Μ. Παγώνη, Α. Εξαδάκτυλος, Α. Βατόπουλος & Τ. Παναγιωτόπουλος: Τα πράγματα δεν πάνε καλά - Είναι στο χέρι μας να αποφύγουμε το lockdown (Βίντεο)
Η χρήση της μάσκας μπορεί να μην είναι ευχάριστη αλλά είναι αναγκαία και ασφαλής
Για τη οριακή κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία λόγω της πανδημίας, για την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού και το ενδεχόμενο lockdown, μίλησαν στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά Ματίνα Παγώνη και ο καθηγητής δημόσιας υγείας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμώνων, Τάκης Παναγιωτόπουλος.
Η κ. Παγώνη τόνισε ότι αυτή τη στιγμή στα νοσοκομεία της χώρας νοσηλεύονται 580 άτομα με κορωνοϊό. Ο μέσος όρος ηλικίας των διασωληνωμένων είναι τα 68 έτη, ενώ στις ΜΕΘ υπάρχουν νέοι άνθρωποι, μέχρι και 17 ετών χωρίς υποκείμενα νοσήματα.
«Έχουν ξεκινήσει να εκκενώνονται ΜΕΘ που δεν ήταν Covid-19 για να μετατραπούν και αυτές σε Covid-19», τόνισε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ τονίζοντας ότι σήμερα εκκενώνονται Μονάδες Εντατικής στο Αττικό, ενώ θα ακολουθήσει το Γεννηματά και άλλα νοσοκομεία.
«Αυτή τη στιγμή ο Ευαγγελισμός έχει φρακάρει. Δεν μπορεί να πάρει άλλους ασθενείς, είναι γεμάτος και με κρούσματα Covid-19» τόνισε.
«Εφημερεύαμε προχθές. Τα περιστατικά που μπήκαν Covid-19, τα μισά διασωληνώθηκαν. Αυτό σημαίνει ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά», τόνισε η κ. Παγώνη.
Εξήγησε ότι η τα κρούσματα που βλέπουμε σήμερα είναι αποτέλεσμα της κατάστασης πριν από 15 ημέρες, γύρω στις 5 Σεπτέμβρη, όταν δηλαδή γύρισαν όλοι από τις διακοπές και πριν ανοίξουν τα σχολεία.
Στο τραπέζι επιλεκτική αναστολή δραστηριοτήτων και όχι πλήρες κλείσιμο
Είμαστε σε κομβικό σημείο που θα κρίνει αν θα παραμείνουμε σε σταθερότητα ή θα προχωρήσουμε προς μεγάλη εκθετική αύξηση των κρουσμάτων, δηλαδή σχεδόν διπλασιασμό τους κάθε λίγες ημέρες, προειδοποίησε ο κ. Παναγιωτόπουλος.
Για το ενδεχόμενο lockdown εξήγησε ότι αυτό που βρίσκεται στο τραπέζι δεν είναι ένα πλήρες κλείσιμο αλλά περισσότερο μια επιλεκτική αναστολή σε δραστηριότητες και ενδεχομένως σε περιοχές. Τι μορφή θα έχουν θα δείξουν τα επιδημιολογικά δεδομένα εξήγησε ο καθηγητής αλλά έφερε ως παράδειγμα ότι θα μπορούσαν τα μέτρα αυτά να προβλέπουν μείωση ωρών λειτουργίας δραστηριοτήτων ή επιλεκτικά μέτρα υποστήριξης και όχι αστυνομικά για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες.
Α. Εξαδάκτυλος: Η χρήση της μάσκας μπορεί να μην είναι ευχάριστη αλλά είναι αναγκαία και ασφαλής
Ο Πρόεδρος Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μίλησε στο LIVE NEWS και τον Νίκο Ευαγγελάτο για την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κοροναϊού στην Αττική.
Η χρήση της μάσκας μπορεί να μην είναι ευχάριστη αλλά είναι αναγκαία και ασφαλής σύμφωνα με τον κ. Εξαδάκτυλο ο οποίος ερωτηθείς για την πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας, ανέφερε: «στην Αττική υπάρχει μεγάλη πίεση στις ΜΕΘ. Τα κρεβάτια που ήταν καθορισμένα να δεχτούν ασθενείς Covid αρχίζουν να εξαντλούνται. Θα πρέπει να δημιουργηθούν νέα κρεβάτια και θα δημιουργηθούν. Παράλληλα θα πρέπει να γίνει μεγάλη προσπάθεια να μειωθούν οι άνθρωποι που χρειάζονται κρεβάτια ΜΕΘ».
Στάθηκε μάλιστα στο παρέδειγμα της Θεσσαλονίκης όπου τα πιο αυστηρά μέτρα επιβλήθηκαν νωρίτερα και απέδωσαν. «Αυτή την στιγμή στο ΑΧΕΠΑ από τα 25 κρεβάτια για ασθενείς με Covid, είναι κατειλημμένα τα επτά ή τα οκτώ».
Αναφορικά με τα μέτρα στο Λεκανοπέδιο, υπογράμμισε: «η τήρηση των μέτρων βελτιώνει την κατάσταση, όχι απλά η λήψη. Και η λήψη βέβαια πρέπει να είναι έγκαιρη, αν είναι καθυστερημένη δεν έχει νόημα γι αυτό και είδατε τα δύο σετ μέτρων το ένα πολύ κοντά στο άλλο, χωρίς να περιμένουμε το δεκαπενθήμερο».
«Να εφαρμόσουμε με μεγάλη συνέπεια, συνείδηση και διάρκεια τα υπάρχοντα και αν χρειαστεί κάτι επιπλέον, θα γίνει», πρόσθεσε, χαρακτηρίζοντας «πολύ δύσκολη» την πιθανότητα ενός lockdown στα πρότυπα της Ισπανίας.«Είναι πολύ δύσκολο σε γειτονικές περιοχές να έχουμε περιορισμούς, εκτός αν αφορούν κάποια συγκεκριμένη δραστηριότητα».
«Από τον Μάρτη τα στοχευμένα σε μεγάλες ηλικίες δεν τυγχάνουν της αποδοχής, δεν είναι αρεστά. Προτιμούμε να απευθύνουμε συστάσεις προς τους ηλικιωμένους και τους ευάλωτους».
Α. Βατόπουλος: Είναι στο χέρι μας να αποφύγουμε το lockdown
Την αναγκαιότητα τήρησης των μέτρων προκειμένου να αποτραπεί η πιθανότητα lockdown επισημαίνουν οι επιστήμονες.
Για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μας, μίλησε στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του OPEN TV, ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Άλκης Βατόπουλος.
Ο καθηγητής σημείωσε πως «έχουμε σημαντική αύξηση στους διασωληνωμένους» και πως το σύστημα υγείας υφίσταται μεγάλη πίεση, ενώ όσον αφορά στο πώς εξελίσσεται η δυναμικότητα του ιού, ο κ. Βατόπουλος τόνισε ότι «το νόσημα δεν είναι από την πρώτη μέρα βαρύ, 5 έως 6 ημέρες μπορεί να πάει ελαφριά και μετά να εξελιχθεί».
Τέλος, όσον αφορά στο άνοιγμα των σχολείων, ο καθηγητής ανέφερε πως «τα παιδιά μεταδίδουν τον ιό λιγότερο» και ότι «η Πολιτεία δεν έχει δυνατότητα για περισσότερες σχολικές αίθουσες».
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr