Τα 72 νέα μέτρα: Ποια είναι, τι κόβουν και πόσο από μισθούς, συντάξεις, επιδόματα

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γ. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥΨαλίδι σε φοροαπαλλαγές και προνοιακά επιδόματα, περικοπές δώρων σε μισθούς και συντάξεις, αυξήσεις κατά 25% στις τιμές των εισιτηρίων των ΔΕΚΟ και επέκταση του ενιαίου μισθολογίου στους δημόσιους οργανισμούς προβλέπει το βασικό σενάριο των 72 μέτρων ύψους 11,88 δισ. ευρώ που επεξεργάζεται η κυβέρνηση. Από το επώδυνο πακέτο δεν λείπουν ωστόσο και κάποιες... πιλοτικές παροχές, όπως η καταβολή ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, το επίδομα μακροχρόνιων ανέργων αλλά και νέα προγράμματα του Οργανισμού Εργατικής Εστίας.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γ. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ

Ψαλίδι σε φοροαπαλλαγές και προνοιακά επιδόματα, περικοπές δώρων σε μισθούς και συντάξεις, αυξήσεις κατά 25% στις τιμές των εισιτηρίων των ΔΕΚΟ και επέκταση του ενιαίου μισθολογίου στους δημόσιους οργανισμούς προβλέπει το βασικό σενάριο των 72 μέτρων ύψους 11,88 δισ. ευρώ που επεξεργάζεται η κυβέρνηση. Από το επώδυνο πακέτο δεν λείπουν ωστόσο και κάποιες... πιλοτικές παροχές, όπως η καταβολή ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, το επίδομα μακροχρόνιων ανέργων αλλά και νέα προγράμματα του Οργανισμού Εργατικής Εστίας.

Η βίβλος των μέτρων περιλαμβάνεται σε έναν τρισέλιδο κατάλογο, ο οποίος τέθηκε υπόψη των αρχηγών των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση αλλά και των εκπροσώπων τους, με τις οριστικές αποφάσεις να αναμένονται την προσεχή εβδομάδα σε μία ακόμη νέα συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου. Το μεγαλύτερο βάρος των περικοπών καλείται να σηκώσει το υπουργείο Εργασίας με μέτρα που προσεγγίζουν τα 4,6 δισ. ευρώ και ακολουθούν οι τομείς της Υγείας με 1,4 δισ. ευρώ, της Δημόσιας Διοίκησης με 1,3 δισ. ευρώ και η συνολική μισθολογική δαπάνη με 1,3 δισ. ευρώ. Στο υπουργείο Οικονομικών μπορεί να υποστηρίζουν ότι το βασικό σενάριο έχει κλειδώσει πλην όμως τα εκκρεμή τεχνικά ζητήματα, όπως τα χαρακτηρίζουν, είναι κρίσιμης σημασίας, καθώς αφορούν στο ύψος και το βάθος των περικοπών των ειδικών μισθολογίων και των συντάξεων, την κατάργηση των δώρων σε μισθούς, κύριες και επικουρικές συντάξεις και το ψαλίδισμα των προνοιακών επιδομάτων. Πρόκειται για μία ιδιαίτερα πολύπλοκη σκληρή διαπραγμάτευση, η οποία σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να ολοκληρωθεί έως τις 7 Σεπτεμβρίου, ημερομηνία κατά την οποία φθάνουν οι επικεφαλής της τρόικας στην Αθήνα. Από μία πρώτη επεξεργασία, πάντως, των μέτρων που προτείνει το υπουργείο Οικονομικών προκύπτουν τα εξής:

- Κατάργηση των υπολοίπων των δώρων για όλες τις συντάξεις με στόχο οι περικοπές στις κύριες συντάξεις να ξεκινήσουν από τα 1.000 ευρώ και όχι από τα 700 ευρώ.

- Κατάργηση των εποχικών επιδομάτων ανεργίας.

- Κατάργηση των δώρων των δημοσίων υπαλλήλων και των συνταξιούχων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

- Μείωση 35% στους μισθούς των ΔΕΚΟ μέσω της εφαρμογής του ενιαίου μισθολογίου.

- Περικοπές 23% στα εφάπαξ και επιβολή εισφοράς σε όσους έλαβαν υψηλό εφάπαξ τα τελευταία χρόνια.

Σημειώνεται ότι για τα ειδικά μισθολόγια πραγματοποιήθηκε χθες συνάντηση του υπουργού Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρα με τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Κ. Μουσουρούλη χωρίς να προκύψει κάποια σημαντική διαφοροποίηση από την αρχική πρόταση του υπουργείου Οικονομικών. Οι εκπρόσωποι των ενστόλων θα έχουν σήμερα συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών ξεκινώντας παράλληλα 10ήμερο κινητοποιήσεων.


Πηγή: kerdos.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ