Σ. Τσιόδρας: Ο κορωνοϊός προσβάλλει τα κύτταρα της καρδιάς ακόμη & μετά την ανάρρωση - «Η μάσκα είναι ένα μαχαίρι με δύο όψεις» (Φωτό & Βίντεο)
Είμαι αισιόδοξος για το εμβόλιο. Τα μέτρα στα σχολεία δεν θα πρέπει να τα βλέπουμε αποσπασματικά
Αλλοιώσεις στην καρδιά φαίνεται ότι προκαλεί ο κορωνοϊός σε ασθενείς, ακόμη κι όταν αναρρώσουν, σύμφωνα με τον Σωτήρη Τσιόδρα.
Ο επικεφαλής της Επιτροπής για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού στη χώρα, Σωτήρης Τσιόδρας αναφέρθηκε, κατά την ενημέρωση για την πορεία της νόσου την Τρίτη, στα ευρήματα Ιταλών επιστημόνων για το θέμα αυτό. Όπως είπε συγκεκριμένα, οι Ιταλοί ανίχνευσαν την παρουσία του κορωνοϊού στην καρδιά ασθενών Covid-19 που έχασαν τη ζωή τους από την ασθένεια.
Ο Σωτήρης Τσιόδρας επανέλαβε επίσης τις ενδείξεις επιστημονικών έρευνες, που δείχνουν πως και «ο μακρινός ξάδερφος του ιού, ο SARS, οδήγησε σε ανωμαλίες της καρδιάς και των αγγείων το 40% των ασθενών, σε μια μακρόχρονη παρακολούθηση 12 χρόνων».
Η έρευνα στην οποία αναφέρθηκε ο κ. Τσιόδρας, παρατήρησε έξι ενήλικες ασθενείς Covid-19 που πέθαναν αφότου μολύνθηκαν από τον κορωνοϊό, με κύρια αιτία θανάτου την αναπνευστική βλάβη.
Όλοι τους έφεραν ενεργά κύτταρα του κορωνοϊού στα μυικά κύτταρα της καρδιά, ενώ παρατηρούνταν διαφοροποιήσεις στη βλάβη που προκάλεσε ο ιός στα κύτταρα αυτά, από ασθενή, σε ασθενή. Είναι ενδιαφέρον πως κανείς από τους ασθενείς Covid-19 δεν είχε ιστορικό καρδιάς ή συμπτώματα καρδιακής πάθησης.
Τα ευρήματα αυτά συστήνουν πως ασθενείς που ανέρρωσαν από τον κορωνοϊό, θα πρέπει να παρακολουθούνται για καρδιακά προβλήματα ακόμη και αν η κλινική εικόνα τους δείχνει πως δεν διατρέχουν κίνδυνο καθώς «το καρδιαγγειακό αποτύπωμα της ασθένειας Covid-19 σε ασθενείς ίσως να καθρεφτίζουν τις επιπτώσεις του SARS».
Κορωνοϊός στα μυικά κύτταρα της καρδιάς μικρών παιδιών
Την ίδια ώρα, γιατροί στη Βραζιλία εντόπισαν υπολείμματα του κορωνοϊού σε μυικά κύτταρα της καρδιάς ενός 11χρονου με πολυσυστηματική φλεγμονή που σχετίζεται με την ασθένεια Cocid-19 και το οποίο πέθανε έπειτα από καρδιακή ανεπάρκεια. Μια έρευνα που έρχεται να επιβεβαιώσει τις εως τώρα ενδείξεις πως ο νέος κορωνοϊός προσβάλει την καρδιά του ασθενή και ενδεχομένως να προκαλεί βλάβη στη λειτουργία της.
Είμαι αισιόδοξος για το εμβόλιο. Τα μέτρα στα σχολεία δεν θα πρέπει να τα βλέπουμε αποσπασματικά
Ο κ. Τσιόδρας εξέφρασε ωστόσο την ελπίδα ότι τον Οκτώβριο θα έχουμε τα πρώτα χειροπιαστά αποτελέσματα «για ένα ασφαλές εμβόλιο, καλά ελεγμένο, που θα μπορούν να το κάνουν οι άνθρωποι και να είναι αποτελεσματικό σε συνθήκες πανδημίας».
Είμαι αισιόδοξος για το εμβόλιο συνέχισε και συμπλήρωσε: «Αυτό που δεν γνωρίζουμε είναι πόσο θα διαρκεί η προστασία του εμβολίου. Ίσως χρειαστεί να γίνεται 2 φορές, ή σίγουρα μια φορά το χρόνο. Αν προσέξουμε, θα έρθει το εμβόλιο και μετά θα μπορούμε πάλι να συνεχίσουμε τις αγκαλιές».
Ο κος Τσιόδρας μίλησε και για την ισότιμη πρόσβαση, όταν αυτό το εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο. Αναφερόμενος στην Επίτροπο Υγείας της Ε.Ε., Στέλλα Κυριακίδου, είπε ότι υπάρχει η εκτίμηση ότι θα διατεθούν 2 δισεκατομμύρια δόσεις σε όλο τον κόσμο μέσα στο 2021.
Φωτογραφίες: Eurokinissi
«Η μάσκα είναι ένα αναγκαίο κακό. Το προσωπικό μας απαγορευτικό»
Η τοποθέτηση του καθηγητή για τη χρήση μάσκας, ιδίως από τους μαθητές και τους νεότερους, μονοπώλησε την ενημέρωση. Τα μέτρα στα σχολεία δεν θα πρέπει να τα βλέπουμε αποσπασματικά, επισήμανε ο κος Τσιόδρας και κωδικοποίησε τι πρέπει να γίνει: «Απόσταση μεταξύ των θρανίων, συχνή υγιεινή των χεριών, χρήση μάσκας με σωστή εκπαίδευση, αποφυγή του συγχρωτισμού, η κάθε τάξη να λειτουργεί σαν μια οικογένεια. Δεν πρέπει να βλέπουμε κάθε μέτρο μόνο του, αλλά όλα μαζί» είπε χαρακτηριστικά.
Ο λοιμωξιολόγος παραδέχτηκε πως η χρήση μάσκας σε μικρά παιδιά είναι μια δύσκολη υπόθεση, γι' αυτό κάλεσε τους γονείς να ξεκινήσουν από τώρα να εκπαιδεύουν τα παιδιά τους στη χρήση της και να μην περιμένουν την έναρξη της σχολικής χρόνιας. Τα παιδιά, όπως εξήγησε, θα μιμηθούν τους γονείς τους, οπότε από αυτούς θα πρέπει να ξεκινά η σωστή χρήση της μάσκας.
«Οι εκπαιδευτικοί θα μπορούν να δίνουν δυνατότητα για ένα μικρό διάλειμμα από τη χρήση μάσκας» στα παιδιά, εξήγησε, και πρόσθεσε ότι τα παιδιά θα πρέπει να κατανοήσουν γιατί πρέπει να φορούν τη μάσκα. Τα παιδιά χρειάζονται το σχολείο και η εκπαιδευτική διαδικασία δεν μπορεί να γίνεται από απόσταση για μεγάλο χρονικό διάστημα, παρατήρησε.
«Οι σχέσεις που αναπτύσσουν τα παιδιά με τους συμμαθητές και τους δασκάλους τους, έχουν μεγάλη σημασία για την συναισθηματική και την ψυχική ολοκλήρωση των παιδιών», επισήμανε ο λοιμωξιολόγος, εξηγώντας ότι η επιτροπή ίσως χρειαστεί να πάρει νέα μέτρα, αν τα επιδημιολογικά δεδομένα αλλάξουν στο σύνολο της χώρας, ή σε συγκεκριμενες περιοχές, παρότι η αναστολή λειτουργίας των σχολείων δεν φαίνεται να συμβάλλει στον περιορισμό του ιού, όταν δεν συνδυάζεται με άλλα μέτρα, σύμφωνα με το ΑΠΕ.
«Η χρήση της μάσκας προστατεύει εμάς, αλλά ακόμη περισσότερο τους άλλους. Τα σταγονίδια από ένα έντομο βήχα μπορεί να ταξιδέψουν έως και 8 μέτρα.
Η μάσκα μας διευκολύνει να συνεχίσουμε την κοινωνική μας δραστηριότητα όταν υπάρχουν υψηλά επιδημιολογικά φορτία στην κοινότητα» επισήμανε και πρόσθεσε: «Η μάσκα είναι ένα μαχαίρι με δύο όψεις.
Από τη μια χρησιμοποιείται για καλό σκοπό, από τους γιατρούς, τα μικρά παιδάκια και τώρα για στις κοινωνικές μας δραστηριότητες. Από την άλλη είναι ένα αναγκαίο κακό. Είναι το δικό μας προσωπικό απαγορευτικό, σαν ένα δικό μας προσωπικό lockdown».
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr