Πάμε για γκουρμέ σταφυλοσυνταγές; Λοιπόν, τάρτες, σαλάτες, κοτόπουλο με σταφύλι εποχής

MΙΚΡΕΣ ΤΑΡΤΕΣ ΜΕ ΜΑΝΟΥΡΙ ΚΑΙ ΣΟΥΛΤΑΝΙΝΕΣΠροετοιμασία: 10' Υλικά (για 4 άτομα)• 8 μικρές έτοιμες τάρτες (σε καλά ζαχαροπλαστεία)• 1 κ.σ. ελαιόλαδο• 250 γρ. μανούρι, κομμένο σε κύβους• 3 κ.σ. χυμός από λεμόνι• 1/4 κ.γ. σκόνη τζίντζερ ή ξύσμα από ακέρωτο -και κατά προτίμηση βιολογικό- λεμόνι• 2 κ.σ. σχοινόπρασο φρέσκο ή το τρυφερό πράσινο μέρος από 1 φρέσκο κρεμμυδάκι• 1 κ.σ. μέλι θυμαρίσιο ή άλλο της αρεσκείας σας• 1/2 κ.σ. σουσάμι καβουρντισμένο (σε αντικολλητικό τηγάνι χωρίς λιπαρή ουσία)• 1/2 κ.γ. μαυροκούκι (μαύρο σουσάμι)• 1/2 φλιτζ. τσαγιού ρώγες από σουλτανίνες, κομμένες στη μέση• φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Συνταγές από τη Νένα Ισμυρνόγλου

MΙΚΡΕΣ ΤΑΡΤΕΣ ΜΕ ΜΑΝΟΥΡΙ ΚΑΙ ΣΟΥΛΤΑΝΙΝΕΣ
Προετοιμασία: 10'

Υλικά (για 4 άτομα)
• 8 μικρές έτοιμες τάρτες (σε καλά ζαχαροπλαστεία)
• 1 κ.σ. ελαιόλαδο
• 250 γρ. μανούρι, κομμένο σε κύβους
• 3 κ.σ. χυμός από λεμόνι
• 1/4 κ.γ. σκόνη τζίντζερ ή ξύσμα από ακέρωτο -και κατά προτίμηση βιολογικό- λεμόνι
• 2 κ.σ. σχοινόπρασο φρέσκο ή το τρυφερό πράσινο μέρος από 1 φρέσκο κρεμμυδάκι
• 1 κ.σ. μέλι θυμαρίσιο ή άλλο της αρεσκείας σας
• 1/2 κ.σ. σουσάμι καβουρντισμένο (σε αντικολλητικό τηγάνι χωρίς λιπαρή ουσία)
• 1/2 κ.γ. μαυροκούκι (μαύρο σουσάμι)
• 1/2 φλιτζ. τσαγιού ρώγες από σουλτανίνες, κομμένες στη μέση
• φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το μέλι μαζί με το λεμόνι, το τζίντζερ και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Οταν διαλυθεί το μέλι, ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το σχοινόπρασο, τα σταφύλια και ανακατεύουμε. Τέλος, προσθέτουμε το μανούρι και ανακατεύουμε προσεχτικά για να μη διαλυθεί. Σκεπάζουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να το χρησιμοποιήσουμε. Λίγο πριν σερβίρουμε, γεμίζουμε τις τάρτες με το μείγμα. Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε το σουσάμι με το μαυροκούκι, πασπαλίζουμε τις τάρτες και σερβίρουμε.

Tip 1: Αν θέλετε πιο ιδιαίτερη γεύση, μπορείτε να αντικαταστήσετε το μανούρι με φέτα. Επιπλέον, αντί για λεμόνι, χρησιμοποιήστε μοσχολέμονο (λάιμ)

ΓΑΛΛΙΚΗ ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΡΟΖΕ ΣΤΑΦΥΛΙΑ, ΠΡΟΣΟΥΤΟ ΚΑΙ ΛΑΔΟΛΕΜΟΝΟ
Προετοιμασία: 15'

Υλικά (για 4 άτομα)
• 2 γαλλικές σαλάτες πλυμένες, στεγνωμένες και κομμένες σε μέτρια κομμάτια με το χέρι
• 1 φλιτζ. τσαγιού μείγμα από φύλλα φρέσκων μυρωδικών (βασιλικός, δυόσμος, μαϊντανός, αλλά και γλιστρίδα ή μάραθος, για ποικιλία στο γευστικό αποτέλεσμα)
• 2 φλιτζ. τσαγιού ρώγες από ροζέ σταφύλια
• 8 φέτες προσούτο (εναλλακτικά μπορούμε να βάλουμε χαμόν)
• 1 φρέσκο κρεμμυδάκι (το λευκό και το τρυφερό πράσινο μέρος), ψιλοκομμένο
• αλάτι
• φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το λαδολέμονο
• 1/2 φλιτζ. τσαγιού ρώγες από ροζέ σταφύλια
• 1 κ.γ. μουστάρδα
• 1 κ.σ. χυμός λεμονιού
• 75 ml ελαιόλαδο
• 1 κ.γ. μπούκοβο γλυκό
• ελάχιστο μπούκοβο καυτερό

Εκτέλεση
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τη γαλλική σαλάτα, τα σταφύλια, το κρεμμύδι, τα αρωματικά, αλάτι και φρεσκοτριμμένο. Για το λαδολέμονο βάζουμε στο μούλτι το σταφύλι, τη μουστάρδα, τον χυμό λεμονιού, το ελαιόλαδο, τα δύο είδη από μπούκοβο και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Περιχύνουμε τη σαλάτα με το λαδολέμονο, γαρνίρουμε με το προσούτο και σερβίρουμε.

Tip 2: Τα σταφύλια μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε διάφορες πράσινες σαλάτες - με μαραθόριζα και σικόρε ή με μαρούλι και φρέσκο κρεμμυδάκι. Επίσης μπορούν να συνδυαστούν γευστικά με κεφαλοτύρι, γραβιέρα, παρμεζάνα ή και μυζήθρα

ΑΡΩΜΑΤΙΚΗ ΤΗΓΑΝΙΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΣΤΑΦΥΛΙΑ
Προετοιμασία: 15', μαγείρεμα: περίπου 20'

Υλικά (για 4 άτομα)
• 650 γρ. φιλέτο κοτόπουλου (κατά προτίμηση από μπούτι), κομμένο σε μικρά κομμάτια
• 60 ml ελαιόλαδο
• 2 φλιτζ. τσαγιού φρέσκο κρεμμυδάκι (το λευκό και το πράσινο μέρος), πλυμένο και κομμένο σε λεπτές ροδέλες
• τα φύλλα από 1/2 ματσάκι δυόσμο, πλυμένα, στεγνωμένα και χοντροκομμένα
• 2½ φλιτζ. τσαγιού ρώγες από σταφύλια - ολόκληρες αν δεν έχουν κουκούτσι, κομμένες στη μέση και ξεκουκουτσιασμένες όσες έχουν
• 50 ml τσίπουρο ή λευκό κρασί

Εκτέλεση
Αλατοπιπερώνουμε καλά τα κομμάτια κοτόπουλου. Σε ένα μεγάλο τηγάνι με βαρύ πάτο ή σε μία πλατιά αλλά ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κοτόπουλο ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη σπάτουλα μέχρι να ροδίσει, για περίπου 5 λεπτά. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, ανακατεύουμε καλά και περιμένουμε να μαλακώσουν και να ξανθύνουν. Σβήνουμε με το τσίπουρο ή το κρασί και προσθέτουμε τα σταφύλια. Μαγειρεύουμε σε δυνατή φωτιά και, όταν το φαγητό χυλώσει, προσθέτουμε τον δυόσμο και ανακατεύουμε. Σερβίρουμε συνοδεύοντας με τραγανά τηγανητά φετάκια από λαχανικά (πατάτες, κολοκυθάκια, μελιτζάνες) ή με τηγανητές αραβικές πίτες πασπαλισμένες με γλυκιά πάπρικα.

Tip 3: Κάντε την ίδια συνταγή με χοιρινό λαιμό. Αντί για δυόσμο στο σοτάρισμα, μπορείτε να προσθέσετε 1 γεμάτη κουταλιά της σούπας φρέσκο δεντρολίβανο ή ίδια ποσότητα φρέσκιας ρίγανης ή μαντζουράνας

ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΜΕ ΨΗΤΑ ΣΤΑΦΥΛΙΑ ΚΑΙ ΣΑΛΤΣΑ ΜΕΛΙΟΥ

Προετοιμασία: 15', αναμονή: 1 ώρα, ψήσιμο: περίπου 7'
Υλικά (για 4 άτομα)
• 600 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
• 200 γρ. καλά παγωμένη κρέμα γάλακτος, χτυπημένη σε σαντιγί
• 2 φλιτζ. τσαγιού ανάμεικτες ρώγες από σταφύλι, χωρίς τα κουκούτσια
• 1/2 κ.σ. ελαιόλαδο
• 1/2 φλιτζ. τσαγιού μέλι
• 1/2 φλιτζ. τσαγιού Μοσχάτο κρασί ή άλλο διαθέσιμο
• 1 φύλλο αρμπαρόριζας
• μερικά φύλλα μέντας ή δυόσμου

Εκτέλεση
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το γιαούρτι, το ανακατεύουμε με τη σαντιγί και το αφήνουμε στο ψυγείο να κρυώσει για περίπου 1 ώρα. Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το κρασί με το μέλι και την αρμπαρόριζα και, όταν πάρουν βράση, προσθέτουμε τα σταφύλια. Τα αφήνουμε να βράσουν για μόλις 2 λεπτά και με μια τρυπητή κουτάλα τα βγάζουμε από το κατσαρολάκι και τα μεταφέρουμε σε ένα μικρό ταψί. Τα ανακατεύουμε με το ελαιόλαδο και τα ψήνουμε στο γκριλ μέχρι να καραμελώσουν ελαφρώς -για περίπου 7-8 λεπτά- ή σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ºC για περίπου 7 λεπτά. Τα αφήνουμε να κρυώσουν πριν τα χρησιμοποιήσουμε. Στο μεταξύ, προσθέτουμε τον δυόσμο στο κατσαρολάκι με τη σάλτσα, τη σιγοβράζουμε μέχρι να δέσει και τη σουρώνουμε όσο είναι ζεστή – δηλαδή απαλλασσόμαστε από τον δυόσμο και την αρμπαρόριζα. Τελικά βάζουμε το μείγμα γιαουρτιού σε κολονάτα ποτήρια ή σε μπολάκια, ισιώνουμε την επιφάνεια με ένα κουτάλι, μοιράζουμε από πάνω τα καραμελωμένα σταφύλια και γαρνίρουμε με τη σάλτσα μελιού.

Tip 4: Μπορείτε να αντικαταστήσετε την αρμπαρόριζα με ένα κλαράκι φρέσκια λεβάντα ή λουίζα. Επίσης με αποξηραμένη λεβάντα ή λουίζα - σε αυτή την περίπτωση, θα τυλίξετε με ένα τούλι ώστε να μην κολλήσει το συστατικό στα σταφύλια.

Πηγή: gynaikamag.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr