Γενέθλια της άλλοτε Αυτοκράτειρας της Περσίας Φαράχ Ντιμπά - Η καλλονή που κέρδισε την καρδιά του Σάχη από την Σοράγια (φωτό)
Την αποκαλούσαν "Τζάκι Κένεντι της Μέσης Ανατολής"...
Τα γενέθλιά της είχε πριν λίγες ημέρες η πρώην Αυτοκράτειρα του Ιράν, Φαράχ Ντιμπά, η οποία κλείνει τα 82 της χρόνια.
Διαβάστε επίσης: 17 πορτρέτα της καλλονής Φαράχ Ντιμπά Παχλαβί, τελευταίας Αυτοκράτειρας της Περσίας - Πήρε τη θέση της Σοράγια κι έκανε τέσσερα παιδιά (Φωτό)
Η τελευταία σύζυγος του Σάχη της Περσίας, Μοχάμεντ Ρεζά Παχλαβί, υπήρξε καλλονή και την έλεγαν και "Τζάκι Κένεντι" της Μέσης Ανατολής.
Γεννημένη τον Οκτώβριο του 1938 στην Τεχεράνη, η Φαράχ σπούδαζε αρχιτεκτονική στο Παρίσι όταν συνάντησε τον Σάχη της Περσίας, σε μία δεξίωση που διοργάνωσε προς τιμήν του η Ιρανική Πρεσβεία, όταν εκείνος επισκέφθηκε την πόλη του Φωτός, τον Μάιο του 1959.
Ο Σάχης είχε μόλις χωρίσει από την Σοράγια, την πανέμορφη σύζυγό του, η οποία δεν είχε καταφέρει να του χαρίσει τον πολύποθητο διάδοχο.
Η καλλονή Φαράχ κέρδισε την καρδιά του και οι δυο τους παντρεύτηκαν λίγους μήνες αργότερα, στις 21 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους.
Η νεαρή Αυτοκράτειρα πέτυχε, 11 μήνες μετά τον γάμο τους, αυτό που οι άλλες δύο σύζυγοι του Σάχη- η Σοράγια και η Φαουζιά Φουάντ της Αιγύπτου- δεν είχαν καταφέρει: να φέρει στον κόσμο το πρώτο τους παιδί και διάδοχο του θρόνου, τον Ρεζά.
Στη συνέχεια, απέκτησαν άλλα τρία παιδιά, τη Φαραχνάζ, τον Aλί Pεζά και τη Λεϊλά.
Ο Σάχης Μοχάμεντ Ρεζά Παχλαβί, έχοντας στο πλευρό του μια δυναμική βασίλισσα και έχοντας αποκτήσει πια διάδοχο, ξεκίνησε την “Λευκή Επανάσταση”, ένα μεγαλεπήβολο σχέδιο, με στόχο να δημιουργήσει μια μοντέρνα Περσία που θα ζήλευαν όλοι.
Οικονομικές μεταρρυθμίσεις, περισσότερα δικαιώματα στις γυναίκες, όπως το δικαίωμα ψήφου, μπόνους παραγωγικότητας στους εργαζόμενους, αναδιανομή της γης, ιδιωτικοποίηση κρατικών εταιριών, προγράμματα κατά του αναλφαβητισμού και πολλά άλλα.
Η Φαράχ ήταν πάντα δίπλα του και με το δυναμισμό και την ευφυΐα της, καθιερώθηκε ως σύμβολο της νέας, μοντέρνας Ιρανής και έγινε ιδιαίτερα αγαπητή από τον απλό λαό.
Ήταν μια μοντέρνα γυναίκα, με υψηλή αισθητική, που την ενδιέφερε η μόδα, ο αθλητισμός και οι τέχνες, αλλά ταυτόχρονα μιλούσε τη γλώσσα των απλών ανθρώπων, έδειχνε κατανόηση στα προβλήματα τους, άκουγε προσεκτικά όσα της έλεγαν και αφιέρωνε όλη της την ενέργεια στον Ιρανικό λαό.
Ήταν εξαιρετική οικοδέσποινα στους διάσημους επισκέπτες της, αλλά και εκπροσωπούσε επάξια το Ιράν στις επίσημες επισκέψεις του Σάχη σε ξένες χώρες.
Ο Σάχης τής είχε τόσο μεγάλη εμπιστοσύνη, που σε μια υπέρλαμπρη τελετή στέψης, την ανακήρυξε Shah-banu (αυτοκράτειρα), ένας τίτλος που είχε να δοθεί σε γυναίκα στην Περσία από τον 7ο αιώνα π.Χ.
Επίσης, της έδωσε το χρίσμα της αντιβασίλισσας, δηλαδή το δικαίωμα να ασκεί βασιλικά καθήκοντα σε περίπτωση θανάτου ή ασθένειας του Σάχη, μέχρι να ενηλικιωθεί ο διάδοχος- γιος της.
Κοσμοπολίτισσα, πανέμορφη και δυναμική βασίλεψε πλάι στον Σάχη, μέχρι το 1979, οπότε οι μουσουλμάνοι κληρικοί με αρχηγό τον Αγιατολάχ Χομεϊνί, ανάγκασαν την οικογένεια του Σάχη να εγκαταλείψει τη χώρα.
Το αυτοκρατορικό ζεύγος περιπλανήθηκε σε πολλές χώρες, αλλά καμία δεν του παρείχε άσυλο, φοβούμενη τα αντίποινα του Χομεϊνί. Τελικά, ο Σάχης Μοχάμεντ Ρεζά Παχλαβί πέθανε από λευχαιμία το 1980 στο Κάιρο.
Η χήρα του πλέον ζει ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και το Παρίσι, γράφει βιβλία και λατρεύει τις τρεις εγγονές της, τις πριγκίπισσες – κόρες του γιου της διαδόχου Ρεζά.
Δημοσιεύματα αναφέρουν ότι η περιουσία των Παχλαβί φτάνει τα 15 δις δολάρια, ενώ η Ισλαμική Δημοκρατία τους κατηγορεί ότι όταν εγκατέλειψαν το Ιράν πήραν 384 βαλίτσες γεμάτες κοσμήματα ανεκτίμητης αξίας.
Παράλληλα, η οικογένεια κατέχει πολυτελή μέγαρα στην Γενεύη, τη Νάπολη, το Σαιν Μόριτς αλλά και ένα νησί στην Ισπανία.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr