Ένα νοστιμότατο πιάτο από τα χέρια του Άκη Πετρετζίκη - Χοιρινό με σέλινο & μπόλικο λεμόνι
Θα ξετρελαθείτε...
Συστατικά
-
1 κιλό χοιρινό, λαιμό χωρίς κόκαλο
- 5-6 κ.σ. ελαιόλαδο
- 50 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 500 γρ. πράσα
- 1 κρεμμύδι
- 1 σκ. σκόρδο
- 100 γρ. κρασί λευκό
- 1 κύβο κότας
- 1 1/2 λίτρο νερό
- αλάτι
- πιπέρι
- 1/2 κιλό σέλινο
- 3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια
- 1/2 ματσάκι άνηθο
Για το αυγολέμονο
- ξύσμα λεμονιού, από 2 λεμόνια
- χυμό λεμονιού, από 2 λεμόνια
- 2 αβγά
- αλάτι
- πιπέρι
Για το σερβίρισμα
- 1 λεμόνι, σε φέτες
- πιπέρι
- 1 κ.γ. ελαιόλαδο
- ψωμί
Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής
Μέθοδος Εκτέλεσης
- Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά.
- Κόβουμε το κρέας σε μικρά κομμάτια και τα βάζουμε σε ένα μπολ. Προσθέτουμε αλάτι, αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να καλυφθούν όλα τα κομμάτια από το χοιρινό με το αλεύρι.
- Μεταφέρουμε στο καυτό τηγάνι και σοτάρουμε 5-6 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα από όλες τις πλευρές. Αφαιρούμε και αφήνουμε στην άκρη.
- Τοποθετούμε μια μεγάλη κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και βάζουμε 1-2 κ.σ. ελαιόλαδο.
- Κόβουμε τα πράσα σε ροδέλες, το κρεμμύδι και το σκόρδο σε λεπτές φέτες και τα βάζουμε στην κατσαρόλα. Ανακατεύουμε και αφήνουμε 3-4 λεπτά να μαλακώσουν.
- Βάζουμε το κρέας, σβήνουμε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί προσθέτουμε τον κύβο, το νερό, αλάτι και πιπέρι.
- Καλύπτουμε με το καπάκι, χαμηλώνουμε σε μέτρια φωτιά και σιγοβράζουμε για 1 ώρα.
- Χωρίζουμε τα φύλλα με τα κοτσάνια από το σέλινο. Κρατάμε τα κοτσάνια για να φτιάξουμε ζωμό.
- Προσθέτουμε στην κατσαρόλα τα φύλλα από το σέλινο σε κομμάτια, τα φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα, τον άνηθο ψιλοκομμένο χωρίς τα κοτσάνια και ανακατεύουμε. Καλύπτουμε με το καπάκι και σιγοβράζουμε για επιπλέον 20 λεπτά.
Για το αυγολέμονο
- Σε ένα μπολ βάζουμε το ξύσμα και τον χυμό από τα λεμόνια, τα αυγά, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα.
- Προσθέτουμε σιγά σιγά στο μπολ 3 κουτάλες από το ζουμί της κατσαρόλας και ανακατεύουμε συνέχεια.
- Μεταφέρουμε το αυγολέμονο στην κατσαρόλα με το χοιρινό και ανακατεύουμε ανακινώντας την κατσαρόλα. Μόλις αρχίσει να σιγοβράζει αφαιρούμε από τη φωτιά.
- Σερβίρουμε με φέτες από λεμόνι, πιπέρι, ελαιόλαδο και ψωμί.
WHO IS WHO
Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.
Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.
Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».
Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef» κερδίζοντας τον διαγωνισμό.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr