Σπάνιες vintage φωτό με αφορμή τα 97 χρόνια από την γέννηση της Μαρίας Κάλλας - Η σημαντικότερη μορφή στην παγκόσμια όπερα
Η μυθιστορηματική ζωή της, ο έρωτας με τον Ωνάση & το τραγικό τέλος...
Η Μαρία Κάλλας υπήρξε η σημαντικότερη μορφή στον χώρο της παγκόσμιας όπερας. Η εμβληματική της φωνή και παρουσία παραμένει έως και σήμερα σημείο αναφοράς για καλλιτέχνες αλλά και λάτρεις της όπερας.
H Μαρία Αννα Καικιλία Σοφία Καλογεροπούλου γεννήθηκε στις 2 Δεκεμβρίου του 1923 στη Ν. Υόρκη.
Η καταγωγή των γονιών της, Γιώργου Καλογερόπουλου και η Ευαγγελίας Δημητριάδου, ήταν από τον Μελιγαλά Μεσσηνίας και από τη Στυλίδα αντίστοιχα. Εγκαταστάθηκαν αρχικά στην Astoria και αργότερα στο Manhattan όπου ο πατέρας της άνοιξε φαρμακείο και άλλαξε το όνομά του αρχικά σε “Kalos” και αργότερα σε “Callas”.
Την Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου συμπληρώθηκαν 97 χρόνια από την γέννησή της και το eirinika παρουσιάζει vintage φωτογραφίες της σημαντικότερης μορφής στην παγκόσμια όπερα...
Από πολύ νωρίς φάνηκε το μεγάλο ταλέντο της στη μουσική και σε ηλικία 8 ετών, η μετέπειτα ντίβα της Όπερας, ξεκίνησε μαθήματα πιάνου και σολφέζ.
Το 1937 - σε ηλικία 14 ετών - η Μαρία επιστρέφει με τη μητέρα της στην Ελλάδα και έχοντας ήδη εκδηλώσει τα φωνητικά της χαρίσματα γίνεται δεκτή δωρεάν από το Εθνικό Ωδείο και φοιτά στην τάξη της Μαρίας Τριβέλλα.
Η καριέρα της απογειώθηκε σε ρόλους δραματικής υψιφώνου και δραματικής κολορατούρα με τη βοήθεια του βιομήχανου Τζιανμπατίστα Μενεγκίνι, ο οποίος λάτρεψε την Μαρία Κάλλας, όχι μόνο ως καλλιτέχνιδα, αλλά και ως γυναίκα (στις 21 Απριλίου του 1949, η Κάλλας τον παντρεύεται).
Ο έρωτας με τον Αριστοτέλη Ωνάση
Ένα από τα μεγαλύτερα κεφάλαια στη σύντομη, αλλά μυθιστορηματική ζωή της Κάλλας, αποτέλεσε η γνωριμία της με τον Ωνάση.
Οι δυο τους γνωρίστηκαν το 1957, ενώ ήταν και οι δύο παντρεμένοι, σε δεξίωση της γνωστής κοσμικογράφου της εποχής, Έλσας Μάξγουελ.
Ωστόσο, το ειδύλλιό τους "άνθισε" 2 χρόνια μετά, όταν ο Ωνάσης προσκάλεσε την Κάλλας και τον σύζυγό της, Τζοβάννι Μπατίστα Μενεγκίνι, σε κρουαζιέρα, με την πολυτελή θαλαμηγό του.
Αν και μαζί τους ήταν και η σύζυγος του Ωνάση, Τίνα Λιβανού, εκείνος φλέρταρε την Κάλλας τόσο ανοικτά που που ακούγεται πως όταν κατά τη διάρκεια μιας στάσης στην Κωνσταντινούπολη ανέβηκε στη θαλαμηγό ο Πατριάρχης Αθηναγόρας, ευλόγησε την Κάλλας και τον Ωνάση, νομίζοντας ότι είναι σύζυγοι.
Σύμφωνα με τις φήμες, δε, εκείνη τη νύχτα, Ωνάσης και Κάλλας εγκατέλειψαν τη θαλαμηγό με μια βάρκα, για να απομονωθούν σε μία ήσυχη παραλία.
Ο έρωτάς τους, στον οποίο η Κάλλας παραδόθηκε ολοκληρωτικά, δεν είχε αίσιο τέλος.
Αν και παίρνουν και οι δύο διαζύγιο και η διάσημη σοπράνο πιστεύει πως θα παντρευτούν, τελικά ο Ωνάσης την εγκαταλείπει για την Τζάκυ Κένεντι.
Ωνάσης και Τζάκυ παντρεύονται τον Οκτώβριο του 1968 και αυτός ο γάμος αποτελεί την αρχή του τέλους για την Κάλλας, η οποία βυθίζεται στην κατάθλιψη.
Η ασθένεια και ο θάνατός της
Το 1964 η Μαρία Κάλλας πείθεται από το Φράνκο Τζεφιρέλι να συμμετάσχει σε μία νέα παραγωγή της "Τόσκα" στη σκηνή του Covent Garden.
Η παράσταση εκθειάζεται από τους κριτικούς ενώ ακολουθεί την ίδια χρονιά νέος καλλιτεχνικός θρίαμβος στην Όπερα των Παρισίων με τη "Νόρμα". Παρά τα φωνητικά προβλήματα που έχει αρχίσει να αντιμετωπίζει το παρισινό κοινό την υποδέχεται θερμά.
Στις 5 Ιουλίου 1965 εμφανίζεται για τελευταία φορά σε παράσταση όπερας στο Covent Garden με την "Τόσκα" σε σκηνοθεσία Φράνκο Τζεφιρέλι.
Το 1969 γυρίζει σε ταινία τη "Μήδεια" του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Πιερ Πάολο Παζολίνι, όμως η ταινία δεν έχει τύχη στις κινηματογραφικές αίθουσες.
Στις 25 Μαΐου 1970 μεταφέρεται στο νοσοκομείο και γίνεται γνωστό ότι επεχείρησε να αυτοκτονήσει λαμβάνοντας μεγάλη δόση βαρβιτουρικών.
Η τελευταία της εμφάνιση, επί σκηνής, έγινε στην πόλη Σαππόρο της Ιαπωνίας, περίπου 3 χρόνια πριν τον θάνατό της, στις 11 Δεκεμβρίου του 1974.
Η Μαρία Κάλλας πέρασε στην αιωνιότητα στις 16 Σεπτεμβρίου 1977 στο Παρίσι. Η κηδεία της έγινε στις 20 Σεπτεμβρίου και, αφού το σώμα της αποτεφρώθηκε όπως επιθυμούσε, την άνοιξη του 1979 η τέφρα της σκορπίστηκε στο Αιγαίο.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr