Ποια είναι τα 25 πρώτα νησιά με ΠΩΛΕΙΤΑΙ!

Από τα 598 καταγεγραμμένα νησάκια που ανήκουν στο κράτος, για τα 400 δεν υπάρχουν διεκδικήσεις, ωστόσο, μόλις 50 ή το πολύ 100 θα μπορούσαν να ενταχθούν σε ένα εθνικό σχέδιο αξιοποίησης.

Λίστα με 25 νησιά ή βραχονησίδες που ανήκουν στο ελληνικό Δημόσιο και θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν μέσω παραχώρησης σε ιδιώτες για 99 χρόνια δίνει στη δημοσιότητα κατ' αποκλειστικότητα σήμερα το «Εθνος της Κυριακής». Πρόκειται για ένα μόνο μέρος από τα νησιά που βρίσκονται στο κρατικό χαρτοφυλάκιο, και τα οποία θα μπορούσαν -εφόσον αρθούν τα τεράστια εμπόδια- να δοθούν προς εκμετάλλευση ώστε να ενισχυθούν τα έσοδα του κράτους.

Παρά το γεγονός ότι ένα τέτοιο σχέδιο κρύβει μεγάλες δυσκολίες για να υλοποιηθεί, πριν από μερικές ημέρες ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα «Le Monde» είχε αναφερθεί σε μια μακροπρόθεσμη προσπάθεια να αποδώσουν έσοδα τα ακίνητα αυτά. «Σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να ξεπουληθούν, αλλά να μετατραπεί ένα άγονο έδαφος που δεν χρησιμοποιείται σε ένα κεφάλαιο το οποίο θα μπορούσε να αποδώσει έσοδα σε μια σωστή τιμή» είχε πει ο Αντώνης Σαμαράς.

Αλλα είναι πανέμορφα, με εκπληκτικές παραλίες και κοντά στη στεριά και θα ήταν δυνατή η τουριστική αξιοποίησή τους. Αλλα, όμως, βρίσκονται μακριά από στεριά και είναι κατά κύριο λόγο βραχονησίδες στις οποίες θα μπορούσαν να αναπτυχθούν projects, κυρίως στον τομέα των ιχθυοκαλλιεργειών ή της εκμετάλλευσης της ηλιακής και αιολικής ενέργειας, να φτιαχτούν μονάδες αφαλάτωσης κλπ. Μάλιστα, ορισμένα από αυτά θα μπορούσαν να ενταχθούν στο συνολικό σχέδιο «Ηλιος» για την παραγωγή φθηνής ηλιακής ενέργειας.

Και φυσικά, η κυβέρνηση δεν αναφέρεται σε πώληση των νησιών σε ιδιώτες αλλά σε χρήση του θεσμού επιφανείας, δηλαδή στην ενοικίαση για 99 χρόνια των εκτάσεων έναντι σημαντικού ετήσιου τιμήματος που θα πήγαινε για την αποπληρωμή του ελληνικού χρέους. Βέβαια η κυβέρνηση ξεκαθάρισε πως σε η αξιοποίηση σε καμία περίπτωση δεν αφορά βραχονησίδες για τις οποίες τίθεται θέμα Εθνικής Ασφάλειας.

Τα βασικά προβλήματα για την εκμετάλλευση των δημόσιων νησιών είναι κυρίως:

Το μέγεθος του νησιού και η μορφολογία του
Θα πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα να γίνουν έργα χωρίς τεράστιο κόστος. Διότι αν πρόκειται μόνο για... βράχια, είναι δύσκολο να μπορέσει κάποιος επενδυτής να προχωρήσει στο project που επιθυμεί.

Οι χρήσεις γης
Θα πρέπει να αρθούν οι χρονοβόρες διαδικασίες εκδόσεως αδειών, να λυθούν νομικά και τεχνικά θέματα όπως καταπατήσεις, αμφισβητήσεις, οριοθετήσεις ζωνών ανάπτυξης. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κατάλογος των προς αξιοποίηση βραχονησίδων και νησιών μικραίνει επειδή πολλά από αυτά είναι ενταγμένα στο πρόγραμμα Natura. Τέλος, θα πρέπει να λυθεί το πρόβλημα της αιγιαλίτιδας ζώνης, η οποία είναι δημόσια και προστατεύεται από το Σύνταγμα.

Απόσταση από την ακτή
Οσο πιο κοντά βρίσκονται, τόσο ευκολότερες είναι οι μεταφορές υλικών και αγαθών από το λιμάνι και μικραίνει το κόστος για να κτίσει κάποιος. Επίσης, λύνονται ευκολότερα θέματα όπως η σύνδεση με τα δίκτυα, δηλαδή ρεύμα, νερό, λύματα.

Για τους λόγους αυτούς, μόλις 50-100 νησιά αξίζουν ιδιαίτερη προσοχή από τους επενδυτές.

Βέβαια το γεγονός ότι εδώ και πολλά χρόνια στις ιστοσελίδες μεγάλων μεσιτικών γραφείων υπάρχουν τουλάχιστον 12 ιδιωτικά νησιά που έχουν βγει στο σφυρί αλλά δεν υπάρχει ενδιαφέρον, δείχνει τις δυσκολίες που υπάρχουν. Τελευταία πώληση έγινε πριν από μερικούς μήνες, όταν η οικογένεια Σταμούλη που ζει στην Αυστραλία πούλησε το νησάκι Οξιά στο Ιόνιο έναντι 5 εκατ. ευρώ.

Οπως τονίζουν ειδικοί, η αξιοποίηση θα μπορούσε να γίνει και με ομαδοποίηση νησιών. Υπάρχουν δηλαδή συμπλέγματα βραχονησίδων κοντά στην ακτή, 300-500 μέτρα, τα οποία θα μπορούσαν να δοθούν για τουριστική εκμετάλλευση και προσέλκυση τουριστών υψηλής ποιότητας. Τέτοιες περιπτώσεις είναι οι Εχινάδες νήσοι στο Ιόνιο, κοντά στην Ιθάκη, σύμπλεγμα στο Λασίθι, απέναντι από την Ελούντα με κυρίαρχο νησί τη Σπιναλόγκα, και επίσης τα νησάκια Ψείρα, Γράντες, Αγιοι Πάντες, Διονυσάδες. Επίσης, το σύμπλεγμα των νήσων Νέων Στύρων στην Εύβοια, για το οποίο το 2002 προκηρύχθηκε διαγωνισμός για μακροχρόνια μίσθωση με στόχο την ανάπτυξη σύγχρονων τουριστικών και αθλητικών εγκαταστάσεων που θα βελτίωναν το τουριστικό προϊόν εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων. Ο διαγωνισμός τελικά απέβη άγονος.

Σύβοτα (3 νησιά)
Μαύρο Ορος και Αγιος Νικόλαος, Μπέλα Βράκα.

Αλόννησος (4 νησιά)
Βραχονησίδες Μανώλας, Μίκρο, Στρογγυλό, Σκαντήλι. Στην περιοχή υπάρχουν δεκάδες ακατοίκητες βραχονησίδες που εντάσσονται στην Α' και Β' Ζώνη του Θαλάσσιου Πάρκου Σποράδων.

Κύθηρα (1 νησί)
Το νησί Αβγό.

Άνδρος (2 νησιά)
Το Λαγονήσι και το Μεγάλο Νησί. Στη θαλάσσια περιοχή υπάρχουν δεκάδες άλλα νησάκια όπως το Πρασονήσι, η Κοπητήτα, τα Γαυριονήσια (8 νησάκια κοντά στο Γαύριο).

ΜΗΛΟΣ 
Νησίδα Αγιος Γεώργιος.

ΣΥΡΟΣ
Νήσος Σχοινονήσι, Ασπρονήσι, Ψαθονήσι. Ακατοίκητα νησάκια σε μικρή απόσταση από την εκπληκτική παραλία Αγκαθωπές.

ΠΟΡΟΣ
Νησί Πλατεία.

ΣΠΕΤΣΕΣ
Φαλκονέρα.

ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Νήσος Φλέβες.

ΑΡΤΑ
Πέρα Νησί.

ΛΕΥΚΑΔΑ
Νησάκι Αγιος Νικόλαος, νησάκι Αλεξάνδρου.

ΣΗΤΕΙΑ
Νησίδα Ελάσα, νησί Γράντες Ηρα.

ΤΗΝΟΣ 
Δρακονήσι, Νησίδα Απόκοφτος.

ΕΥΒΟΙΑ 
Νήσοι Νέων Στύρων. 

Πηγή: ethnos.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr