Οι New York Times μας έχουν σήμερα πρώτο θέμα! Τίτλος; ''Οι Αμερικανοί ετοιμάζονται για Grexit''

Ακόμη και αν η Ελλάδα προσπαθεί απεγνωσμένα να αποφύγει τη χρεοκοπία της, οι αμερικανικές εταιρείες προετοιμάζονται για αυτό που ήταν κάποτε αδιανόητο: ότι η Ελλάδα θα μπορούσε σύντομα να αναγκαστεί να εγκαταλείψει τη ζώνη του ευρώ.

Ακόμη και αν η Ελλάδα προσπαθεί απεγνωσμένα να αποφύγει τη χρεοκοπία της, οι αμερικανικές εταιρείες προετοιμάζονται για αυτό που ήταν κάποτε αδιανόητο: ότι η Ελλάδα θα μπορούσε σύντομα να αναγκαστεί να εγκαταλείψει τη ζώνη του ευρώ. Αυτό είναι το κεντρικό θέμα σήμερα των New York Times, το οποίο ήδη συζητείται έντονα στην Αθήνα. Σύμφωνα με τους NYT, η Bank of America Merrill Lynch εξέτασε την προοπτική να γεμίσει φορτηγά με μετρητά και να τα στείλει πάνω από τα ελληνικά σύνορα, ώστε οι πελάτες της να μπορούν να συνεχίσουν να πληρώνουν τους εργαζόμενους και τους προμηθευτές σε περίπτωση που τα χρήματα δεν είναι διαθέσιμα.

Η Ford έχει ρυθμίσει τα συστήματα των υπολογιστών της, έτσι ώστε να είναι σε θέση να χειριστεί άμεσα ένα νέο ελληνικό νόμισμα.

Κανείς δεν ξέρει ακριβώς πόσο ευρεία  θα είναι τα κύματα σοκ από μια ελληνική έξοδο, αλλά μεγάλες αμερικανικές τράπεζες και εταιρείες παροχής συμβουλών έχουν επίσης κάνει μια επείγουσα επιχείρηση να συμβουλεύουν τους εταιρικούς πελάτες τους σχετικά με το πώς να προετοιμαστούν για μια διάσπαση της ζώνης του ευρώ.

Αυτή είναι μια εντυπωσιακή αντίθεση με τις διαβεβαιώσεις από τους Ευρωπαίους πολιτικούς ότι η κρίση είναι διαχειρίσιμη και ότι η νομισματική ένωση μπορεί να πραγματοποιηθεί από κοινού.

Η JPMorgan Chase, όμως, δεν χάνει ευκαιρίες. Έχει ήδη δημιουργήσει νέους λογαριασμούς για "μια χούφτα των αμερικανικών κολοσσών" που προορίζονται για μια νέα δραχμή στην Ελλάδα ή οποιοδήποτε νόμισμα θα μπορούσε να διαδεχθεί το ευρώ και σε άλλες χώρες.

Τα χρηματιστήρια σε όλο τον κόσμο έχουν συσπειρωθεί αυτό το καλοκαίρι με την ελπίδα ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα λύσουν τα προβλήματα χρέους της ηπείρου, αλλά η επιτάχυνση στο ρυθμό της προετοιμασίας από τις μεγάλες επιχειρήσεις για μια πιθανή ελληνική έξοδο αυτό το καλοκαίρι υποδηλώνει ότι οι επενδυτές μπορεί να είναι υπερβολικά αισιόδοξοι. Πολλά στελέχη είναι βαθιά δύσπιστα ότι η Ελλάδα θα προσχωρήσει στις αυστηρές δημοσιονομικές πολιτικές που απαιτούνται από την Ευρώπη σε αντάλλαγμα για την οικονομική βοήθεια.

Η εγκατάλειψη του ευρώ από την Ελλάδα είναι πολύ πιθανό να δημιουργήσει αναταραχή στις παγκόσμιες αγορές, οι οποίες έχουν βιώσει περιοδικά sell-offs, όταν τα προβλήματα χρέους της Ευρώπης έχουν φουντώσει τα τελευταία δυόμισι χρόνια. Θα αυξήσει επίσης την πίεση στην Ιταλία και την Ισπανία, πολύ μεγαλύτερες οικονομικές δυνάμεις που παλεύουν με τα δικά τους προβλήματα χρέους.

"Είναι ασφαλές να πούμε ότι οι περισσότερες εταιρείες ετοιμάζονται," δήλωσε ο Paul Dennis, ένας διευθυντής προγράμματος, σε μια ιδιωτική συμβουλευτική εταιρεία.

"Δεκαπέντε μήνες πριν, όταν αρχίσαμε να ερευνπούμε αυτό το ενδεχόμενο, είπαμε ότι ήταν αδιανόητο", δήλωσε ο Heiner Leisten, ένας συνεργάτης με την Boston Consulting Group, στην Κολωνία της Γερμανίας. "Δεν είναι αδύνατο ή αδιανόητο τώρα."

Ο κ. Leisten και η εταιρεία του, καθώς και η PricewaterhouseCoopers, έχουν ήδη εκτιμήσει ότι ο χρόνος της ελληνικής απόσυρσης - θα μπορούσε να είναι την Παρασκευή το βράδυ, όταν είναι κλειστές παγκόσμιες αγορές.

Το κλείσιμο τραπεζών θα μπορούσε να ακολουθήσει γρήγορα, με το χρηματιστήριο και τα περισσότερα τοπικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να ακολουθούν και να κλείνουν, ενώ οι νέοι έλεγχοι κεφαλαίου καθιστούν δύσκολο να μετακινήσετε τα χρήματα μέσα και έξω από τη χώρα.

Πηγή: kerdos.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ