Μια πεντανόστιμη συνταγή από τον Άκη Πετρετζίκη - Κρέπες από φαγόπυρο
Μοναδικές γεύσεις και αρώματα..
Συστατικά
Για το ρατατούι
- 1 μελιτζάνα
- 2 κολοκυθάκια
- 1 κρεμμύδι
- 1 πιπεριά κόκκινη
- 1 πιπεριά κίτρινη
- 50 γρ. ελαιόλαδο
- 800 γρ. ντομάτα κονκασέ
- αλάτι
- πιπέρι
- 1 κ.γ. μπούκοβο
- 2 κ.γ. κάππαρη
- 1 κ.γ. ζάχαρη κρυσταλλική
Για τις κρέπες
- 600 γρ. γάλα, 3,5%
- 100 γρ. βούτυρο
- 180 γρ. αλεύρι φαγόπυρου
- 130 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 1/4 κ.γ. αλάτι
- 4 αβγά, μέτρια
- ηλιέλαιο, για το τηγάνισμα
Για το σερβίρισμα
- 200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
- μαϊντανό, ψιλοκομμένο
Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής
Μέθοδος Εκτέλεσης
Για το ρατατούι
- Κόβουμε τη μελιτζάνα και τα κολοκυθάκια σε κύβους 1 εκ. και ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και τις πιπεριές.
- Ζεσταίνουμε σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε τη μελιτζάνα και το κρεμμύδι για 3-5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Τα αφαιρούμε από την κατσαρόλα και τα κρατάμε στην άκρη.
- Ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο στην κατσαρόλα και σοτάρουμε τις πιπεριές και τα κολοκυθάκια για 3-5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και αυτά.
- Μεταφέρουμε ξανά στην κατσαρόλα τα λαχανικά που κρατήσαμε στην άκρη και τα ανακατεύουμε όλα μαζί με μια ξύλινη κουτάλα.
- Προσθέτουμε τη ντομάτα κονκασέ, αλάτι, πιπέρι, το μπούκοβο, την κάππαρη, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε.
- Αφήνουμε να πάρουν μια βράση, καπακώνουμε και χαμηλώνουμε τη φωτιά.
- Σιγοβράζουμε για 20-30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά.
- Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει.
Για τις κρέπες
- Ζεσταίνουμε σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά το γάλα και το βούτυρο. Μόλις λιώσει το βούτυρο, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει.
- Ανακατεύουμε σε ένα μπολ με ένα κουτάλι τα αλεύρια και το αλάτι.
- Προσθέτουμε στο μπολ το μείγμα του γάλακτος και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός μέχρι ομογενοποιηθούν τα υλικά.
- Προσθέτουμε τα αβγά ένα-ένα, περιμένοντας να απορροφηθεί το πρώτο πριν προσθέσουμε το επόμενο, ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα χειρός, μέχρι να έχουμε έναν ομοιόμορφο και παχύρρευστο χυλό.
- Μεταφέρουμε τον χυλό στο ψυγείο για 30 λεπτά να ξεκουραστεί.
- Με ένα πινέλο αλείφουμε με ηλιέλαιο ένα τηγάνι 20 εκ., ρίχνουμε λίγο από τον χυλό και ανακινούμε το τηγάνι για να απλωθεί σε όλη την επιφάνεια του πάτου του.
- Αφήνουμε για 3 λεπτά την κρέπα στο τηγάνι μέχρι να χρυσαφίσει και την αναποδογυρίζουμε για να ψηθεί και από την άλλη πλευρά, για 2 λεπτά ακόμη.
- Αφαιρούμε την κρέπα από το τηγάνι και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσει ο χυλός.
- Γεμίζουμε τις κρέπες με το ρατατούι και σερβίρουμε με γιαούρτι και ψιλοκομμένο μαϊντανό.
WHO IS WHO
Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.
Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.
Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα. Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».
Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef» κερδίζοντας τον διαγωνισμό.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr