Vintage glam story: Mary Pickford Cocktail - Η κρυμμένη ιστορία του θρυλικού ποτού που πήρε το όνομα του από έναν θρύλο του Χόλυγουντ (φώτο)

Το ποτό που αγάπησαν οι σταρ, είχε το άνομα της πιο διάσημης και αγαπημένης ηθοποιού του βωβού κινηματογράφου

Η Μαίρη Πίκφορντ (Mary Pickford),  ήταν Καναδή ηθοποιός, σκηνοθέτης και παραγωγός.

Βραβεύτηκε με Όσκαρ Γυναικείας Ερμηνείας για την πρώτη ομιλούσα ταινία της, του 1929 Η Κοκέτα (Coquette). Η Πίκφορντ υπήρξε επίσης συνιδρύτρια της εταιρίας παραγωγής ταινιών United Artists καθώς κι ένα από τα 36 ιδρυτικά μέλη της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών

 Ως ηθοποιός ήταν μια από τις μεγαλύτερες σταρ του βωβού κινηματογράφου και στα χρόνια της δόξας της ήταν γνωστή ως  Η Αγαπημένη της Αμερικής ως Μικρή Μαίρη  ή ως Το κορίτσι με τις χρυσές μπούκλες,

 Σημαντικότερες ταινίες της Πίκφορντ ήταν οι Rebecca of Sunnybrook Farm, 1917, Stella Maris, 1918, Μικρός Λόρδος (Little Lord Fauntleroy, 1921), Μπεν Χουρ (Ben-Hur: A Tale of the Christ, 1925) και My Best Friend, 1927.

Αποτέλεσε μια από τις πρωτοπόρους ηθοποιούς της πρώιμης περιόδου του Χόλιγουντ και είχε τεράστια επιρροή, όσον αφορά την υποκριτική μπροστά από τον κινηματογραφικό φακό, για τις γενιές που ακολούθησαν. Παραμένει μέχρι και τις μέρες μας μια από τις σημαντικότερες ερμηνεύτριες και παραγωγούς της περιόδου του βωβού κινηματογράφου και οι όροι σύμβασης που έθετε στους παραγωγούς με τους οποίους συνεργαζόταν ήταν καίριοι για τη διαμόρφωση της κινηματογραφικής βιομηχανίας του Χόλιγουντ τα χρόνια που ακολούθησαν.

Λόγω της τεράστιας προσφοράς της στον Αμερικανικό Κινηματογράφο, το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου την κατέταξε στην 24η θέση στη λίστα με τις μεγαλύτερες σταρ όλων των εποχών

Τη δεκαετία του 1920 στην Αβάνα κάποιος ονειρεύτηκε ένα θεσπέσιο  κοκτέιλ (δύο τρίτα χυμός ανανά και ένα τρίτο ρούμι, με μια παύλα γρεναδίνη), που έμελλε να γίνει θρύλος . Του έδωσε το όνομα της διάσημης ηθοποιού.

Για την ιστορία του θρυλικού Mary Pickford cocktail  υπάρχουν πολλές εκδοχές. Η Cari  Beauchamp, έκανε μια μεγάλη έρευνα σε βιβλία και παρουσιάζει τη συναρπαστική ιστορία του ποτού που αγάπησαν οι σταρ, στο άρθρο της στο Vanity Fair.

H πιο γνωστή ιστορία είναι ότι το ποτό δημιουργήθηκε στην Κούβα τη δεκαετία του 20 προς τιμήν της σταρ του βωβού κινηματογράφου που επισκέφτηκε τη χώρα μαζί με τον τότε σύζυγο της Ντάγκλας Φέρμπανκς για τα γυρίσματα μιας ταινίας.

Στην ιστορία εμπλέκεται και ο Τσάρλι Τσάπλιν , στενός φίλος του ζευγαριού και ο D.W. Griffith, σκηνοθέτης στην εταιρεία United Artists. Μοιάζει να "δένει" ωραία η ιστορία. Αλλά μια πιο διεξοδική ματιά στην ζωή και στην καριέρα της Πίκφορντ, δείχνει τα εξής:

Ποτέ δεν ταξίδεψε με τον Ντάγκλας στην Κούβα κατά τη διάρκεια του γάμου τους. Επιπλέον ο Τσάπλιν επισκεπτόταν πολλές φορές το ζευγάρι στο σπίτι τους, στο Μπέβερλι Χιλς, αλλά ποτέ δεν ταξίδεψε μαζί τους.

Απ' την άλλη πλευρά όταν η Pickford ήταν στην Independent Moving Pictures στις αρχές του 1910, μαζί με τον τότε σύζυγό της Owen Moore, έκαναν πολλές ταινίες στην Κούβα, παρότι μισούσε το υγρό κλίμα γιατί κατέστρεφε τις θρυλικές ξανθές μπούκλες της.

Τίποτα από αυτά όμως δεν σημαίνει ότι το θρυλικό κοκτέιλ δεν δημιουργήθηκε στην Αβάνα , επειδή η διάσημη ηθοποιός δεν ήταν εκεί όταν "γεννήθηκε". Ανατρέχοντας σε άρθρα εφημερίδων και σε παλιά βιβλία βλέπουμε ότι η πρώτη γραπτή αναφορά για το ποτό γίνεται από τον Basil Woon στο βιβλίο του When It’s Cocktail Time in Cuba, το οποίο κυκλοφόρησε το 1928.

Mary-Pickford-Douglas-Fairbanks

Ο Woon έζησε μια περιπετειώδη και συναρπαστική ζωή , η οποία περιγράφεται στα βιβλία του. Πολυταξιδεμένος μεταδίδει εικόνες και εμπειρίες από τα πρόσωπα και τους τόπους που γνώρισε.

Τον προσέλαβε η κουβανική κυβέρνηση για να προωθήσει τη χώρα και ποιος θα ήταν ο καλύτερος τρόπος από το να γράψει ένα βιβλίο; Ιδιαίτερα μάλιστα όταν αυτό στον τίτλο του αναφέρεται στο ποτό, κάτι που τότε οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούσαν να προσφέρουν λόγω της ποτοαπαγόρευσης.

Βέβαια η ποτοαπαγόρευση στις ΗΠΑ δεν σταμάτησε την κατανάλωση ποτών. Οι γυναίκες έβρισκαν διάφορους τρόπους να συνδυάσουν το αλκόολ με φρούτα και χυμούς.

Αυτό έχει σχέση με τα κοκτέιλ με βάση το ρούμι που περιείχαν χυμούς φρούτων και γρεναδίνη. Το ρούμι ήταν ο "βασιλιάς" των ποτών της Κούβας.

Και η οικογένεια Bacardi, που εδρεύει στο Σαντιάγο, είχε χτίσει μια μεγάλη επιχείρηση εκεί, η οποία άνοιξε τις πύλες της, τη δεκαετία του 1860. Ο Woon ανέφερε ότι μετά το daiquiri - που πήρε το όνομα του από την παραλία της περιοχής του Σαντιάγο, όπου η οικογένεια Bacardi είχε το οινοπνευματοποιείο της - τα δύο άλλα κοκτέιλ που «έχουν μεγαλύτερη ζήτηση στην Αβάνα είναι το Presidente και το Mary Pickford».

Η απαγόρευση, εν τω μεταξύ, βοήθησε στην μετακίνιση μιας μεγάλης κλίμακας των Αμερικάνων bartenders  σε ηλιόλουστα κλίματα.

Πολλοί ανοίγουν μπαρ στην Αβάνα. Και οι περισσότερες πηγές συμφωνούν ότι ήταν είτε ο Νεοϋορκέζος Eddie Woelke είτε ο Άγγλος Fred Kaufman, επικεφαλής μπάρμαν στο Sevilla Hotel, αυτός που  έφτιαξε για πρώτη φορά το ποτό που έγινε γνωστό ως Mary Pickford Cocktail

Αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η απαγόρευση πυροδότησε την «αμερικανικοποίηση» του bar culture της Κούβας, και αυτό βοηθά στον να εξηγήσει κανείς το γιατί έδωσαν το όνομα της διάσημης σταρ στο κοκτέιλ. Ήταν η πιο αγαπημένη των Αμερικάνων εκείνη την εποχή.

Το ίδιο αγαπημένο έγινε και το κοκτέιλ που πήρε το όνομα της. Ο Woon περιγράφει στο βιβλίο του πώς κορίτσια, αγόρια, γυναίκες,άντρες κοσμικοί και διάσημοι άδειαζουν το ένα μετά το άλλο τα ποτήρια με το διάσημο πια κοκτέιλ.

Θεωρείται ο "αριστοκράτης" των κοκτέιλ και φτιάχνεται από δύο τρίτα χυμού ανανά, ένα τρίτο Bacardi και λίγη γρεναδίνη. Σύμφωνα με τον Woon νικά κατά κράτος το Presidente που φτιάχνεται από μισό Bacardi, μισό γαλλικό βερμούτ και λίγη γρεναδίνη ή caracoa.

Το Mary Pickford φτιάχνεται  με λευκό ρούμι, φρέσκο ​​χυμό ανανά, γρεναδίνη και με την προσθήκη λικέρ Maraschino αργότερα . Σερβίρεται παγωμένο, συχνά με ένα κεράσια Maraschino

Ο χυμός ανανά πρέπει να είναι πάντα φρέσκος. Το αποτέλεσμα ήταν, και παραμένει, ένα πολύ ανοιχτό, γλυκό ροζ κοκτέιλ, που έγινε λίγο πιο έντονο μετά την προσθήκη του λικέρ  Maraschino 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr