Χ. Γώγος, Μ. Λαζανάς & Δ. Σαρηγιάννης: Η κατάσταση είναι κρίσιμη - Μπορεί να φτάσουμε τα 1.000 κρούσματα την ημέρα (Βίντεο)

Εστία υπερμετάδοσης τα Μέσα Μεταφοράς

Καμπανάκι για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα έκρουσαν ο λοιμωξιολόγος, Μάριος Λαζανάς και ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ επισημαίνοντας ότι αν δεν εφαρμοστούν τα μέτρα απ’ όλους μας με αυστηρότητα θα χειροτερέψει η εικόνα που βλέπουμε σήμερα.

«Υπάρχει μια προοδευτική αύξηση των κρουσμάτων που ξεκίνησε τον Αύγουστο και ειδικά στην Αττική το οποίο μας οδήγησε στο να προτείνουμε τα νέα μέτρα», ανέφερε ο κ. Λαζανάς.

Όπως ο ίδιος ανέφερε δεν τηρούνται πλέον τα μέτρα και αυτό ήταν που οδήγησε στα νέα μέτρα. Το επιδημιολογικό φορτίο στην Αττική ανεβαίνει συνέχεια και κοντεύουμε να φτάσουμε στο «κόκκινο» ενώ επεσήμανε πως αν δεν μειωθεί το φορτίο στην Αττική ίσως τα μέτρα να γίνουν πιο αυστηρά.

Ο κ. Λαζανάς τόνισε πως η καθολική χρήση της μάσκας έπρεπε να έχει γίνει ήδη και πως το επόμενο μέτρα θα μπορούσαν να είναι το λοκ ντάουν, η γενίκευση της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους ενώ υπογράμμισε πως θα πρέπει να περιοριστούν οι κοινωνικές συναναστροφές και τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα να κάθονται πιο πολύ στο σπίτι.

Όπως ο ίδιος ανέφερε υπάρχουν διάφορα στοιχεία που μπορεί να πει κάποιος ότι η επιδημία χειροτερεύει και αυτά είναι η καθημερινή αύξηση των κρουσμάτων, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, οι ανάγκες εντατικές θεραπείας ενώ τόνισε πως αυτή την στιγμή οι ΜΕΘ έχουν αρχίσει και «στριμώχνονται». «Συνέχεια υπάρχει πίεση στις μονάδες...»«Φοβάμαι ότι αυτό το ποσοστό θα ανέβει και άλλο...«Διασωλήνονται και άτομα νεαρής ηλικίας».

Σαρηγιάννης: Μπορεί να φτάσουμε τα 1000 κρούσματα την ημέρα

Παράλληλα ο κ. Σαρηγιάννης επεσήμανε πως αν δεν εφαρμοστούν τα μέτρα απ’ όλους μας με αυστηρότητα θα χειροτερέψει η εικόνα που βλέπουμε σήμερα.

«Με βάση τους υπολογίσμους από το τέλος του Οκτώβρη με την αλλαγή του καιρού και της αλλαγής της μεταδοτικότητας του ιού και μια σειρά από άλλους παράγοντες πχ ταυτόχρονη έναρξη της περιόδου της γρίπης κλπ μας οδηγεί σε μια αύξηση τον Νοέμβριο ακόμα πιο σημαντική και μια ακόμα πιο σημαντική τον Δεκέμβριο» προσθέτοντας πως «αν το αφήσουμε να εξελιχθεί μπορεί να φτάσουμε και σε τετραψήφιους αριθμούς κρουσμάτων»

Ερωτηθείς για το αν είναι πιθανό μέχρι το τέλος του έτους να φτάσουμε και τα 1000 κρούσματα ημερησίως ο ίδιος υπογράμμισε πως είναι πιθανό αλλά εκτιμά πως η ελληνική κοινωνία θα καταλάβει την σημαντικότητα των μέτρων.

Ο κ. Λαζανάς επίσης σημείωσε πως τα σχολεία έπρεπε να ανοίξουν οπωσδήποτε. «Θα υπάρχουν κρούσματα το θέμα έιναι σε τι ποσοστό θα έχουμε κρούσματα» ενώ υπογράμμισε πως είναι χειρότερο αυτό το κύμα από το πρώτο γιατί τότε βγαίναμε από το χειμώνα ενώ τώρα μπαίνουμε στο χειμώνα. «Ο κορωνοιος ήρθε για να εγκατασταθεί» συμπλήρωσε.

Αναφορικά με το εμβόλιο ο ίδιος ανέφερε πως «δεν νομίζω ότι θα είναι έτοιμο μέχρι το τέλος του χρόνου».

Παράλληλα και οι δύο επσήμαναν πως πρέπει να εφαρμόζεται τηλεργασία όπου είναι εφικτό.

Χ. Γώγος: Η κατάσταση είναι πολύ κρίσιμη

Για την πορεία της επιδημίας του κορονοϊού στη χώρα, μίλησε στην εκπομπή του ΑΝΤ1 "Καλημέρα Ελλάδα", ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Χαράλαμπος Γώγος.

«Ο συγχρωτισμός είναι κάτι το αναπόφευκτο. Τα ΜΜΜ είναι πρόβλημα, είναι εστία υπερμετάδοσης, πάντα υπάρχει σύσταση να υπάρχει αραίωση του κόσμου, όχι μόνο στις στάσεις, αλλά και μέσα. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να φοράμε μάσκες ασυζητητί» ανέφερε μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δείξουν, σύμφωνα με τον κ. Γώγο, οι ευπαθείς ομάδες.

«Πρέπει οι άνω των 65 να προσέχουν και να τηρούν ευλαβικά τα μέτρα, φορέστε παντού τη μάσκα, κρατήστε τις αποφάσεις. Όλοι οι ευαίσθητοι να πάρουν περαιτέρω μέτρα» είπε.

Αναφερόμενος στα σχολεία ο καθηγητής λοιμωξιολογίας τόνισε: «Θα πρέπει να δούμε το θέμα των κρουσμάτων σε μαθητές, έχουμε δώσει οδηγίες. Μετά από 10 μέρες και τα ασυμπτωματικά άτομα δεν μεταδίδουν. Το καλύτερο θα ήταν να υπήρχε μικρότερος αριθμός παιδιών στις τάξεις. Όπου μπορεί να γίνει να γίνει».

 

«Η κατάσταση είναι κρίσιμη γιατί είναι η φάση της ανόδου της επιδημίας. Θα μπούμε σε κλειστούς χώρους, θέλει τεράστια προσοχή. Παλεύουμε να κατεβάσουμε το RT, είμαστε οριακά και δεν θέλουμε».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr