Ο Άκης Πετρετζίκης έφτιαξε ένα υπέροχο ανθισμένο γλυκό για το τραπέζι του Δεκαπενταύγουστου - Ζελέ με βρώσιμα λουλούδια
Δροσιστικό κι απολαυστικό...
Συστατικά
2 κ.γ. ζελατίνη σε σκόνη
150 γρ. κρασί αφρώδες ή σαμπάνια
85 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
60 γρ. νερό + 2 κ.σ. για την ζελατίνη
15-20 βρώσιμα λουλούδια + έξτρα για το σερβίρισμα
10 μύρτιλα
5 φράουλες
Για το γιαούρτι
2 κ.γ. ζελατίνη σε σκόνη
2 κ.σ. νερό
50 γρ. γάλα
40 γρ. κρέμα γάλακτος
3 κ.σ. μέλι
200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
1 κ.σ. χυμό λεμονιού
Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής
Μέθοδος Εκτέλεσης
Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι σε ένα μπολάκι τη ζελατίνη με τις 2 κ.σ. νερό μέχρι να γίνει το μείγμα σαν παχύρρευστη πάστα.
Ζεσταίνουμε το κρασί και τη ζάχαρη σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά. Με το που αρχίσει να κοχλάζει το κρασί αφαιρούμε από τη φωτιά.
Ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός να λιώσει τελείως η ζάχαρη και προσθέτουμε τη πάστα της ζελατίνης.
Ανακατεύουμε με το σύρμα χειρός μέχρι να διαλυθεί η ζελατίνη στο κρασί.
Ρίχνουμε το ⅓ της ποσότητας στη βάση μίας στρογγυλής φόρμας 14 εκ. με τρύπα.
Διακοσμούμε με τα μισά βρώσιμα λουλούδια και τα πιέζουμε μέσα στο μείγμα.
Απλώνουμε τα μύρτιλα στο μείγμα μαζί με τα λουλούδια.
Κόβουμε τις φράουλες στα 4 και τις βάζουμε στο μείγμα μαζί με τα μύρτιλα και τα λουλούδια.
Μεταφέρουμε τη φόρμα στην κατάψυξη για 15 λεπτά να σφίξει το μείγμα.
Βγάζουμε τη φόρμα από την κατάψυξη και αδειάζουμε το υπόλοιπο μείγμα κρασιού.
Μεταφέρουμε τη φόρμα στην κατάψυξη μέχρι να ετοιμάσουμε το γιαούρτι.
Για το γιαούρτι
Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι σε ένα μπολ τη ζελατίνη με τις 2 κ.σ νερό μέχρι να γίνει το μείγμα σαν παχύρρευστη πάστα.
Ζεσταίνουμε το γάλα και τη κρέμα γάλακτος σε ένα κατσαρολάκι σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά.
Με το που αρχίσει να κοχλάζει το μείγμα αφαιρούμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά και προσθέτουμε το μέλι, το γιαούρτι και την πάστα ζελατίνης. Ανακατεύουμε με το σύρμα χειρός και προσθέτουμε το χυμό λεμονιού.
Μόλις ομογενοποιηθεί το μείγμα βγάζουμε τη φόρμα από την κατάψυξη και αδειάζουμε το μείγμα του γιαουρτιού πάνω από το ζελέ.
Βάζουμε στo ψυγείο τη φόρμα μέχρι να σφίξει το γιαούρτι, για τουλάχιστον 2 ώρες.
Αφαιρούμε τη φόρμα από το ψυγείο, ξεφορμάρουμε και σερβίρουμε με έξτρα λουλουδάκια.
Who is who
Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.
Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.
Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα. Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».
Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef» κερδίζοντας τον διαγωνισμό.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr