Άκης Πετρετζίκης: Λαχταριστά Vegan burger με μανιτάρια από τον σεφ της καρδιάς μας

Είναι πανεύκολα...

Συστατικά

Για τα burgers

  • 80 γρ. κινόα
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 6 μανιτάρια πορτομπέλο, κομμένα σε φέτες 3 χιλ.
  • 1 κ.σ. κόλιανδρο, σε σπόρους, τριμμένο
  • 1 κ.γ. κύμινο, σε σκόνη
  • 1 1/2 κ.γ. τζίντζερ, σε σκόνη
  • 1 κ.γ. πιπέρι
  • 350 γρ. ρεβίθια, βρασμένα
  • 2 κ.σ. ταχίνι
  • 2 κ.σ. σάλτσα σόγιας
  • 2 σκ. σκόρδο
  • 1 κ.γ. κύμινο, σε σπόρους
  • 3 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 8 βερίκοκα, ξερά, ψιλοκομμένα
  • 50 γρ. πάνκο, ή τριμμένη φρυγανιά
  • αλάτι, προαιρετικά

Για τη συναρμολόγηση

  • 6 vegan ψωμάκια για burger, ολικής άλεσης με φυτικό γάλα
  • 1 αβοκάντο, κομμένο σε φέτες
  • 1 ντομάτα, κομμένη σε φέτες
  • 6 φύλλα μαρουλιού
  • 6 φέτες αγγουράκι τουρσί
  • 6 φέτες φυτικό τυρί
  • 6 κ.γ. σπιτική κέτσαπ

Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής

Μέθοδος Εκτέλεσης

  • Ξεπλένουμε αρκετές φορές την κινόα, μέχρι το νερό να βγαίνει καθαρό.

  • Βράζουμε την κινόα σε ένα κατσαρολάκι με μπόλικο νερό για 15 λεπτά. 
  • Τη σουρώνουμε, την ξεπλένουμε με κρύο νερό, τη σουρώνουμε ξανά, και την αφήνουμε στην άκρη σε ένα μπολ, μέχρι να τη χρειαστούμε.
  • Σε ένα τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα μανιτάρια και τα μπαχαρικά, μέχρι να χάσουν τα υγρά τους και να πάρουν χρυσαφί χρώμα.
  • Στο μηχάνημα με τα μαχαίρια ρίχνουμε τα ρεβίθια, το ταχίνι, τη σάλτσα σόγιας, το σκόρδο, και τα χτυπάμε μέχρι να γίνουν μια πάστα.
  • Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα μπολ, στο οποίο προσθέτουμε την κινόα, τα μανιτάρια, το κύμινο, τον μαϊντανό, τα βερίκοκα και το πάνκο ή την τριμμένη φρυγανιά. 
  • Δοκιμάζουμε και βλέπουμε αν θέλουν αλάτι καθώς η σάλτσα σόγιας είναι αρκετά αλμυρή. 
  • Ανακατεύουμε καλά και με βρεγμένα χέρια σχηματίζουμε 6 μπιφτέκια. 
  • Τοποθετούμε τα μπιφτέκια πάνω σε ένα ταψί και, αφού τα καλύψουμε με μεμβράνη, τα βάζουμε στο ψυγείο για 4 ώρες και παραπάνω ώστε να σφίξουν. 
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C στον αέρα. 
  • Ψήνουμε για 20 λεπτά. 
  • Μετά τα πρώτα 10 λεπτά γυρίζουμε τα μπιφτέκια από την άλλη μεριά και συνεχίζουμε το ψήσιμο για ακόμα 10 λεπτά. 
  • Σερβίρουμε με τα ψωμάκια, το αβοκάντο, τη ντομάτα και τα υπόλοιπα συνοδευτικά.

WHO IS WHO

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.

Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr