Αποκλειστικό: Φωτογραφίες από την λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου με το υγρό σουρεαλιστικό της τοπίο, τις ψαρόβαρκες την απόκοσμη ομορφιά και τα νόστιμα ψάρια! (φωτό)
Υγρά σουρεαλιστικά τοπία, απόκοσμες λιμνοθάλασσες, μυθικές αρχαίες πολιτείες, υπερβατικά μοναστήρια, ηρώων και θυσιών μνημεία...
Υγρά σουρεαλιστικά τοπία, απόκοσμες λιμνοθάλασσες, μυθικές αρχαίες πολιτείες, υπερβατικά μοναστήρια, ηρώων και θυσιών μνημεία...
Ένας «μαγικός» κόσμος πάλλεται εδώ μπροστά στα μάτια του επισκέπτη, στις παρυφές μιας «ιερής» πολιτείας, πάνω στον φυσικό καμβά ενός πλούσιου και ζωντανού υγρότοπου, από τους μεγαλύτερους της Μεσογείου...
Βόρεια, εισχωρεί στην ακαρνανική γη με το μακρόστενο σχήμα της η λιμνοθάλασσα του Αιτωλικού ή Κανάλι, ενώ στα ανατολικά μοιάζει να στρογγυλοκάθεται δίπλα στην ακτογραμμή, αυτή της Κλείσοβας με τα 22.000 στρέμματα νερού να κρύβουν τον πιο πλούσιο ιχθυοπαραγωγικό βυθό της χώρας.
H λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου είναι ένας τόπος με σπάνια φυσική ομορφιά. Oι φερτές ύλες του Aχελώου και του Eύηνου μαζί με τα νερά της θάλασσας δημιούργησαν τον εκτεταμένο υγρότοπο. Ρομαντικοί, πανέμορφοι σαν καρτ ποστάλ οι πελάδες, όπως ονομάζονται τα ξύλινα σπιτάκια που στηρίζονται σε πασσάλους πάνω από την επιφάνεια του νερού, και τα ιβάρια, οι πασσαλόπηκτοι φραγμοί από δικτυωτό πλέγμα για τον έλεγχο των μετακινήσεων των ψαριών και την αλιεία.
H λιμνοθάλασσα του Mεσολογγίου φημίζεται για το αβγοτάραχο και τα νόστιμα ψάρια της (κέφαλος, τσιπούρα, λαβράκι, χέλι). Στην περιοχή της λιμνοθάλασσας Mεσολογγίου παράγονται μεγάλες ποσότητες αλατιού. Ξεχωριστή ταξιδιωτική εμπειρία αποτελεί η επίσκεψη στον οικισμό τηςΤουρλίδας με τις πελάδες, τα σπίτια των ψαράδων, στην είσοδο της λιμνοθάλασσας.
Στον ξύλινο μόλο της Τουρλίδας δένουν ψαρόβαρκες. Aυτοκινητόδρομος, πεζόδρομος και ποδηλατόδρομος συνδέουν την Tουρλίδα με την πόλη του Mεσολογγίου.
Πολλοί Mεσολογγίτες κάνουν τον απογευματινό περίπατό τους μέχρι την Tουρλίδα, για να απολαύσουν τη θέα στη λιμνοθάλασσα και το μαγευτικό ηλιοβασίλεμα., να κάνουν τζόκινγκ ή κάνοντας βόλτα με τον σκύλο τους.
Η Τουρλίδα είναι κατοικημένη νησίδα του Πατραϊκού κόλπου , διοικητικά ανήκει στο Μεσολόγγι από το οποίο απέχει 5 χιλιόμετρα. Πήρε το όνομά της από ένα είδος θαλασσινών πουλιών που υπήρχαν εκεί τις "τουρλίδες".
Η Τουρλίδα μέχρι το 1885 ήταν νησί, την χρονιά εκείνη κατασκευάστηκε δρόμος με την επιχωμάτωση της θάλασσας, για την κατασκευή του δρόμου χρησιμοποιήθηκαν τα υλικά από τις εκσκαφές που έγιναν για την κατασκευή του λιμανιού.
Λόγω της κατασκευής οδικού δρόµου από το Μεσολόγγι προς την Τουρλίδα το 1885, η λιµνοθάλασσα της Κλείσοβας διαχωρίζεται πλέον από το υπόλοιπο οικοσύστηµα της λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου. Εδώ βρίσκεται και η λεγόμενη Μαύρη Αλυκή του Μεσολογγίου σε αντιδιαστολή με τη Λευκή λόγω της χαμηλότερης ποιότητας αλατιού που παράγεται
Πηγές των κειμένων:
1. http://el.wikipedia.org
2. http://www.ethnos.gr/
3. http://www.diakopes.gr/
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr