10 μυστικά για να ανεβείτε στη ζυγαριά χωρίς φόβο μετά το Πάσχα - Έτσι θα αποφύγετε τις κρεπάλες στις γιορτές
H διατροφολόγος Εύα Καφετζή, δίνει πολύτιμες συμβουλές για να μην πάρουμε βάρος το Πάσχα
Όταν σκεφτόμαστε το Πάσχα, το πρώτο που έρχεται στο μυαλό μας είναι γιορτινά τραπέζια γεμάτα εδέσματα και κρεοπωλεία με βιτρίνες γεμάτες οβελίες και κοκορέτσια.
Και κάθε χρόνο το ίδιο λάθος. Μόλις αντικρίσουμε όλους τους πειρασμούς, δεν αντιστεκόμαστε και μετά ανεβαίνουμε στη ζυγαριά και αντικρίζουμε ένα νούμερο που δεν μας αρέσει.
Για αυτό σας αποκαλύπτουμε μερικά μυστικά, προκειμένου να γλυτώσετε όσο το δυνατόν περισσότερα άσκοπα κιλά.
• Το Μεγάλο Σάββατο το βράδυ καλό είναι να περιοριστούμε στη μαγειρίτσα ή οποιαδήποτε άλλη κρεατόσουπα, που αποτελεί το ενδιάμεσο στάδιο ανάμεσα στη νηστεία και την υπερφαγία του Πάσχα.
Επίσης, θα ήταν ιδανικά να αποφύγουμε την κατανάλωση αυγού διότι θα δυσκολέψει την πέψη του γεύματος. Δεν πρέπει να κάνουμε υπερβολή στο γεύμα μας.
• Το πρωί της Κυριακής μην μείνετε νηστικοί, για να φάτε περισσότερο το μεσημέρι. Καταναλώστε ένα ελαφρύ πρωινό, όπως ένα φλιτζάνι γάλα ή ένα γιαούρτι με 1 μικρή φέτα τσουρέκι ή 2 κουλουράκια.
• Να μην ξεχάσετε τα φρούτα και τους φυσικούς χυμούς για το ενδιάμεσο γεύμα, τα οποία θα σας προσφέρουν φυτικές ίνες, οι οποίες θα βοηθήσουν στην καλή λειτουργία του εντέρου.
Επίσης να πίνετε αρκετή ποσότητα νερού καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας. Το νερό και θα σας ενυδατώσει αλλά και θα προκαλέσει τον κορεσμού του στομάχου.
• Και φτάσαμε στο Κυριακάτικο μεσημεριανό γεύμα. Μια σημαντική συμβουλή είναι να μην τσιμπολογάτε. Προσέξτε να γεμίσετε ένα πιάτο με σαλάτα και να την καταναλώσετε πρώτα, η οποία χάρη στις φυτικές ίνες μειώνει την απορρόφηση του λίπους του κρέατος. Έπειτα το κρέας που θα επιλέξετε φροντίστε να μην περιέχει μεγάλη ποσότητα λίπους και αποφύγετε την πέτσα.
Ανάμεσα σε αρνάκι και κατσικάκι αυτό που μας προσφέρει λιγότερες θερμίδες είναι το κατσικάκι. Το αρνί προσφέρει 374 θερμίδες/100 γραμμάρια, ενώ το κατσίκι 166 θερμίδες/100 γραμμάρια.
• Το βράδι της Κυριακής του Πάσχα καλό είναι να περιοριστείτε σε μια ατομική σαλάτα ή ένα ημιαποβουτυρομένο γιαούρτι με 1-2 φρυγανιές ή ένα φλιτζάνι ημιάπαχο γάλα με τρεις κουταλιές της σούπας δημητριακά ολικής αλέσεως.
• Μέσα στις ημέρες του Πάσχα μπορείτε να καταναλώσετε 2-3 αυγά. Επίσης προσοχή πρέπει να δώσετε και στην κατανάλωση του τσουρεκιού το οποίο παρέχει 260 – 300 θερμίδες, αναφέρει η διατροφολόγος Εύα Καφετζή, στο άρθρο της για το Dina Nikolaou.gr
Καλό είναι να περιοριστείτε σε μία φέτα την ημέρα για 2-3 φορές.
• Στις γιορτινές αυτές μέρες παρατηρείται μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ. 1-2 ποτηράκια κρασί μόνο καλό μπορεί να σας κάνει, αλλά πρέπει να αρκεστείτε σε αυτά.
• Την δεύτερη ημέρα προσπαθήστε να αποφύγετε την κατανάλωση κρέατος και ζωικών προϊόντων και να περιοριστείτε στην κατανάλωση λαχανικών και οσπρίων.
• Τέλος μετά από μια – δυο μέρες επανερχόμαστε στην ισορροπημένη διατροφή, έτσι ώστε να αποφύγουμε την αύξηση του βάρους μας.
Εύα Καφετζή
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, ΒSc
Επιστημονική Διευθύντρια Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ -ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Πτολεμαΐδα
kafetzi@apisxnansis.gr
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr