Μια υπέροχη συνταγή από τον Άκη Πετρετζίκη - Μαροκινά αρνίσια κότσια
Υπέροχη συνταγή!
Συστατικά
- 4 αρνί, κότσια, με το κόκαλο
- 2 κ.σ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 1 κρεμμύδι, ξερό
- 2 σκ. σκόρδο
- 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- 50 γρ. κρασί κόκκινο
- 400 γρ. ντομάτα κονκασέ
- 1 κ.γ. μπούκοβο
- 1 κ.γ. μπαχάρι, σε σκόνη
- 1 κ.γ. κανέλα, σε σκόνη
- 1 κ.γ. κύμινο, σε σκόνη
- 800 γρ. νερό
- 1 κύβο κότας
- αλάτι
- πιπέρι
- 500 γρ. κους κους
- 50 γρ. κάσιους, χοντροκομμένα
- 50 γρ. σταφίδες, μαύρες
- κόλιανδρο, φρέσκο, ψιλοκομμένο, για το σερβίρισμα
Μέθοδος Εκτέλεσης
- Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τα κομμάτια του αρνιού και τα αλευρώνουμε.
- Παίρνουμε μία κατσαρόλα και την τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά.
- Ρίχνουμε το αρνί μέσα και το σοτάρουμε για 4-5 λεπτα μέχρι να πάρει καλό χρώμα από όλες τις πλευρές.
- Αφαιρούμε από τη φωτιά, βάζουμε το αρνί σε ένα μπολ, και το αφήνουμε στην άκρη.
- Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και τα σκόρδα.
- Στην ίδια κατσαρόλα προσθέτουμε το ελαιόλαδο, ρίχνουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, και τα σοτάρουμε για 2-3 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.
- Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας και συνεχίζουμε να σοτάρουμε για άλλα δύο λεπτά.
- Σβήνουμε με το κόκκινο κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ, για 2-3 λεπτά.
- Προσθέτουμε τη ντομάτα κονκασέ, το μπούκοβο, το μπαχάρι, την κανέλα, το κύμινο, το νερό, τον κύβο κότας, αλάτι, πιπέρι, και ανακατεύουμε με μία κουτάλα.
- Τέλος προσθέτουμε το κρέας.
- Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με ένα καπάκι και αφήνουμε να βράσει σε χαμηλή φωτιά για 60-90 λεπτά μέχρι να μαλακώσει το κρέας.
- Οταν μαλακώσει το κρέας σβήνουμε τη φωτιά, το αφαιρούμε από την κατσαρόλα, και προσθέτουμε μέσα στην κατσαρόλα το κους κους.
- Ανακατεύουμε με ένα πιρούνι και αφήνουμε 10 λεπτά να φουσκώσει το κους κους.
- Τέλος προσθέτουμε τα κάσιους χοντροκομμένα και τις σταφίδες.
- Σερβίρουμε με το αρνί, τον φρέσκο κόλιανδρο ψιλοκομμένο και το κους κους.
Who is Who
Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.
Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.
Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώραεστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».
Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef» κερδίζοντας τον διαγωνισμό.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr