Mansa Musa: O Βασιλιάς του Μάλι, ο πλουσιότερος άνθρωπος που έζησε ποτέ στην Γη - ''Φτωχοί ο Τζεφ Μπέζος & ο Μπιλ Γκέιτς
Αυτός είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος που πάτησε ποτέ το πόδι του στη Γη...
'Ενας Αφρικανός αυτοκράτορας ονόματι Μάνσα Μούσα, ήταν ο πλουσιότερος άνθρωπος στην ιστορία, κάτοχος αμύθητης περιουσίας που δεν έχει προηγούμενο στα χρονικά.
Ακόμα και οι αμύθητες περιουσίες των Τζέφ Μπέζος και Μπιλ Γκέιτς ούτε κατά προσέγγιση δεν πλησιάζουν το βιος του Μάνσα Μούσα.
Βασιλιάς του Μάλι τον 14ο αιώνα ο Μούσα ήταν πλουσιότερος από ό,τι μπορεί κανείς να περιγράψει, σύμφωνα με το Time, καθώς η περιουσία του ήταν ασύγκριτα μεγαλύτερη από εκείνη των 4,6 τρισ. δολαρίων (όπως υπολογίζεται σε σημερινές τιμές) του δεύτερου πλουσιότερου ανθρώπου όλων των εποχών, του Ρωμαίου αυτοκράτορα Ιουλίου Αυγούστου Καίσαρα.
Ο Μούσα ήταν τόσο πλούσιος, που όπως αναφέρουν ιστορικοί, παραλίγο να καταστρέψει την οικονομία της Αιγύπτου με την ελεημοσύνη που μοίραζε σε πτωχούς κατά τη διέλευσή του από το Κάιρο.
Την περίοδο 1324-1325 έκανε προσκύνημα στην Μέκκα που έχει μείνει στην ιστορία για την χλιδή και την υπερβολή σύμφωνα με το BBC. Μετακινήθηκε μαζί με 60.000 άντρες που όλοι φορούσαν περσικό μετάξι και ανάμεσά τους ήταν 12.000 σκλάβοι με τον καθένα να κουβαλάει 1.8 κιλά χρυσού σε μπάρες
Χιλιάδες ήταν και οι παλλακίδες, όλες στολισμένες με χρυσά κοσμήματα. Ανάμεσα στα ζώα της πομπής υπήρχαν 80 καμήλες με την κάθε μία να κουβαλάει πολλά κιλά χρυσόσκονης την οποία ο Μούσα μοίραζε στους φτωχούς κατά μήκος της διαδρομής, κάτι που ως αποτέλεσμα είχε να προκληθεί μεγάλη υποτίμηση της αξίας του χρυσού στις περιοχές αυτές.
Ο Μάνσα Μούσα ανέβηκε στο θρόνο του Μάλι στη δυτική Αφρική το 1312 όταν ο προκάτοχός του, Αμπού Μπακρ Β΄ χάθηκε στη θάλασσα στη διάρκεια ενός ταξιδιού για να βρει την άκρη του Ατλαντικού Ωκεανού. Ο Αμπού Μπακρ Β΄ ξεκίνησε την αποστολή του μ’ έναν στόλο 2.000 πλοίων και χιλιάδες άνδρες και γυναίκες και σκλάβους, αλλά δεν επέστρεψε ποτέ.
Ο Μάνσα Μούσα κληρονόμησε το πλούσιο σε φυσικές πηγές, κυρίως χρυσό, βασίλειο σε μια περίοδο που τα ευρωπαϊκά έθνη σπαράσσονταν από εμφυλίους πολέμους και αντιμετώπιζαν μεγάλη φτώχεια λόγω έλλειψης πόρων. Επί των ημερών του η αυτοκρατορία του τριπλασιάστηκε σε μέγεθος καλύπτοντας μια έκταση 3.200 χλμ. από τις ακτές του Ατλαντικού, όπου σήμερα βρίσκονται εννέα κράτη της δυτικής Αφρικής: Μάλι, Μαυριτανία, Σενεγάλη, Γκάμπια, Γουινέα, Μπουρκίνα Φάσο, Νίγηρας, Νιγηρία και Τσαντ. Ενώ προσάρτησε και 24 πόλεις, μεταξύ των οποίων το Τιμπουκτού, σημαντικότατο εμπορικό κόμβο της εποχής εκείνης.
Ο θανατος του
Ο μεγάλος Μάνσα Μούσα πέθανε πιθανότατα το 1337 με 1341 σύμφψνα με την wikipedia, αν και εδώ δεν υπάρχει ιστορική συναίνεση.
Μπορεί όμως να έφυγε από τη ζωή και το 1332, καθώς εδώ οι πηγές δεν συμφωνούν καθόλου. Οι ηθικές, θρησκευτικές και πνευματικές παρακαταθήκες του έζησαν όμως για πολλές δεκαετίες μετά τον θάνατό του…
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr