Οι 40 μέρες του τρόμου, που θα κριθούν τα πάντα - Της Μαρίνας Μάνη

Το «40ήμερο του τρόμου» μετρά από σήμερα, καθώς ξεκινά με τις τελευταίες πινελιές στο πακέτο των (τουλάχιστον) 11,5 δισ. ευρώ με την προσδοκία να δοθεί από τη Σύνοδο Κορυφής στα μέσα Οκτωβρίου η επιμήκυνση.

Της Μαρίνας Μάνη

Το «40ήμερο του τρόμου» μετρά από σήμερα, καθώς ξεκινά με τις τελευταίες πινελιές στο πακέτο των (τουλάχιστον) 11,5 δισ. ευρώ με την προσδοκία να δοθεί από τη Σύνοδο Κορυφής στα μέσα Οκτωβρίου η επιμήκυνση.

Στο μεσοδιάστημα η κυβέρνηση θα πρέπει να περάσει τον σκόπελο της ψηφοφορίας στη Βουλή για τα μέτρα με τις λιγότερες δυνατές ρωγμές που θα βυθίσουν το σκάφος της. Κι ο Αντώνης Σαμαράς να πείσει τους Ευρωπαίους για τις ελαφρύνσεις που απαιτούνται ώστε να «βγει» το πρόγραμμα.

Μετά τις πρόσφατες συναντήσεις με Γιούνκερ-Μέρκελ-Ολαντ, ακολουθούν τα ραντεβού με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι (στην Αθήνα την Παρασκευή) και με τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι (Φραγκφούργη την επόμενη Τρίτη).

«Χάσαμε τον συγχρονισμό»

Αυτά εκτός. Εντός, το κλίμα δεν είναι καθόλου καλό. Όπως σημείνωνε και το «Κεφάλαιο» το Σάββατο, στελέχη του Μαξίμου παραδέχονται ότι δεν πέτυχε ο αρχικός στόχος να παρουσιασθούν ταυτόχρονα τα μέτρα και το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων-αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας - φοροδιαφυγής, που θα έδινε την αίσθηση της ισορροπίας, της δικαιοσύνης και μιας συνολικής προσπάθειας βελτίωσης της Οικονομίας.

Τονίζουν δε ότι αυτός ο συγχρονισμός πρέπει να πετύχει «έστω και σε έναν βαθμό» όταν θα φτάσουν τα μέτρα στη Βουλή.

Για τον λόγο αυτό, η κυβέρνηση – λένε – θα κινηθεί σε δύο κατευθύνσεις:

Νησάκια...

Η πρώτη: Να παρουσιάσει «δυο-τρεις κινήσεις στον τομέα της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας» αρχής γενομένης από μορφές εμπορικής εκμετάλλευσης των «μικρών ακατοίκητων νησιών».  Αν και επισήμως αποκλείεται κάθε σκέψη για πώληση, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι εξετάζεται και αυτή η μορφή «για δημιουργία ιδιωτικών τουριστικών παραδείσων». Η έμφαση ωστόσο –λένε– θα δοθεί σε μακροχρόνιες μισθώσεις και συμπράξεις δημοσίου-ιδιωτικού τομέα, με προτεραιότητα στις τουριστικές εγαταστάσεις και στη δημιουργία αιολικών-ηλιακών πάρκων.

...κι Ελβετία

Η δεύτερη: Να προκύψουν τα πρώτα αποτελέσματα από τη φοροδιαφυγή στις ελβετικές τράπεζες –και για το λόγο αυτό «πετά» για Ελβετία σήμερα ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μαυραγάνης. Η συμφωνία θα αφορά «λύση α λα Γερμανία», δηλαδή είτε να δεχθούν όσοι «έβγαλαν» αδήλωτο χρήμα να φορολογηθούν οι εκεί καταθέσεις τους (κατά 20%, για παράδειγμα) είτε να... τους αναλάβει ο ΣΔΟΕ.

Όσο για τα μέτρα και την «τύχη» της κυβέρνησης; Σε επίπεδο ηγεσιών, οι κυβερνητικοί εταίροι διαβεβαιώνουν πως δεν τίθεται θέμα πτώσης της κυβέρνησης, καθώς οι πρόωρες εκλογές δεν οδηγήσουν «παρά σε νίκη του ΣΥΡΙΖΑ».

Για να μη συμβούν όμως εκπλήξεις στην ψηφοφορία (όπως τον Φεβρουάριο που η ΝΔ περίμενε «πεντ-έξι  διαρροές βουλευτών και είχε... 22), θα καταβληθεί η ύστατη προσπάθεια να μαλακώσουν κάποια από τα μέτρα «και να γίνει επικοινωνιακή διαχείριση των υπολοίπων».

Σταυρόλεξο με τους συνταξιούχους

Τα περιθώρια είναι απελιπιστικά στενά. Η ΔΗΜΑΡ, κυρίως, αντιδρά έντονα στην (πλήρη) κατάργηση των δώρων στο σύνολο των συνταξιούχων. Το οικονομικό επιτελείο θέτει το δίλημμα κοφτά: «Ή το δέχεστε και ξεκινούν οι... κανονικές περικοπές στις συντάξεις από τα 1.000 ευρώ και πάνω, ή δεν το δέχεστε και μπαίνει μαχαίρι από τις κατώτατες συντάξεις των των 486 ευρώ», διότι μόνο έτσι θα αντισταθμιστεί η «σωτηρία» των δώρων.  

Στο τραπέζι μάλιστα παραμένει η μείωση και των συντάξεων του ΟΓΑ, καθώς ο μεν Φώτης Κουβέλης έσπευσε μετά τη σύσκεψη των τριών αρχηγών την Πέμπτη να δηλώσει ότι «δεν τίθεται τέτοιο θέμα», ο Γιάννης Στουρνάρας όμως διευκρίνισε πως... «δεν τίθεται στο βασικό σενάριο» - όπερ, παραμένει στα εναλλακτικά.

«Λευκή απεργία» από αστυνομικούς

Επιπλέον, ο πονοκέφαλος των ειδικών μισθολογίων καλά κρατεί: Από την πλευρά των αστυνομικών, οι συνδικαλιστές τους προαναγγέλλουν «λευκή απεργία» και... μέτωπο με τους διαδηλωτές αντί για καταστολή τους. Αντιδρώντας μάλιστα και στο κόψιμο των νυχτερινών τους (2,96 ευρώ την ώρα) κάνουν σαφές ότι θα σταματήσουν τις νυχτερινές περιπολίες. (Κι όλα αυτά τη στιγμή που ο αρμόδιος υπουργός Νίκος Δένδιας ανακοινώνει ότι λίαν συντόμως θα «βουν» προς χρήση οι περίφημες υδροφόρες...).

Ο ΓΕΕΘΑ... στο twitter

Από την πλευρά των ενόπλων δυνάμεων, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ με ανάρτηση... στο twitter επιχείρησε να λήξει άδοξα η συζήτηση που είχε ανοίξει ήδη το επιτελείο για «λιγότερο και περισσότερο μάχιμους» ώστε να θιγούν τα μισθολόγια των «λιγότερο».

«Στις ένοπλες δυνάμεις είναι ΟΛΟΙ μάχιμοι», ήταν το tweet του Μιχάλη Κωσταράκου, για να ακολουθήσει η διευκρινιστική δήλωση (το Σάββατο) του κυβερνητικού εκπροσώπου Σίμου Κεδίκογλου: «Χρησιμοποιήθηκε λάθος από όλους μας ο όρος, δεν υπάρχουν μάχιμοι και μη μάχιμοι ένστολοι, όποιος φέρει όπλο είναι μάχιμος».


Πηγή: www.capital.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr