Μια πεντανόστιμη συνταγή από τον Άκη Πετρετζίκη - Γλυκοπατάτες ροστί με αβγά ποσέ
Πεντανόστιμο και πολύ μυρωδάτο!
Συστατικά
- 300 γρ. πατάτες, απλές καθαρισμένες
- 200 γρ. γλυκοπατάτες, καθαρισμένες
- 1 κ.σ. εστραγκόν, ξερό
- 3 κ.σ. βούτυρο, λιωμένο
- αλάτι
- πιπέρι
- 15-20 γρ. βούτυρο, για τηγάνισμα
- 15-20 γρ. ελαιόλαδο, για τηγάνισμα
- 5 φέτες προσούτο
- 150 γρ. τυρί κρέμα
Για το αβγό ποσέ
- 5 αβγά
- νερό
- κόκκους πιπεριού
- 2 φύλλα δάφνης
- 2 κ.σ. ξίδι
Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής
Μέθοδος Εκτέλεσης
- Στις περισσότερες συνταγές με πατάτες ροστί στο μείγμα με τις πατάτες χρησιμοποιούν αλεύρι αλλά εμένα δεν μου αρέσει μιας και χάνεται η γεύση της πατάτας . Αν δεν βάλουμε όμως αλεύρι τότε το ροστί θέλει περισσότερη προσοχή στο ψήσιμο . Πρέπει η φωτιά να είναι μέτρια και αρκετή υπομονή για να το πετύχουμε.
Για τις πατάτες ροστί
- Παίρνουμε τις πατάτες , τις πλένουμε και τις ξεφλουδίζουμε με το ειδικό εργαλείο.
- Περνάμε τις πατάτες από το τρίφτη στο χοντρή σκάλα . Ρίχνουμε τα τρίμματα από τις πατάτες σε ένα μπολ και προσθέτουμε αρκετό αλάτι , πιπέρι και εστραγκόν ξερό και 3 κ.σ. λιωμένο βούτυρο και ανακατεύουμε καλά το μείγμα μας.
- Βάζουμε το τηγάνι σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά. Προσθέτουμε λίγο βούτυρο και ελαιόλαδο και με τη βοήθεια ενός κουταλιού παίρνουμε 1 κ.σ. γεμάτη από το μείγμα και το βάζουμε στο τηγάνι. Απλώνουμε με τη βοήθεια μίας σπάτουλας και περιμένουμε να πάρει ωραίο χρώμα. Μόλις είναι έτοιμο το γυρνάμε και από την άλλη πλευρά για να πάρει χρώμα και από τις 2 πλευρές. Καλό είναι να μη το γυρνάμε πολλές φορές γιατί υπάρχει κίνδυνος να μας διαλυθεί.
- Όταν πάρει χρώμα και από τις 2 πλεύρες, το αφαιρούμε από το τηγάνι και το βάζουμε σε ένα πιάτο με απορροφητικό χαρτί να τραβήξει τα λάδια .
Για το προσούτο
- Βάζουμε τις φέτες προσούτο μας σε ένα ταψάκι με λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 10-12 λεπτά.
Για τα αβγά ποσέ
- Βάζουμε νερό σε μία κατσαρόλα . Βάζουμε μέσα 2 φύλλα δάφνης και 5 κόκκους πιπέρι . Με το που πάρει βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μέτριο (να κοχλάσει ελαφρά, όχι να βράσει) . Για να ποσάρουμε τα αβγά παίρνουμε ή μικρά ποτήρια χαμηλά ή τις ειδικές θήκες για μάφιν.
- Στρώνουμε με μεμβράνη, σπάμε το αβγό μέσα, κλείνουμε τη μεμβράνη καλά με ένα λαστιχάκι και τα ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα. Δημιουργούμε με το κουτάλι ένα μικρό στροβιλισμό και βράζουμε για 5 λεπτά περίπου.
Για το σερβίρισμα
- Σερβίρουμε με 1 κ.σ. τυρί κρέμα πάνω από κάθε πατάτα. Από πάνω βάζουμε το προσούτο και από πάνω το αβγό ποσέ.
WHO IS WHO
Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.
Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.
Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».
Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef» κερδίζοντας τον διαγωνισμό.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr