινή δροσιά αλλά πριν γίνει ο ήλιος πολύ δυνατός.
– Αν σχηματιστεί ίζημα στο βάμμα, φιλτράρετε το μίγμα με ένα φίλτρο καφέ.
– Η συγκεκριμένη συνταγή μας δίνει ένα βάμμα που δεν είναι τόσο δυνατό όσο το αιθέριο έλαιο. Τα αιθέρια έλαια συνήθως παρασκευάζονται με μακρά διαδικασία απόσταξης με ατμό, που δεν μπορούν να παρασκευαστούν εύκολα στο σπίτι – χρειάζονται εργαστήριο.
Τι πρέπει να προσέξετε
– Το βάμμα μπορεί να παραμείνει φρέσκο μέχρι ένα έτος, αλλά καλύτερα να το χρησιμοποιήσετε μέσα σε 6 μήνες.
– Χρησιμοποιείτε το βάμμα μόνο σε μικρές ποσότητες.
– Ποτέ μην χρησιμοποιείτε αλκοόλ που δεν είναι ασφαλές για κατανάλωση. Ακόμα κι αν δεν σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε το βάμμα για κατανάλωση, το κακής ποιότητας αλκοόλ θα αφήσει μια έντονη, δυσάρεστη οσμή.
– Μην κάνετε μασάζ με το βάμμα στο πρόσωπο ενός παιδιού, καθώς μπορεί να επηρεάσει την αναπνοή του αναφέρει το naturalsoul
- Απαραίτητα συστατικά:
- Αποξηραμένα φύλλα μέντας & αλκοολούχο ποτό (proof 90-120)
- ή φρέσκα φύλλα μέντας & αλκοολούχο ποτό proof (180-190)
- Βάζο που σφραγίζει
- Φίλτρο
- Δοχείο από καφέ γυαλί
- Σταγονόμετρο (για χρήση)
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr