Κορωνοϊός – Η. Μόσιαλος, Μ. Δερμιτζάκης & Χ. Γώγος: Η Αττική είναι κοντά σε lockdown - Απαγόρευση κυκλοφορίας τουλάχιστον μέχρι Φλεβάρη (Βίντεο)

Το Νοέμβριο τα νέα για τα εμβόλια

Για τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας, μίλησε στην ΕΡΤ ο Ηλίας Μόσιαλος καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο LSE.

 

Όπως ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Μόσιαλος: «Mόνο η Γερμανία έχει αυτή τη στιγμή επαρκή αριθμό ΜΕΘ γι αυτό και χρειάζονται τα μέτρα για να μην υπερφορτώσουμε το σύστημα Υγείας, το οποίο ακόμα αντέχει.

 

Mε σύνεση πρέπει να ισορροπούμε μεταξύ της αντιμετώπισης της πανδημίας, αλλά και του κινδύνου της οικονομικής καταστροφής, της κοινωνικής απομόνωσης, της ψυχολογίας των πολιτών που έχουν πιεστεί.

 

Υπάρχουν ασθενείς που δεν πάσχουν από τον κορονοίό και δεν πρέπει να μπλοκαριστεί το σύστημα υγείας πχ για τους καρδιοπαθείς και τους καρκινοπαθείς, δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις, αλλά μπορούμε με καλύτερη καταγραφή να πάρουμε καλύτερες αποφάσεις».

 

Επίσης ο κ. Μόσιαλος τόνισε πως: «Για το εμβόλιο οι ανακοινώσεις θα γίνουν στα μέσα Νοεμβρίου, ελπίζουμε να έχουμε καλά αποτελέσματα, οι πρώτες δόσεις του εμβολίου θα πρέπει να πάνε στο υγειονομικό προσωπικό που δέχεται τη μεγαλύτερη πίεση, Ιανουάριο με Φεβρουάριο, μετά οι ευάλωτες ομάδες και ύστερα οι υπόλοιποι

 

Τα ερωτήματα υπάρχουν για τα εμβόλια και περιμένουμε και τα αποτελέσματα από τη Ρωσία και την Κίνα. Η πρώτη γενιά των εμβολίων δεν πιστεύω ότι θα είναι απολύτως αποτελεσματικά, αν φτάσουν στο 50% αποτελεσματικότητα θα έχουμε σημαντική ανοσία στην κοινότητα, αν το ποσοστό είναι μεγαλύτερο θα πανηγυρίζουμε

 

Σημαντικός είναι ο εξαερισμός στους κλειστού χώρους, η μάσκα, οι αποστάσεις, πιστεύω ότι θα πάμε έτσι μέχρι το καλοκαίρι».

 

 

 

Μ. Δερμιτζάκης: Μάσκα παντού κι απαγόρευση κυκλοφορίας τουλάχιστον μέχρι Φλεβάρη

Για διατήρηση των νέων μέτρων για τουλάχιστον μέχρι τον Φεβρουάριο, έκανε λόγο στον ΣΚΑΙ ο καθηγητής Γενετικής του Πανεπιστημίου της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης.

 

Εάν συγκεντρωθούμε τώρα στο να συζητάμε πώς θα εφαρμοστούν τα νέα μέτρα θα τα καταφέρουμε, τόνισε ο καθηγητής.

 

Ιδιαίτερα, ο κος Δερμιτζάκη τόνισε την σημασίας της πιστής τήρησης των μέτρων είτε με την βοήθεια μηχανισμών ελέγχου, είτε με ενημέρωση, είτε με διευκόλυνση για την εφαρμογή τους ενώ εκτίμησε πως η εφαρμογή τους δεν πρόκειται να επεκταθεί μέχρι τον Ιούνιο, αλλά σίγουρα αυτά θα είναι σε ισχύ μέχρι τον Φεβρουάριο.

 

Όπως είπε συγκεκριμένα ο καθηγητής, κυρίως το μέτρο της εφαρμογής μάσκας παντού αλλά και η απαγόρευση κυκλοφορίας σε συνδυασμό με κάποιους άλλους μικρότερους, από τους νέους περιορισμούς που επιβλήθηκαν δεν πρόκειται να λήξουν, σύμφωνα με την κρίση του, νωρίτερα από τον Φεβρουάριο.

 

«Ίσως με ένα διάλειμμα μια- δύο ημέρες τα Χριστούγεννα για να καταλάβει ο κόσμος τις γιορτές» πρόσθεσε.

 

«Είναι πολύ σοβαρά τα πράγματα» συνέχισε ο κος Δερμιτζάκης αναφέροντας πως ο κόσμος πρέπει να καταλάβει.

 

«Μη συζητάμε τι θα θέλαμε, να συζητάμε ποια είναι η πραγματικότητα» υπογράμμισε κάνοντας λόγο για τεράστια αύξηση και χώρες που κάνουν ολικά lockdowns την ώρα που η Ελλάδα έχει την δυνατότητα να ελέγξει την πορεία της πανδημίας, διατηρώντας μια μορφή δραστηριότητας στην καθημερινότητα των πολιτών.

 

 

 

 

Χ. Γώγος: Η Αττική είναι κοντά σε lockdown

Για τη δραματική αύξηση των κρουσμάτων και τα έκτακτα μέτρα μίλησε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Παθολογίας Χαράλαμπος Γώγος.

 

«Υπήρχε μια προσπάθεια να προχωρήσουμε με ισχυρές συστάσεις αυτό δεν πέτυχε. Αυτό δε σημαίνει ότι για όλα φταίνε οι πολίτες.»

 

Όπως τόνισε ο καθηγητής, είμαστε κοντά, ιδιαίτερα η Αττική, στο να γίνουμε «Θεσσαλονίκη».

 

Ωστόσο, η Ελλάδα είναι ακόμα σε καλή θέση σε σχέση με τις άλλες. «Είμαστε από τις πιο σε καλύτερη κατάσταση χώρες της Ευρώπης.»

 

Ο κ. Γώγος επεσήμανε, επίσης, ότι δεν αποκλείεται η παράταση των μέτρων. Ο στόχος είναι να ελαττωθεί η κυκλοφορία του κοινού για να ελαττωθεί και η κυκλοφορία του ιού.

 

«Εξετάζουμε την αποτελεσματικότητα των μέτρων και τις καθημερινές παραμέτρους.»

 

Στη Θεσσαλονίκη, εξήγησε, έγινε ξαφνικό lockdown γιατί γέμισαν οι κλινικές COVID. Αν κάποια στιγμή δούμε ότι γεμίζουν οι ΜΕΘ και οι κλινικές θα υποχρεωθούμε να κάνουμε lockdown και στην Αττική, είπε ο καθηγητής.

 

«Υπάρχει σημαντική επιβάρυνση του συστήματος υγείας. Χρειάζονται και άλλες ΜΕΘ.»

 

Επίσης, χρειάζεται εξειδικευμένο προσωπικό, προσλήψεις και εκπαίδευση.

 

Τα παιδιά του Λυκείου μεταδίδουν περίπου το ίδιο με τους ενήλικες, γι’ αυτό αποφασίστηκε να κλείσουν τα Λύκεια στη Θεσσαλονίκη είπε και προσέθεσε ότι με το δεδομένο ότι υπάρχει χειμώνας, υπάρχει κίνδυνος με τη συγκεκριμένη διασπορά τα προβλήματα να διαρκέσουν για περισσότερο από ένα μήνα.

 

Μπορεί και τα Χριστούγεννα να χρειαστεί να υπάρξουν μέτρα. Αν τα μέτρα τηρηθούν μπορεί να γλιτώσουμε.

 

«Από τώρα θα κριθεί τι θα γίνει και το Φεβρουάριο. Πρέπει να τηρήσουμε πιστά τα μέτρα και να ενισχύσουμε το σύστημα υγείας.»

 

Ο κ. Γώγος τόνισε μάλιστα ότι μέχρι το Μάρτη μπορεί να χρειαστεί μια τήρηση μέτρων. Πολλά από τα μέτρα θα παραταθούν μέχρι τότε.

 

 

 

 

Με το κλείσιμο που γίνεται τώρα, υπάρχει ελπίδα να ανοίξει η εστίαση σε ένα μήνα, είπε κλείνοντας.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr