Ένα απολαυστικό πιάτο από τον Άκη Πετρετζίκη - Σούπα λαχανικών με σολομό

Δοκιμάστε το και εσείς.... 

Συστατικά

  • 300 γρ. πατάτες
  • 2 καρότα
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 πράσο
  • 600 γρ. παντζάρια
  • 1 σκ. σκόρδο
  • 20 γρ. τζίντζερ
  • 1 κ.γ. κάρδαμο (κακουλέ)
  • 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 κύβους λαχανικών
  • 1800 γρ. νερό
  • 1 κ.σ. θυμάρι
  • 50 γρ. βούτυρο
  • 150 γρ. κρέμα γάλακτος 35%

Για τον σολομό

  • 1 κιλό σολομό, φιλέτο
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • πιπέρι

Για το σερβίρισμα

  • κρέμα γάλακτος 35%
  • ρίγανη
  • δυόσμο

Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής

Μέθοδος Εκτέλεσης

  • Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά.

  • Κόβουμε τις πατάτες σε χοντρές φέτες και τις βάζουμε στο τηγάνι.
  • Κόβουμε τα καρότα και το κρεμμύδι σε τρία μεγάλα κομμάτια και τα βάζουμε στο τηγάνι. Αφήνουμε να πάρουν χρώμα και καπνιστή γεύση. Αφαιρούμε και αφήνουμε στην άκρη.
  • Τοποθετούμε το τηγάνι ξανά στη φωτιά.
  • Κόβουμε το πράσο σε μεγάλα κομμάτια και βάζουμε στο τηγάνι. Αφήνουμε να πάρουν χρώμα και καπνιστή γεύση.
  • Τοποθετούμε τη χύτρα ταχύτητας σε δυνατή φωτιά και μεταφέρουμε μέσα όλα τα λαχανικά.
  • Προσθέτουμε το σκόρδο, το τζίντζερ και τον κάρδαμο τριμμένα, το ελαιόλαδο, τους κύβους, το νερό και το θυμάρι.
  • Κλείνουμε το καπάκι, γυρίζουμε τη βαλβίδα στην κατάλληλη ένδειξη και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 20-30 λεπτά.
  • Αποσυμπιέζουμε τη χύτρα, ανοίγουμε το καπάκι και προσθέτουμε το βούτυρο και την κρέμα γάλακτος.
  • Χτυπάμε με το ραβδομπλέντερ μέχρι να έχει λεία υφή.

Για τον σολομό

  • Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά.
  • Κόβουμε τον σολομό σε μερίδες και χαράσσουμε σε 4-5 σημεία από την πλευρά του δέρματος.
  • Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και μεταφέρουμε στο καυτό τηγάνι από την πλευρά του δέρματος.
  • Ψήνουμε για 3-4 λεπτά να πάρει χρώμα και γυρνάμε από την άλλη πλευρά. Ψήνουμε για 1-2 λεπτά και αφαιρούμε από τη φωτιά.
  • Σερβίρουμε τη σούπα με τον σολομό, κρέμα γάλακτος, ρίγανη και δυόσμο.

WHO IS WHO

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.

Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef» κερδίζοντας τον

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr