Ο Άκης Πετρετζίκης μας προτείνει πεντανόστιμη τάρτα ντομάτας
Μοναδικές γεύσεις και αρώματα...
Συστατικά
- 4 ντομάτες
- 2 κ.σ. αλάτι
- 400 γρ. έτοιμη ζύμη τάρτας εμπορίου
- 1 κρόκο, αραιωμένο σε 1 κ.σ. νερό
- 100 γρ. πάστα ελιάς
- 50 γρ. ελαιόλαδο
- φύλλα βασιλικού, για το σερβίρισμα
Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής
Μέθοδος Εκτέλεσης
- Κόβουμε τις ντομάτες σε φέτες πάχους 2 εκ. και τις μεταφέρουμε σε ένα μπολ.
- Πασπαλίζουμε με το αλάτι και τις αφήνουμε στην άκρη για 30 λεπτά ώστε να βγάλουν τα υγρά τους.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.
- Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια ταρτιέρα 22 εκ. και καλύπτουμε τον πάτο και τα τοιχώματα με την έτοιμη ζύμη.
- Τρυπάμε με ένα πιρούνι τη βάση της ζύμης.
- Καλύπτουμε τον πάτο της τάρτας σταυρωτά με μια μεμβράνη ή με μια λαδόκολλα.
- Ρίχνουμε όσπρια για βάρος ώστε να μη φουσκώσει η τάρτα και διπλώνουμε τις άκρες της μεμβράνης προς τα μέσα. Προσοχή, αν δεν διπλώσουμε τη μεμβράνη θα λιώσουν οι άκρες από τη θερμοκρασία του φούρνου και θα κολλήσει στο ζυμάρι.
- Ψήνουμε στον φούρνο για 15 λεπτά με το βάρος.
- Αφαιρούμε την ταρτιέρα από τον φούρνο, βγάζουμε τη μεμβράνη με το βάρος και ψήνουμε για 10 λεπτά ακόμα. Τα όσπρια που έχουμε χρησιμοποιήσει για βάρος δεν μπορούμε να τα μαγειρέψουμε. Τα χρησιμοποιούμε ξανά μόνο ως βάρος για τις τάρτες.
- Αφαιρούμε την τάρτα από τον φούρνο, αλείφουμε όλη την επιφάνειά της με τον αραιωμένο κρόκο και ψήνουμε για 5 λεπτά ακόμα, μέχρι να χρυσαφίσει.
- Αφαιρούμε την ταρτιέρα από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει για περίπου 20 λεπτά.
- Προθερμαίνουμε ξανά τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.
- Στραγγίζουμε τις ντομάτες και τις στεγνώνουμε καλά με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
- Αλείφουμε την επιφάνεια της τάρτας με την πάστα ελιάς.
- Τοποθετούμε τις φέτες από τις ντομάτες μέσα στην ταρτιέρα, αλείφουμε με το ελαιόλαδο και ψήνουμε στον φούρνο 30 λεπτά.
- Αφαιρούμε την τάρτα από τον φούρνο και σερβίρουμε με φύλλα βασιλικού.
WHO IS WHO
Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.
Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.
Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα. Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».
Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef» κερδίζοντας τον διαγωνισμό.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr