Άκης Πετρετζίκης: Σκιουφιχτά καρμπονάρα με βασιλομανίταρα - Θα σας τρέχουν τα σάλια
Φτιάξτε τα και εσείς...
Συστατικά
-
500 γρ. σκιουφιχτά
- 300 γρ. πανσέτα
- 1 κρεμμύδι
- 1 σκ. σκόρδο
- 700 γρ. βασιλομανίταρα (πορτσίνι)
- 10 φύλλα φασκόμηλου
- 100 γρ. κρασί λευκό
- 6 αβγά, μέτρια
- 100 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
- 100 γρ. πεκορίνο, τριμμένο
- 200 γρ. γραβιέρα, πικάντικη, τριμμένη
- πιπέρι
- αλάτι, προαιρετικά
Για το σερβίρισμα
- γραβιέρα, τριμμένη
- μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- θυμάρι, ψιλοκομμένο
Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής
Μέθοδος Εκτέλεσης
-
Βράζουμε τα σκιουφιχτά σε μπόλικο αλατισμένο νερό για 1 λεπτό λιγότερο από τον χρόνο που αναγράφεται στη συσκευασία.
- Κρατάμε μια κούπα από το νερό στο οποίο έχουν βράσει τα ζυμαρικά, τα σουρώνουμε, και τα αφήνουμε στην άκρη μέχρι να τα χρειαστούμε.
- Κόβουμε την πανσέτα σε μικρά κυβάκια, ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, και κόβουμε σε φέτες τα βασιλομανίταρα.
- Σοτάρουμε σε μια κατσαρόλα την πανσέτα και, αφού βγάλει το λίπος της, προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τα μανιτάρια και σοτάρουμε μέχρι να χάσουν τα μανιτάρια τα υγρά τους και να πάρουν χρώμα.
- Κόβουμε σε λεπτές λωρίδες τα φύλλα φασκόμηλου.
- Προσθέτουμε το φασκόμηλο, το κρασί, ανακατεύουμε, και ξύνουμε τον πάτο της κατσαρόλας με μια ξύλινη κουτάλα.
- Αφήνουμε το κρασί να εξατμιστεί, ρίχνουμε τα ζυμαρικά, και ανακατεύουμε καλά.
- Χτυπάμε σε ένα μπολ με ένα πιρούνι τα αβγά με τα τυριά.
- Αφαιρούμε την κατσαρόλα με τα ζυμαρικά από τη φωτιά και ρίχνουμε το μείγμα με τα αβγά, ανακατεύοντας καλά. Σε περίπτωση που η σάλτσα είναι αρκετά πηχτή, προσθέτουμε λίγο από το νερό των ζυμαρικών που έχουμε κρατήσει.
- Προσθέτουμε μπόλικο πιπέρι, δοκιμάζουμε, και –αν χρειάζεται– ρίχνουμε λίγο αλάτι.
- Σερβίρουμε με έξτρα τριμμένη γραβιέρα, ψιλοκομμένο μαϊντανό και θυμάρι.
WHO IS WHO
Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.
Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.
Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».
Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef» κερδίζοντας τον
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr