O Άκης Πετρετζίκης μας ετοιμάζει οσομπούκο στη χύτρα ταχύτητας (Βίντεο)
Υπέροχη συνταγή!
Συστατικά
- 2 καρότα
- 2 στικ σέλερι
- 1 κρεμμύδι
- 6-8 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 σκ. σκόρδο
- 1 κ.σ. θυμάρι
- 2 φύλλα δάφνης
- 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- 1 κ.γ. ρίγανη
- 1 κ.γ. μπούκοβο
- 150 γρ. κρασί κόκκινο, ημίγλυκο
- 200 γρ. ζωμό βοδινού
- 400 γρ. ντομάτα κονκασέ
- 2 κιλά οσομπούκο
- αλάτι
- 30 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
Για το σερβίρισμα
- ρύζι μπασμάτι
- θυμάρι
- πιπέρι
- ελαιόλαδο
Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής
Μέθοδος Εκτέλεσης
- Τοποθετούμε τη χύτρα ταχύτητας σε μέτρια φωτιά.
- Κόβουμε τα καρότα σε μισοφέγγαρα, το σέλερι σε μικρά κομμάτια, το κρεμμύδι σε μεγάλα κομμάτια και το σκόρδο ψιλοκομμένο.
- Βάζουμε 1-2 κ.σ. ελαιόλαδο στη χύτρα ταχύτητας και βάζουμε όλα τα λαχανικά.
- Προσθέτουμε θυμάρι, τα φύλλα δάφνης και σοτάρουμε 2-3 λεπτά.
- Βάζουμε τον πελτέ και σοτάρουμε. Προσθέτουμε τη ρίγανη, το μπούκοβο και ανακατεύουμε. Σβήνουμε με το κρασί, βάζουμε τον ζωμό, τη ντομάτα και ανακατεύουμε.
- Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και βάζουμε 5-6 κ.σ. ελαιόλαδο .
- Τυλίγουμε περιμετρικά το οσομπούκο με σπάγκο για να κρατήσει το σχήμα του κατά τη διάρκεια του ψησίματος. Βάζουμε αλάτι και αλεύρι και φροντίζουμε να καλυφθεί όλη η επιφάνεια από το κρέας μας.
- Βάζουμε το κρέας στο τηγάνι και σοτάρουμε 1-2 λεπτά από κάθε πλευρά να πάρει χρώμα.
- Μεταφέρουμε στη χύτρα ταχύτητας, κλείνουμε το καπάκι και γυρνάμε τη βαλβίδα στην κατάλληλη ένδειξη. Μόλις αρχίσει να βράζει τότε χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 30-35 λεπτά.
- Σερβίρουμε με ρύζι, θυμάρι, πιπέρι και ελαιόλαδο.
WHO IS WHO
Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.
Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.
Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».
Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef» κερδίζοντας τον διαγωνισμό.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr