Κορωνοϊός – Α. Βατόπουλος: Ενδεχόμενο μέτρων αλά Γαλλία και στην Ελλάδα – Μ. Δερμιτζάκης: Θα έρθουν πιο δύσκολες συνθήκες(Φωτό & Βίντεο)

«Υπάρχει μια τεράστια αύξηση κρουσμάτων τις τελευταίες δύο εβδομάδες, έχει παρατηρηθεί σε πάρα πολλές χώρες»

Το ενδεχόμενο να υπάρξουν μέτρα όπως στο Παρίσι αν χειροτερέψει η κατάσταση στην Ελλάδα τόνισε μεταξύ άλλων στο ΣΚΑΪ ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος, καθηγητής Μικροβιολογίας της Σχολής Δημόσιας Διοίκησης Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής αναφερόμενος στην επιβολή απαγόρευσης της κυκλοφορίας κατά τις νυχτερινές ώρες στη γαλλική πόλη αλλά και σε άλλες.

Εξήγησε πως τα χαρακτηριστικά της επιδημίας στην Ελλάδα είναι τα εξής:

  • Είναι σε όλη την Ελλάδα
  • Έχουμε διασπορές κατά κύριο λόγο σε δομές, σε κλειστούς πληθυσμούς (γηροκομεία, εργοστάσια)

Υπογράμμισε πως κάθε τόσο βλέπουμε αναζωπυρώσεις σε διάφορες περιοχές που δεν τις περιμέναμε όπως Γιάννενα περιγράφοντας το ως κλεφτοπόλεμο ανάμεσα σε εμάς και τον ιό.

Παράλληλα, ανέφερε πως το πώς θα συμπεριφερθεί ο κορωνοιος δεν το ξέρουμε, αλλά γίνεται παγκόσμια προσπάθεια να διαρκέσει λιγότερο με τα λιγότερα θύματα και όπως ο ίδιος σημείωσε συνήθως οι επιδημίες (όπως η γρίπη του 1918, 1958 και 1968) διαρκούν 2-3 χρόνια.

Μάσκες - Σενάριο να φοράμε μάσκες μέχρι το 2022

Για τη χρήση μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους ο καθηγητής τόνισε ότι η επιτροπή είναι σύμφωνη πως όσο περισσότερο χρησιμοποιούμε την μάσκα (τόσο σε εσωτερικούς χώρους, όσο και εξωτερικούς) όπου υπάρχει πολύς κόσμος τόσο καλύτερα ενώ επεσήμανε πως υπάρχει σενάριο να φοράμε μάσκες μέχρι το 2022.

Ρεβεγιόν – Χριστούγεννα

Αναφορικά με τα ρεβεγιόν και τα Χριστούγεννα ο κ. Βατόπουλος δήλωσε πως όπως είναι τώρα η κατάσταση πρέπει να αποφύγουμε τα ρεβεγιόν.

Μ. Δερμιτζάκης : Θα έρθουν πιο δύσκολες συνθήκες

Αναφερόμενος στο Παρίσι και τα νέα αυστηρά περιοριστικά μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες, ο Μανώλης Δερμιτζάκης, καθηγητής ιατρικής πανεπιστημίου Γενεύης, είπε ότι υπάρχει μια παγκόσμια αύξηση των κρουσμάτων, κάτι που αποδίδεται μερικώς στην έλευση του χειμώνα.

«Υπάρχει μια τεράστια αύξηση τις τελευταίες δύο εβδομάδες, έχει παρατηρηθεί σε πάρα πολλές χώρες», είπε στο MEGA.

Τόνισε ότι θα πρέπει να πάρουμε παράδειγμα από το τι συμβαίνει γύρω μας, έτσι ώστε να αποφύγουμε τα χειρότερα.

«Πρέπει τώρα να μάθουμε τα μέτρα ώστε να είμαστε προστατευμένοι όταν θα έρθουν οι πιο δύσκολες συνθήκες».

Όπλο αλλά όχι πανάκεια η μάσκα

Σχετικά με την χρήση μάσκας, ο κ. Δερμιτζάκης σημείωσε ότι αποτελεί «ένα πολύ σημαντικό όπλο», ωστόσο δεν είναι πανάκεια.

Μαζί με την χρήση μάσκας θα πρέπει να τηρούνται και όλοι οι υπόλοιποι κανόνες προστασίας, με σημαντικότερο αυτόν της απόστασης.

Φωτογραφίες: Eurokinissi

Όσον αφορά στο ΕΣΥ, ο καθηγητής δήλωσε πως «από την στιγμή που το σύνολο των κρουσμάτων δεν είναι τεράστιο, είναι πιο εύκολα διαχειρίσιμο».

Σημαντικό ρόλο παίζει το γεγονός ότι τα κρούσματα είναι διάσπαρτα ανά τη χώρα και όχι συγκεντρωμένα σε ένα μέρος, αφού το σύστημα υγείας μπορεί να ανταποκριθεί καλύτερα κατά αυτόν τον τρόπο.

«Αν όλα τα κρούσματα που έχει η Ελλάδα βρισκόντουσαν στη Θεσσαλονίκη, θα ήταν πολύ πιο δύσκολη η διαχείριση από το να είναι διασπαρμένα όπως είναι τώρα».

Σημαντικό να γίνονται συχνά τεστ

Αναφερόμενος στα καινούργια κρούσματα που προέκυψαν στο γηροκομείο του Αγίου Παντελεήμονα, ο κ. Δερμιτζάκης επισήμανε ότι είναι σημαντικό να γίνονται συχνά τεστ σε ηλικιωμένους και προσωπικό.

«Έχει σημασία το πόσο συχνά γίνονται προληπτικά τεστ», τόνισε και είπε ότι ρόλο παίζει και το επίπεδο των κρουσμάτων στη χώρα, αφού όσο αυξάνονται τόσο θα προκύπτουν νέες μολύνσεις.

 

Το lockdown δεν είναι καλή λύση

Σχετικά με ένα νέο πιθανό lockdown, ο καθηγητής σημείωσε ότι δεν είναι καλή λύση, αλλά θα «πρέπει να προσπαθήσουμε να βρούμε τις λύσεις μέσα από τις δραστηριότητές μας».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr