O Άκης Πετρετζίκης μας προτείνει μια μοναδική συνταγή - Μοσχαράκι με dumplings (Βίντεο)
Υπέροχη συνταγή!
Συστατικά
Για το κρέας
- 1 κιλό μοσχάρι, ελιά
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- αλάτι
- πιπέρι
- 2 κρεμμύδια
- 1 σκ. σκόρδο
- 1 κ.σ. θυμάρι
- 30 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 2 φύλλα δάφνης
- 1 κ.σ. μουστάρδα
- 1 λίτρο νερό
- 1 κύβο κότας
Για τα dumplings
- 240 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 1 1/2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 1 κ.σ. βούτυρο, λιωμένο
- 240 γρ. γάλα, πλήρες
- 1 πρέζα αλάτι
- πιπέρι
- 1 κ.σ. θυμάρι
Για το σερβίρισμα
- φέτα
- μαϊντανό
Μέθοδος Εκτέλεσης
Για το κρέας
- Προθερμαίνουμε τον φούρνος τους 160ο C στον αέρα.
- Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και βάζουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο. Ιδανικά θέλουμε η κατσαρόλα να μπαίνει στον φούρνο.
- Κόβουμε το μοσχαράκι σε κομμάτια 3-4 εκ. και τα βάζουμε στην κατσαρόλα.
- Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και σοτάρουμε 3-4 λεπτά ώστε να πάρει χρώμα.
- Αφαιρούμε σε ένα μπολ και αφήνουμε στην άκρη.
- Τοποθετούμε την ίδια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και βάζουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο.
- Κόβουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο σε μικρά κομμάτια και τα βάζουμε στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε το θυμάρι, το αλεύρι και σοτάρουμε.
- Βάζουμε τα φύλλα δάφνης, τη μουστάρδα, το κρέας, το νερό, τον κύβο και ανακατεύουμε.
- Μόλις πάρει μια βράση, καλύπτουμε με το καπάκι και μεταφέρουμε στον φούρνο. Ψήνουμε για 2 ½ ώρες.
Για τα dumplings
- Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, το μπέικιν, το βούτυρο, το γάλα, αλάτι, πιπέρι, θυμάρι και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και έχουμε έναν πηχτό χυλό.
- Αφαιρούμε την κατσαρόλα από τον φούρνο και αυξάνουμε τη θερμοκρασία στους 200ο C στον αέρα.
- Με τη βοήθεια ενός κουταλιού βάζουμε, διάσπαρτα μέσα στην κατσαρόλα, το μείγμα από τα dumplings.
- Μεταφέρουμε ξανά στον φούρνο, χωρίς καπάκι, και ψήνουμε επιπλέον για 20 λεπτά.
- Αφαιρούμε και σερβίρουμε με φέτα και μαϊντανό.
Who is who
Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.
Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.
Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».
Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef» κερδίζοντας τον διαγωνισμό.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr