Και από 1η Μαρτίου ανοιχτά τα μαγαζιά; Χωρίς click away και χωρίς click inside - Η Αττική ετοιμάζεται για «ελεύθερο» λιανεμπόριο;
Όλα τα σενάρια
Με το Λεκανοπέδιο να…περπατάει στη δεύτερη εβδομάδα των γενικευμένων απαγορεύσεων, που έχουν ως στόχο τον περιορισμό των κρουσμάτων στη μεγαλύτερη πληθυσμιακά περιφέρεια της χώρας και την αποσυμπίεση στο σύστημα υγείας, οι επόμενες ημέρες θεωρούνται ιδιαίτερα κρίσιμες όσον αφορά στο τι μέλλει γενέσθαι με το…Αττικό lockdown.
Τα ημερήσια κρούσματα παραμένουν σε σταθερά υψηλό επίπεδο, οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στη μητροπολιτική περιοχή δέχονται ακόμα πολύ ισχυρή πίεση και τα βλέμματα στρέφονται στη συνεδρίαση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων στο τέλος της εβδομάδας, η οποία και θα γνωστοποιήσει τις προτάσεις της στο Μέγαρο Μαξίμου.
Βάση των προτάσεων, η οποία θα κρίνει, σε μεγάλο βαθμό, κατά πόσο το Λεκανοπέδιο θα περάσει σε…φάση σταδιακής άρσης των μέτρων, θα είναι, όπως σε όλες τις προηγούμενες περιπτώσεις, το αποτύπωμα του επιδημιολογικού φορτίου και η εικόνα στα νοσοκομεία της πρωτεύουσας, όσο η επιχείρηση "Ελευθερία" ανεβάζει εικοσιτετράωρο με εικοσιτετράωρο ρυθμούς, καθώς αναμένεται σήμερα να…σπάσει το φράγμα των 700.000 εμβολιασμών στην κοινότητα, σύμφωνα και με τα όσα γράφει ο Δημήτρης Γκάτσιος στο Capital.gr.
Προτεραιότητα το λιανεμπόριο
Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόθεση της κυβέρνησης είναι την 1η Μαρτίου, ημέρα Δευτέρα, το λιανεμπόριο να επανέλθει σε πλήρη λειτουργία. Και πλήρης λειτουργία σημαίνει την επιστροφή στη δια ζώσης αγορά προϊόντων από τους καταναλωτές. Χωρίς, δηλαδή, τις γνωστές τους τελευταίους μήνες μεθόδους του "click away" και του "click inside", αλλά με αυστηρή τήρηση των μέτρων ασφαλείας.
Η πρόθεση της κυβέρνησης βρίσκει το "αποτύπωμά" της στο γεγονός ότι το πεδίο των περιοριστικών παρεμβάσεων, στο οποίο έχει βρεθεί η Αττική και αρκετές περιοχές της επικράτειας δημιουργεί, εκ των πραγμάτων, συνθήκες πίεσης στο δημοσιονομικό περιβάλλον.
Συνθήκες τις οποίες περιέγραψε ο υπουργός Οικονομικών. Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα "το 57% του τζίρου της χώρας, γίνεται σε περιοχές που είναι σε…κόκκινο. Κάθε 15 ημέρες lockdown στο λιανεμπόριο σε αυτές τις κόκκινες περιοχές, έχει ως αποτέλεσμα να μειώνονται τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας κατά 1 με 1,2 δισεκατομμύριο ευρώ, ο ρυθμός ανάπτυξης να πέφτει κατά 0,8% με 0,9% και το πρωτογενές αποτέλεσμα να γίνεται χειρότερο κατά 0,7% του ΑΕΠ".
Για την κυβέρνηση, λοιπόν, το άνοιγμα των καταστημάτων βρίσκεται ανάμεσα στις βασικές προτεραιότητες, αν και, όπως επισημαίνουν στελέχη, τα επιδημιολογικά δεδομένα και οι εισηγήσεις των ειδικών θα είναι τα στοιχεία που θα καθορίσουν τις τελικές αποφάσεις της ερχόμενης Παρασκευής.
Όσον αφορά στις σχολικές μονάδες, οι οποίες στις…κόκκινες περιοχές, όπως το Λεκανοπέδιο, λειτουργούν με τηλεκπαίδευση, εφόσον τα δεδομένα το επιτρέψουν, μπορεί να επανέλθουν στα…δια ζώσης μαθήματα από την 1η Μαρτίου, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο αυτή η κίνηση να μεταφερθεί μία εβδομάδα αργότερα.
Με το βλέμμα στραμμένο, πάντως, στα δεδομένα της πανδημίας, η μητροπολιτική περιοχή της Αττικής βρίσκεται στη δίνη του κορονοϊού, συγκεντρώνοντας, σε καθημερινή βάση, τα μισά κρούσματα του συνολικού αριθμού. Χθες, για παράδειγμα, στο Λεκανοπέδιο εντοπίστηκαν 437 νέα περιστατικά κορονοϊού, με τα 108 στο κέντρο της Αθήνας, τα 103 στο δυτικό τομέα και τα 82 στον Πειραιά.
Πρόκειται για τις περιοχές που βρίσκονται υψηλότερα στο μολυσματικό χάρτη της Αττικής τις τελευταίες ημέρες. Παράλληλα, το στοιχείο που δημιουργεί μεγάλο προβληματισμό στις επιστημονικές και υγειονομικές αρχές είναι η πίεση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
Η πληρότητα των ΜΕΘ Covid στην πρωτεύουσα ξεπερνά το 80%, ενώ και ο αριθμός των νέων εισαγωγών είναι υψηλός. "Πιεζόμαστε στην Αττική στις ΜΕΘ, συνεχώς προσαρμόζουμε το επιχειρησιακό μας σχέδιο. Και για αυτό το λόγο θα ήθελα να συστήσω για μία ακόμη φορά πολύ μεγάλη προσοχή. Έχουμε κάνει μια τεράστια προσπάθεια όλοι μαζί: Η κοινωνία, οι συμπολίτες μας, η κυβέρνηση, το υπουργείο Υγείας, οι γιατροί μας, οι νοσηλευτές και όλο το προσωπικό μας", σημείωσε ο κ. Κικίλιας.
Με βάση αυτά τα στοιχεία, η εικόνα των νοσοκομείων είναι αυτή που πιθανόν να αποτελέσει αποτρεπτικό παράγοντα για τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, προκειμένου να εισηγηθούν άνοιγμα λιανεμπορίου και σχολείων την 1η Μαρτίου, με την επιδημιολογική κατάσταση όπως διαμορφώνεται σήμερα να οδηγεί σε παράταση του lockdown τουλάχιστον για ακόμα επτά ημέρες.
Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση στρέφει την προσοχή της στο χτίσιμο του πρώτου τείχους ανοσίας, με τους 1.700.000 εμβολιασμούς να είναι το μεγάλο στοίχημα μέχρι τη λήξη του πρώτου τριμήνου.
Μέχρι το τέλος Μαρτίου, στην Ελλάδα αναμένονται 2.605.000 δόσεις:
-Από την Pfizer: 1.415.000 δόσεις.
-Από την Moderna: 240.000 δόσεις.
-Από την AstraZeneca: 950.000 δόσεις.
Το αμέσως επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός των συμπολιτών μας με σοβαρά νοσήματα που διακρίνονται, σύμφωνα και με τις αποφάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, σε δύο ομάδες:
-Η πρώτη κατηγορία αφορά στα νοσήματα πολύ υψηλού κινδύνου. Είναι τα νοσήματα, τα οποία προηγούνται, με την ολοκλήρωση του εμβολιασμού της ηλικιακής ομάδας 75-79 και είναι κάθετα.
Δηλαδή, αφορούν όλες τις ηλικίες. Το σύνολο της ομάδας αυτής είναι περίπου 270.000 άτομα και ο εμβολιασμός τους θα ξεκινήσει εντός του Μαρτίου, προκειμένου να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν.
-Στη δεύτερη κατηγορία βρίσκονται οι υπόλοιπες παθήσεις. Είναι μεγαλύτερη αριθμητικά, αφορά στα άτομα 18-59 ετών και θα εμβολιαστεί μετά την ηλικιακή ομάδα 60-64 ετών. Και για αυτήν την κατηγορία θα υπάρξει μία προτεραιοποίηση με βάση την ηλικία, καθώς αυτή αποτελεί τον ισχυρότερο επιβαρυντικό προγνωστικό παράγοντα σε σχέση με την πανδημία.
"Στόχος της προτεραιοποίησης είναι να χτιστεί ένα τείχος προστασίας που θα αρχίζει από τους πρεσβύτερους. Και αυτή η συνθήκη είναι το βασικό κριτήριο, όσο ο αριθμός των εμβολίων είναι περιορισμένος. Με αυτόν τον τρόπο, προστατεύονται οι πολίτες που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής ή θανατηφόρας ασθένειας και ταυτόχρονα μειώνεται η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας", επισημαίνουν κυβερνητικοί παράγοντες.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr