Άκης Πετρετζίκης: Δημιουργεί τα πιο τραγανά Μυζηθροπιτάκια με μέλι - Δοκιμάστε τα
Είναι υπέροχα...
Συστατικά
Για τη ζύμη
- 250 γρ. νερό
- 90 γρ. ελαιόλαδο
- 20 γρ. τσίπουρο
- 1 πρέζα αλάτι
- 550 γρ. αλεύρι γ.ο.χ., + έξτρα για το άνοιγμα του φύλλου
Για τη γέμιση
- 250 γρ. μυζήθρα, φρέσκια, σπασμένη με τα δάχτυλά μας
- 1 κ.γ. κανέλα
- 2 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 1 κ.γ. δυόσμο, ξερό
- 50 γρ. γάλα
Για τη συναρμολόγηση
- ελαιόλαδο, για το τηγάνισμα
- μέλι, για το σερβίρισμα
Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής
Μέθοδος Εκτέλεσης
Για τη ζύμη
- Σε ένα μεγάλο πλαστικό μπολ βάζουμε όλα τα υλικά, εκτός από το αλεύρι.
- Τα ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι και στη συνέχεια προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι. Ανακατεύουμε στην αρχή με το κουτάλι και στη συνέχεια με τα χέρια, μέχρι να έχουμε ένα μαλακό ζυμάρι που να μην κολλάει.
- Το βάζουμε στο μπολ, το σκεπάζουμε με μία πετσέτα, και το αφήνουμε στον πάγκο ή στο ψυγείο για μία ώρα να ξεκουραστεί.
Για τη γέμιση
- Ανακατεύουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ, εκτός από το γάλα. Θέλουμε να έχουμε μια γέμιση που να πλάθεται.
- Σε περίπτωση που η μυζήθρα είναι λίγο στεγνή, προσθέτουμε λίγο λίγο από το γάλα, μέχρι να πάρουμε τη σύσταση που θέλουμε.
Για τη συναρμολόγηση
- Με έναν πλάστη ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο πάχους 1-2 χιλ., πασπαλίζοντας με αλεύρι για να μην κολλάει.
- Με ένα κουπ-πατ ή ένα ποτήρι, κόβουμε στρογγυλούς δίσκους διαμέτρου 7-8 εκ.
- Μοιράζουμε τη γέμιση στους δίσκους με τη βοήθεια ενός μικρού κουταλιού και τους διπλώνουμε στη μέση δημιουργώντας μισοφέγγαρα.
- Με ένα πιρούνι πιέζουμε καλά την ένωση, ώστε να μην ανοίξουν τα μυζηθροπιτάκια κατά το τηγάνισμα.
- Σε περίπτωση που δεν κολλάει το ζυμάρι στην ένωση, αλείφουμε με λίγο νερό και πιέζουμε με το πιρούνι.
- Βάζουμε το λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι να κάψει, και τηγανίζουμε για 2 λεπτά από κάθε πλευρά μέχρι να πάρουν ωραίο, χρυσαφένιο χρώμα.
- Τα στραγγίζουμε πάνω σε χαρτί κουζίνας και τα σερβίρουμε με μέλι.
WHO IS WHO
Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.
Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.
Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».
Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef».
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr