Άκης Πετρετζίκης: Δημιουργεί λαχταριστό γλυκόξινο κοτόπουλο στο φούρνο - Με βαλσάμικο ξίδι από ρόδι & κράνμπερις
Λαχταριστό κοτόπουλο...
Συστατικά
4 φιλέτα στήθος κοτόπουλο
Για τη μαρινάδα
2 κ.σ. βαλσάμικο ξίδι με ρόδι
2 κ.σ. κοφτές μέλι
2 κ.σ. σάλτσα σόγιας
2 σκ. σκόρδο
60 γρ. κράνμπερις
2 κ.σ. θυμάρι
πιπέρι
2 κ.σ. ελαιόλαδο
Για τη γαρνιτούρα
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κιλό πατάτες baby, βρασμένες
1 κ.σ. κοφτή βούτυρο
1 κ.σ. κοφτή μέλι
1 κ.γ. βαλσάμικο ξίδι με ρόδι
αλάτι
πιπέρι
1 κ.γ. άνηθο
1 φρέσκο κρεμμύδι
70 γρ. κράνμπερις
Για το σερβίρισμα
φρέσκο θυμάρι
Μέθοδος Εκτέλεσης
Για τη μαρινάδα
- Βάζουμε στο μπλέντερ το βαλσάμικο, το μέλι, τη σάλτσα σόγιας, τα σκόρδα, τα κράνμπερις,το θυμάρι, πιπέρι, το ελαιόλαδο και χτυπάμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
- Βάζουμε τα φιλέτα από το κοτόπουλο σε ένα μπολ και απλώνουμε όλη τη μαρινάδα. Ιδανικά, βάζουμε το κοτόπουλο στο ψυγείο για 12 ώρες.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.
- Βάζουμε τα φιλέτα κοτόπουλο σε ταψί με σχάρα και ψήνουμε για 30-35 λεπτά.
Για τη γαρνιτούρα
- Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και προσθέτουμε 1-2 κ.σ. ελαιόλαδο.
- Κόβουμε τις βρασμένες πατάτες σε ακανόνιστα κομμάτια και τις βάζουμε στο καυτό τηγάνι.
- Προσθέτουμε το βούτυρο, το μέλι και ανακατεύουμε.
- Μεταφέρουμε τις πατάτες σε ένα μπολ και τις πιέζουμε με το ειδικό εργαλείο για πουρέ ή με ένα πιρούνι. Δεν θέλουμε να τις λιώσουμε τελείως.
- Βάζουμε το βαλσάμικο, το ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, τον άνηθο, το φρέσκο κρεμμύδι, τα κράνμπερις και ανακατέουμε.
- Βάζουμε τις πατάτες και το κοτόπουλο σε μία πιατέλα σερβιρίσματος, πασπαλίζουμε με το θυμάρι και σερβίρουμε.
Who is Who
Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.
Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.
Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώραεστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».
Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef» κερδίζοντας τον διαγωνισμό.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr