Χ. Γώγος, Μ. Παγώνη & M. Γκάγκα: Lockdown αν δεν αποδώσουν τα μέτρα - Είμαστε στο δυσκολότερο σημείο (Βίντεο)
Ριζικά μέτρα αν ως το τέλος του μήνα δεν πέσουν τα κρούσματα κορωνοϊού
Οι επόμενες ημέρες θα κρίνουν το κατά πόσο θα πάμε σε lockdown στην Αττική, σημείωσε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος.
«Αν δεν αποδώσουν τα μέτρα που υπάρχουν το προσεχές 7ήμερο με 10ήμερο θα βγουν στο τραπέζι οι επόμενες δέσμες» είπε ο κ. Γώγος, αναφερόμενος στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Περιφερειακή Ενότητα της Αττικής.
Ο κ. Γώγος, αναφέρθηκε παράλληλα στην κρισιμότητα των ημερών που διανύουμε, τονίζοντας πως η προσπάθεια αυτή τη στιγμή έγκειται στο να μη φτάσουμε στο lockdown.
«Η προσπάθεια είναι να μη γίνει κάτι τέτοιο, να έχουμε βελτίωση των δεικτών και των παραμέτρων, με τη σωστή συμμόρφωση και επιτήρηση» σημείωσε, χαρακτηριστικά.
«Τι σημαίνει lockdown; Σύντομα θα έχουμε ανακοπεί της διασποράς. Αλλά αυτό δεν μπορούμε να το συνεχίζουμε συνέχεια. Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον κορονοϊό, παίρνοντας τα αναγκαία μέτρα υπό συνθήκες επιτηρούμενης κανονικότητας» ανέφερε.
Για το συγχρωτισμό στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς ο κ. Γώγος είπε ότι αποτελούν μία από τις βασικές εστίες υπερμετάδοσης, ότι η μάσκα προφυλάσσει σε ένα μεγάλο ποσοστό και μία από τις σημαντικές παραμέτρους είναι και η συχνή χρήση αντισηπτικών. «Πρέπει να αυξηθούν τα δρομολόγια» κατέληξε.
Για το θέμα του κορονοϊού στα σχολεία ο κ. Γώγος επισήμανε ότι «οι τάξεις πρέπει να αραιώσουν όσο γίνεται».
«Όταν σε ένα μέτρο προστίθεται ένα βαρύτερο, το βαρύτερο είναι πιο δύσκολο να τηρηθεί και δημιουργείται φαύλος κύκλος» ανέφερε.
Mίνα Γκάγκα: Εάν προσέχουμε, η πιθανότητα να κολλήσουμε τον ιό είναι ελάχιστη
Στη μάχη που δίνουν με τον κορωνοϊό οι γιατροί στα νοσοκομεία εστίασε σε τηλεοπτική της συνέντευξη η λοιμωξιολόγος, Μίνα Γκάγκα συντονίστρια διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής κλινικής νοσοκομείου «Σωτηρία» τονίζοντας πως αντιμετωπίζουν όλο και μεγαλύτερη πίεση λόγω της φονικής πανδημίας.
«Τρομάζουμε. Οι μονάδες μας έχουν γεμίσει και οι δύο, απομένουν ελεύθερα ένα κρεβάτι μονάδας ΜΕΘ και ένα κρεβάτι ΜΑΦ και έχουμε περίπου 90 αρρώστους σε κοινές κλίνες. Η αύξηση είναι πολύ μεγαλύτερη από ό,τι πριν από δύο εβδομάδες ή τον Αύγουστο» επεσήμανε μιλώντας στο Mega.
Την αύξηση αυτή την απέδωσε στον ολοένα και μεγαλύτερο αριθμό των ατόμων που μολύνονται από τον ιό. «Όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των κρουσμάτων, τόσο μεγαλύτερος θα είναι και ο αριθμός των κρουσμάτων που θα χρειάζονται νοσηλεία ή διασωλήνωση».
«Το σύστημα υγείας πιέζεται», είπε.
Αναφερόμενη στο εύρος των ηλικιών των νοσηλευομένων, δήλωσε ότι υπάρχουν κάποιοι ασθενείς στις ηλικίες 20-40, αλλά και ηλικιωμένοι έως και 91 ετών. Επίσης υπάρχουν μετανάστες, που δεν αποτελούν πάντως την πλειονότητα των αρρώστων. Ανέφερε ενδεικτικά ότι η μία μονάδα έχει οκτώ Έλληνες και δύο αλλοδαπούς.
«Πολλοί από τους αρρώστους που νοσηλεύονται μάλιστα, ήταν από εκείνους που δεν... πίστευαν στην ύπαρξη του ιού» διευκρίνισε.
Κάνοντας ειδική αναφορά στα μέτρα προστασίας είπε πως αν τα τηρήσουμε, ίσως να αποφύγουμε το lockdown. «Σημαντική είναι η χρήση μάσκας, τα ανοιχτά παράθυρα σε χώρους με συνωστισμό, ακόμη να μην φωνάζουμε όταν είμαστε με πολύ κόσμο, για να αποφεύγουμε την πολύ δυνατή αναπνοή που εκσφενδονίζει σωματίδια. Όχι συγκεντρώσεις σε πλατείες, ενώ προσοχή χρειάζονται τα μέσα μεταφοράς» τόνισε.
«Εάν προσέχουμε, η πιθανότητα να κολλήσουμε τον ιό είναι ελάχιστη. Εάν οι πολίτες δεν τηρήσουν τους περιορισμούς και τα πράγματα γίνουν δραματικά τότε θα πρέπει να ληφθούν επιπλέον μέτρα» εξήγησε.
Μ. Παγώνη: Ριζικά μέτρα αν ως το τέλος του μήνα δεν πέσουν τα κρούσματα κορωνοϊού
«Στην Αττική υπάρχει μεγάλος αριθμός κρουσμάτων κορονοϊού, οι περισσότεροι είναι ασυμπτωματικοί και είναι ο ένας πάνω στον άλλον», σημείωσε η κ. Παγώνη.
«Πρέπει να συνειδητοποιήσουν όλοι πως στα νοσοκομεία δεν υπάρχει μόνον η Covid-19. Υπάρχουν μάχες και για τους άλλους ασθενείς. Να υπάρχουν κρεβάτια και για τους άλλους ασθενείς στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ)», τόνισε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη και συμπλήρωσε:
«Χθες υπήρχαν πολλά άλλα περιστατικά διασωληνωμένων, από άλλες ασθένειες από βαριά χειρουργεία κ.τ.λ. Εάν λοιπόν δεν τηρήσουμε όλοι τα μέτρα και αν δεν ρίξουμε τον αριθμό των κρουσμάτων […] Μέχρι χθες όμως είχαμε συνωστισμό στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς ή στα σούπερ μάρκετ».
Ερωτηθείσα εάν το σύστημα Υγείας αντέχει και θ’ αντέξει, υπογράμμισε το εξής: «Με τον ρυθμό που γίνεται οι διασωληνώσεις, ο αριθμό των νοσηλευομένων με Covid-19, των υπολοίπων νοσηλευομένων που δεν έχουν Covid-19 και με την αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων, είναι πάρα πολύ εύκολο να φτάσουμε σε εικόνες που δεν θέλουμε να σκεφτούμε καθόλου».
«Στην Αττική υπάρχει μεγάλος αριθμός κρουσμάτων, οι περισσότεροι είναι ασυμπτωματικοί και είναι ο ένας πάνω στον άλλον», προσέθεσε και απαντώντας στο ερώτημα εάν είναι πιθανό να ξεφύγει κατά πολύ η κατάσταση, είπε πως αυτό δεν είναι απίθανο εάν εξετάσει κανείς τα σημερινά δεδομένα.
«Είμαστε στο δυσκολότερο σημείο (σ.σ. από την έναρξη της πανδημίας) και σωστά ο υπουργός ανακοίνωσε τα επιπλέον κρεβάτια. Ζητάμε μέχρι τέλος Δεκέμβρη να μας δώσει τα 1.250 που είχε πει. Ζητήσαμε οι προσλήψεις του μόνιμου προσωπικού να γίνουν με γρήγορες διαδικασίες».
«Μέχρι τέλος του μήνα, εάν η κατάσταση συνεχιστεί έτσι, πρέπει να παρθούν μέτρα ριζικά, τοπικά», επεσήμανε, ενώ, ερωτηθείσα εάν αυτό μπορεί να γίνει και στην Αττική, απάντησε πως «εάν χρειαστεί, πρέπει να γίνει και αυτό».
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr