Ρωσικό εμβόλιο Sputnik V: Σχεδόν στο 92% η αποτελεσματικότητα - Μόσιαλος: Ισχυρή προστασία με μία μόνο δόση (βίντεο)

Σε ποιες χώρες διατίθεται ήδη

Εξαιρετική βρίσκουν οι ειδικοί την αποτελεσματικότητα του ρωσικού εμβολίου Sputnik V με τον καθηγητή Πολιτικής της Υγείας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE), Ηλία Μόσιαλο να αναφέρει μεταξύ άλλων ότι τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν ότι παρέχει ισχυρή προστασία, με μια μόνο δόση.

Ειδικότερα ο κ Μόσιαλος, με αφορμή την δημοσίευση των πρώτων αποτελεσμάτων από την δοκιμή φάσης III του εμβολίου, έκανε μια ανάρτηση στο Facebook μέσω της οποίας μας αναλύει τα νέα δεδομένα που έχουμε για το Sputnik V.

Αναλυτικά τα όσα έγραψε ο Ηλίας Μόσιαλος

«Εξαιρετική αποτελεσματικότητα του ρωσικού εμβολίου ‘Sputnik V’ μετά από μία μόνο δόση 

Δημοσιεύτηκαν σήμερα στη βρετανική ιατρική επιθεώρηση ‘The Lancet’ τα πρώτα αποτελέσματα από τη δοκιμή φάσης ΙΙΙ του ρωσικού εμβολίου COVID-19, ‘Sputnik V’. 

Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου, με βάση τον αριθμό των επιβεβαιωμένων περιπτώσεων COVID-19, 21 ημέρες μετά την πρώτη δόση του εμβολίου (δηλαδή την ημέρα που θα λάμβαναν τη δεύτερη δόση), καταγράφηκε ως 91,6% (με διαστήματα εμπιστοσύνης 85.6 –95.2). 

Τα αποτελέσματα της κλινικής δοκιμής δείχνουν ισχυρή προστασία - και μεγαλύτερη από 87% -σε όλες τις ηλικιακές ομάδες των συμμετεχόντων ανεξαρτήτως φύλου. 

Αυτή η ενδιάμεση έκθεση των δεδομένων φάσης ΙΙΙ που παρουσιάζονται περιλαμβάνει αποτελέσματα για περισσότερους από 20.000 συμμετέχοντες, εκ των οποίων 75% έλαβαν το εμβόλιο. 

Πιο συγκεκριμένα

• Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου ήταν 91,8% (67.1 - 98.3) σε συμμετέχοντες ηλικίας άνω των 60 ετών. 
• Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου έναντι μέτριας ή σοβαρής λοίμωξης από τη νόσο του COVID-19 ήταν 100% (94.4 – 100). 
• Από τη 15η έως την 21η ημέρα μετά την πρώτη δόση, η αποτελεσματικότητα ήταν 73,6%, και μετά από την ημέρα 21, η αποτελεσματικότητα ήταν 100%. 

Να θυμίσω μερικά πράγματα για το ρωσικό εμβόλιο που είναι γνωστό και ως Gam-COVID-Vac. Χρησιμοποιεί 2 ιικούς φορείς:

αρχικά για την πρώτη δόση τον αδενοϊό 26 (Ad26) και μετά τον αδενοϊό 5 (Ad5). Η χρήση δύο διαφορετικών ‘εμβολίων’, με μεσοδιάστημα 21 ημερών, αποσκοπεί στην υπέρβαση πιθανής προϋπάρχουσας ανοσίας στον αδενοϊό στον πληθυσμό. Η κύρια διαφορά του δηλαδή με το εμβόλιο Oxford-AstraZeneca, είναι πως χρησιμοποιούνται 2 φορείς (για να μεταφέρει στα κύτταρα την πληροφορία της παραγωγής της πρωτεΐνης ακίδας) ώστε να ενεργοποιηθεί το ανοσοποιητικό σύστημα έναντι του ιού.  

Είχα αναφερθεί συχνά στο παρελθόν στην αναμενόμενη υψηλή αποτελεσματικότητα του ρωσικού εμβολίου. Για αυτό και είχα θεωρήσει εξαιρετική την κίνηση της AstraZeneca, να δοκιμάσει νέο σχήμα εμβολίου με διπλό ιικό φορέα (χρησιμοποιώντας τον ένα από τους δύο αδενοϊούς που χρησιμοποιεί και το ρωσικό εμβόλιο) σε συνεργασία με το ρωσικό ινστιτούτο ερευνών Gamaleya.

Τι άλλο όμως μαθαίνουμε από τα σημερινά αποτελέσματα για το ρωσικό εμβόλιο; 

Τα δεδομένα υψηλής αποτελεσματικότητας και ασφάλειας οφείλονται σε μία μόνο δόση του εμβολίου. Την πληροφορία για την παραγωγή της πρωτεΐνης ακίδας τη φέρει στο σώμα ο ιικός φορέας Ad26. Το (μονοδοσικό) εμβόλιο των Jansen /Johnson & Johnson χρησιμοποιεί επίσης τον αδενοϊό Ad26 και στοχεύει στην πρωτεΐνη ακίδα. Αυτή η υψηλή αποτελεσματικότητα και η μείωση της σοβαρότητας της νόσου μετά από μόνο μία δόση του εμβολίου είναι όμως ιδιαίτερα ενθαρρυντική για τις τρέχουσες στρατηγικές εξοικονόμησης δόσεων.

Εξαιρετική αποτελεσματικότητα του ρωσικού εμβολίου ‘Sputnik V’ μετά από μία μόνο δόση Δημοσιεύτηκαν σήμερα στη...

Δημοσιεύτηκε από Ηλίας Μόσιαλος στις Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου 2021

Περιμένουμε νέα για την πορεία του φακέλου του ρωσικού εμβολίου στην ΕΕ και αισίως και νέα για την προστασία που παρέχει έναντι των νέων παραλλαγών του ιού. 

Ταυτόχρονα όμως να πω, πως είναι επίσης πολύ σημαντικό πως πολλές άλλες χώρες έχουν κάνει συμφωνίες αγοράς του ρωσικού εμβολίου, και χιλιάδες άνθρωποι θα ξεκινήσουν να εμβολιάζονται σύντομα και με αυτό. Η πανδημία δεν θα λήξει αν δεν έρθουν σε πέρας μαζικοί εμβολιασμοί σε όλο τον πλανήτη».

Η αποτελεσματικότητα φθάνει το 91,8% στους άνω των 60 ετών - Σε ποιες χώρες διατίθεται ήδη

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της κλινικής δοκιμής τελικής φάσης που δημοσιεύθηκαν στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet» πρόκειται για ένα ακόμη αποτελεσματικό εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, παρά τις κάποιες αρχικές αμφιβολίες που είχαν εκφραστεί γι' αυτό. Ακόμη φαίνεται να δικαιώνεται εκ των υστέρων η ρωσική κυβέρνηση που είχε σπεύσει -πρώτη στον κόσμο- να αρχίσει τη διάθεση του, παρόλο που δεν είχαν δημοσιευθεί τα τελικά αποτελέσματα των δοκιμών του από το Ινστιτούτο Γκαμαλέγια στη Μόσχα που το ανέπτυξε.

Το εμβόλιο, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς και το ΒΒC, δοκιμάστηκε σε περίπου 20.000 εθελοντές, εκ των οποίων ένας στους τέσσερις έκανε εικονικό εμβόλιο (πλασίμπο). Από τότε που άρχισε η δοκιμή, αναφέρθηκαν 16 περιστατικά Covid-19 με συμπτώματα μεταξύ των 14.964 εμβολιασμένων (ποσοστό 0,1%) και 62 μεταξύ των 4.902 της ομάδας του πλασίμπο(ποσοστό 1,3%).

 

Οι δύο δόσεις του εμβολίου, το οποίο έχει παρόμοια τεχνολογία με αυτά της Οξφόρδης/AstraZeneca και της Janssen/Johnson & Johnson και μπορεί να αποθηκευθεί σε θερμοκρασία 2 έως 8 βαθμών Κελσίου, χορηγούνται σε απόσταση 21 ημερών. Η Ρωσία ήδη ξεκίνησε μια μικρή κλινική δοκιμή χορήγησης του εμβολίου σε μία μόνο δόση.

Εκτός από τη Ρωσία, το εμβόλιο, μεταξύ άλλων, διατίθεται ήδη σε Αργεντινή, Βενεζουέλα, Ουγγαρία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ιράν κ.α. Οι παρενέργειες του είναι γενικά ήπιες (τύπου γρίπης, μικρός πόνος στο σημείο χορήγησης, κόπωση).

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr