Αλλάζει ο τραπεζικός χάρτης της Ελλάδας

Έναν από τους πλέον καθοριστικούς μήνες στην ιστορία του πιστωτικού συστήματος χαρακτηρίζουν το Σεπτέμβριο υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη, καθώς τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να λάβουν χώρα οι πρώτες ουσιαστικές κινήσεις αναδιάρθρωσης του τραπεζικού χάρτη.

Έναν από τους πλέον καθοριστικούς μήνες στην ιστορία του πιστωτικού συστήματος χαρακτηρίζουν το Σεπτέμβριο υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη, καθώς τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να λάβουν χώρα οι πρώτες ουσιαστικές κινήσεις αναδιάρθρωσης του τραπεζικού χάρτη.

Σύμφωνα με τους ίδιους και εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, στο πρώτο μισό του Σεπτεμβρίου αναμένεται να κλείσει το θέμα με την Εμπορική Τράπεζα, εν συνεχεία θα τακτοποιηθεί το καυτό ζήτημα του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου ενώ παράλληλα θα έχει συμφωνηθεί –επιτέλους– και ο τρόπος ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Μάλιστα η ανακεφαλαιοποίηση φαίνεται πως αποκτά κομβικό ρόλο στις εξελίξεις, καθώς σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες η τρόικα έχει διαμηνύσει στο ελληνικό επιτελείο πως εάν δεν κλείσει άμεσα και αποτελεσματικά το νέο πακέτο μέτρων ύψους 11,6 δισ. ευρώ, τότε δεν υπάρχει περίπτωση να διαθέσει ούτε «ένα ευρώ» για τις ελληνικές τράπεζες, μπλοκάροντας όπως είναι προφανές όλες τις εξελίξεις.

Καταλύτης εξελίξεων η Εμπορική

Στην τραπεζική αγορά πάντως εξακολουθεί να κυριαρχεί η εντύπωση πως το κλειδί των εξελίξεων εξακολουθεί να παραμένει η Εμπορική Τράπεζα, καθώς από την έκβαση της διεκδίκησής της θα προκύψει –εκτός απροόπτου– η επόμενη μεγάλη συγχώνευση στο τραπεζικό σύστημα.

«Οι χαμένοι στην κούρσα διεκδίκησης της Εμπορικής Τράπεζας θα αναζητήσουν αναγκαστικά λύσεις μέσα από μια μεταξύ τους συγχώνευση», τονίζει έμπειρος τραπεζίτης, καθώς όπως εκτιμά ούτε η πιθανή απόκτηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου από έναν εκ των δύο χαμένων από τη μάχη της Εμπορικής μπορεί να του προσδώσει ουσιαστικό στρατηγικό πλεονέκτημα. Εάν μάλιστα ληφθεί υπ'Α όψιν η μετεξέλιξη της Τράπεζας Πειραιώς σε βασικό πυλώνα του συστήματος, μετά τις δύο πρόσφατες στρατηγικές κινήσεις που ολοκλήρωσε, τότε η ανάγκη για συνεργασίες μεταξύ των τριών γίνεται επιτακτική, καταλήγει ο ίδιος.

Εάν, για παράδειγμα, οι Γάλλοι της Credit Agricole επιλέξουν για στρατηγικό συνεργάτη τους στην Ελλάδα την Εθνική Τράπεζα, τότε είναι εξαιρετικά πιθανό να δούμε την αναθέρμανση του Alpha Bank - Eurobank. Tην ίδια στιγμή και η εναλλακτική κίνηση της Alpha Bank προς την Τράπεζα Κύπρου φαίνεται να «ξεθωριάζει» λόγω κυρίως της αδυναμίας προσδιορισμού των κόκκινων δανείων του κυπριακού συγκροτήματος στην ελληνική αγορά και τις αντιδράσεις που προκαλεί μια τέτοια εξέλιξη στην ΤτΕ και το ΤΧΣ.

Εάν τώρα η Εμπορική Τράπεζα καταλήξει στην Alpha Bank, τότε η πίεση για πρωτοβουλίες μεταφέρεται στο στρατόπεδο της Eurobank γιατί η τράπεζα του ομίλου Λάτση, ακόμη και εάν μπει δυναμικά στη διεκδίκηση του ΤΤ, θα έχει μείνει πίσω στην κούρσα του ανταγωνισμού σε σχέση με τους άλλους τρεις μεγάλους.

Σε ό,τι έχει να κάνει με την Εθνική Τράπεζα, λόγω του μεγέθους της και του συστημικού της ρόλου, δεν νιώθει τόσο άμεσα την πίεση των εξελίξεων, αν και σε περίπτωση απώλειας της Εμπορικής Τράπεζας και ανακεφαλαιοποίησης του ΤΤ ή διαχωρισμού του σε καλό και κακό κομμάτι, η αγορά θεωρεί δεδομένο ένα σχήμα ΕΤΕ  - ΤΤ.

Έπεται το ΤΤ

Κυβέρνηση, οικονομικό επιτελείο και τραπεζίτες περιμένουν την έκβαση στο μέτωπο της Εμπορικής Τράπεζας, καθώς αμέσως μετά αναμένεται να κορυφωθούν οι διεργασίες για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, η περίπτωση του οποίου συγκεντρώνει ωστόσο αρκετές δυσκολίες και εμπόδια.

Καταρχήν είναι ξεκάθαρο ότι η τύχη του οργανισμού βρίσκεται στα χέρια της τρόικας, ενώ οι όποιες ουσιαστικές εξελίξεις τοποθετούνται στο τέλος Σεπτεμβρίου.

Η περίπτωση πώλησης του ΤΤ εμφανίζει πολλά εμπόδια, καθώς με δεδομένα ότι δεν μπορεί να αντλήσει κεφάλαια από το ΤΧΣ, είτε γιατί δεν υπάρχουν διαθέσιμα κεφάλαια αυτή την περίοδο είτε γιατί δεν προβλέπεται ακόμη και εάν εκταμιευθεί η δόση των 31 δισ. ευρώ, θα πρέπει τούτο να το πράξει κάποια τράπεζα. Πιο απλά, ο ενδιαφερόμενος επενδυτής –ουσιαστικά ξένη τράπεζα– θα πρέπει, λόγω μεγέθους, να εγγυηθεί ότι θα καλύψει τις ζημίες μετά από προβλέψεις ύψους 2,8 δισ. ευρώ που θα εμφανίσει το ΤΤ για το 2011, πράγμα ουσιαστικά… αδύνατο.  

Εάν πάλι το Δημόσιο σε συνεργασία με τις εποπτικές αρχές ζητήσει από  κάποια ελληνική τράπεζα να εγγυηθεί για το ΤΤ, με την προϋπόθεση ο ενδιαφερόμενος να αντλήσει τα κεφάλαια που θα απαιτηθούν σε βάθος χρόνου από το ΤΧΣ, είναι προφανές ότι όποια τράπεζα πράξει κάτι τέτοιο θα αντιμετωπίσει, έστω και προσωρινά –μέχρι να έρθουν τα κεφάλαια του ΤΧΣ– μεγάλο πρόβλημα κεφαλαιακής επάρκειας με αποτέλεσμα να χρειάζεται κατ'Α εξαίρεση άδεια από την ΕΚΤ, πράγμα επίσης ουσιαστικά αδύνατο.   
 
Τραπεζικά στελέχη τονίζουν ότι εάν οι αντιδράσεις της τρόικας καμφθούν, η ιδιωτικοποίηση του ΤΤ μπορεί να συνεχιστεί ενώ σε αντίθετη περίπτωση στο τραπέζι θα πέσει και το ενδεχόμενο να «σπάσει» η τράπεζα σε υγιές και μη κομμάτι και η πώληση του πρώτου σε ενδιαφερόμενο που θα επιλεγεί από σχετικό διαγωνισμό.

Η αγορά εκτιμά ότι, εφόσον ανακεφαλαιοποιηθεί ή τελικώς «σπάσει» στα δύο, θα υπάρξουν μνηστήρες αφού το ΤΤ είναι από τα τελευταία μεγάλα «μαγαζιά» προς διάθεση.

Κ. Παπαγρηγόρης kpap@express.gr

Πηγή: express.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr